Moldovenii protestează în urma alegerilor

Niciun comentariu

Circa 3.000 de oameni protestează la Chişinău faţă de modul în care a fost organizat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, câştigat de socialistul pro-rus Igor Dodon.

Oamenii au scandat “Jos Mafia” şi “Demisia”

Manifestaţia a început în jurul prânzului, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Oamenii au plecat apoi la Comisa Electorală Centrală, unde au scandat “Jos Mafia” şi “Demisia”. De acolo, mulţimea a mers la Mormântul lui Ştefan cel mare, unde oamenii au aprins lumânări.

Ei s-au întors după aceea în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi continuă să ceară demiterea celor responsabili de faptul că nu toţi moldovenii au reuşit să-şi exercite dreptul de vot.

Protestatarii acuză actuala putere că a fraudat alegerile în favoarea lui Igor Dodon, dând ca exemple participarea alegătorilor din Transnistria, dar şi faptul că mai mulţi alegători din străinătate nu au putut vota.

Ei cer repetarea celui de-al doilea tur de scrutin şi demisia conducerii Comisiei Electorale Centrale.

Protestatarii au plecat în marş spre sediul Comisiei Electorale Centrale, blocând circulaţia în centrul Chişinăului. Ei au steaguri ale României şi strigă “Demisia”, ”Ruşine” şi “Veniţi cu noi”.

Pe traseu, protestatarilor li se alătură alte persoane.

Socialistul Igor Dodon a obţinut 52,4% din voturile exprimate, duminică, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu a reuşit să obţină 47,6% din sufragii, arată rezultatele parţiale anunţate luni dimineaţă, după centralizarea a 99,81% din procesele verbale.

Peste 1,6 milioane de alegători moldoveni s-au prezentat la urne, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Un număr de 133.967 de cetăţeni moldoveni au votat în secţiile din străinătate, unde pe tot parcursul zilei au fost cozi uriaşe, iar cu câteva ore înainte de încheierea procesului electoral multe secţii de votare au epuizat buletinele de vot, sute de oameni nereuşind să voteze.

Moldovenii din diaspora au călătorit sute de kilometri pentru a vota în al doilea tur al scrutinului prezidenţial şi s-au mobilizat pe pagina ”Adoptă un vot”. Pe tot parcursul zilei de duminică, moldovenii au postat pe Facebook fotografii cu cozile uriaşe de la secţiile de votare.

Cu puţin timp înainte de închiderea urnelor, Maia Sandu a ameninţat că va face o plângere penală împotriva ministrului de Externe şi preşedintei Comisiei Electorale Centrale, care nu au livrat un număr suficient de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor.

sursa: www.romaniatv.net;

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu