N-au putut gasi problema, asa ca cer ajutor din strainatate. Ministrul Sanatatii i-a vizitat pe bebelusii de la Marie Curie

20325357105 9f88906d5c k Custom

Autoritatile de la noi bat pasul pe loc de o saptamana in ceea ce priveste cazul bebelusilor cu probleme digestive. Par sa fie depasite de situatie si au cerut ajutorul specialistilor din strainatate.

 

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a venit miercuri la Spitalul ‘Marie Curie’ pentru a vedea care este situatia in cazul copiilor adusi din Arges cu sindrom hemolitic-uremic.

“Am venit sa vad copiii si sa ii incurajez pe medici. Nu vreau sa pun presiune pe ei, vreau sa ii incurajez si vreau sa stiu sigur ca nu putem face ceva mai mult sau daca au nevoie de ceva din partea MS. (…) De asta am venit sa vad daca lipseste ceva. Vreau sa vad exact despre ce este vorba”, a declarat ministrul.

El a afirmat ca nu se pronunta in acest moment privind ancheta in curs. “Toate amanuntele vi le vom da intr-o conferinta de presa astazi. Vom avea si o audiere la Parlament, dupa care vom organiza o conferinta de presa”, a aratat Achimas-Cadariu.

Intrebat daca bebelusilor li s-a facut coprocultura la Pitesti, ministrul a afirmat ca, potrivit informatiilor pe care le detine, aceasta analiza a fost realizata.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, nu a exclus posibilitatea ca problema copiilor cu sindrom hemolitic-uremic de la Spitalul ”Marie Curie” sa fie abordata miercuri, la intalnirea cu premierul Dacian Ciolos, el afirmand ca exista o ingrijorare in ceea ce priveste lipsa de actiune coordonata la nivelul Ministerului Sanatatii.

tariceanu, constantin - agerpres

“Subiectul pentru care vine (premierul Dacian Ciolos – n.r.) in Senat este cunoscut. Sigur ca in dezbaterile care au loc parlamentarii nu au niciun fel de limitare, ma refer la subiecte, dar subiectul pentru care a fost invitat este cu totul altul. Acest lucru nu inseamna ca nu exista o preocupare, o ingrijorare din partea colegilor nostri fata de, cel putin in prima faza, lipsa de actiune coordonata la nivelul Ministerului Sanatatii pe care cu totii am observat-o si pe care o deplangem. Asadar, ar fi posibil sa fie ridicata si aceasta problema”, a spus Tariceanu, intrebat daca senatorii vor aborda si problema bebelusilor cu sindrom hemolitic-uremic de la ‘Marie Curie’, la intalnirea cu Ciolos.

Sapte copii cu sindrom hemolitic-uremic sunt in continuare internati la Spitalul “Marie Curie”, trei dintre acestia in stare grava pe sectia de Terapie Intensiva, iar patru la Nefrologie, prezentand o stare buna, a declarat miercuri pentru AGERPRES purtatorul de cuvant al unitatii medicale, Denis Stanescu.

Potrivit acesteia, cei trei copii internati la Terapie Intensiva sunt urmariti indeaproape si nu necesita ventilatie mecanica.

Toti trei sunt pe dializa peritoneala. Ceilalti patru copii cu sindrom hemolitic-uremic se afla internati la sectia de Nefrologie, trei fiind dializati, a spus medicul.

Denis Stanescu a amintit ca marti au fost externati doi copii.

Ministrul Sanatatii sustine ca in tot acest timp a existat o comunicare continua cu medici din Franta si Olanda. Ba mai mult, a declarat ca o echipa de la Centrul European de control al bolilor de la Stockholm ar putea sa ajunga in Romania.

  Incredibil! Echipa feminină de gimnastică a României nu s-a calificat pentru Jocurile Olimpice!

Dar pentru trei copilasi nu se mai poate face nimic. Ei s-au stins mult prea devreme. Maria, internata la ”Spitalul Marie Curie”, a pierdut marti lupta pentru supravietuire si a inchis ochii pentru totdeanuna.

spitalul Marie Curie

In urma cu cateva ore, parintii Mariei, o fetita de 1 an si 4 luni a carei stare s-a inrautatit duminica noapte, au primit o veste infioratoare. Copilul, singurul care mai era conectat la aparatele de respiratie artificiala, s-a stins. Marti, mamica ei se ruga la Dumnezeu pentru o minune.

Ioana Olariu, mama fetitei: ”Au spus ca e virusul foarte puternic si e posibil ca acum sa fie bine acum sa nu mai fie. Eu nu vreau decat sa se faca copilul meu bine. Nu stiu de la ce, sotul meu e terminat, pentru ca a vazut-o pe fetita de aseara, era langa patul fetitei care…si e terminat si abia poate sa mai vorbeasca.”

Acasa, la Pitesti, vestea i-a naucit pe toti. Medicii povestesc ca, desi acum 2 zile Maria era bine, totul s-a rasturnat.

mama bebelus Marie Curie

Radu Tabacaru, seful sectiei ATI a Spitalului Marie Curie: “Se juca in patut….”

Vorbim deja de 3 victime inocente. Toti copilasii au murit in urma complicatiei sindromului hemolitic uremic. Primul a decedat in 4 februarie, al doilea luni dimineata.

Mihaela Balgradean, medic: “Tipul de Echerichia coli care s-a izolat in coproculturile acestor copii nu este tipul de E.Coli responsabil de boala. Acest germene are o viata in materiile fecale si in organismul uman foarte scurta. Actioneaza prin niste toxine pe care le emite.”

La Marie Curie mai sunt internati 7 prunci, iar medicii sunt preocupati in egala masura si de starea lor actuala, dar si de sechelele cu care ar putea ramane dupa atatea zile de dializa si terapie intensiva.

bebelusi Marie Curie

Mihaela Balgradean, medic: ”Sechelele se leaga nu numai de functia renala care poate fi compromisa, dar exista si riscuri in ceea ce va da in final rezultat pe boala pulmonara, pe act motorie, a activitati SNC.”

Si totusi , in toata acestea mare de amar, miercuri, un baietel de 3 ani si 2 luni si o fetita de 7 luni au plecat acasa.

Adrian Eremia, tatal Carinei: “Este foarte bine, ne da drumul astazi si multumim echipei de nefrologie.”

Zilele trec, insa intrebarile raman. O mana de ajutor ar putea veni din strainatate, de la Centrul European de control al bolilor de la Stockholm.

Adriana Pistol, medic: ”Lucram destul de aproape de colegii nostri de la Centrul European de control al bolilor care ne-au contactat pentru a ne sfatui ce sa facem, cum sa facem mai bine.”

Sursa: www.stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici