Ministrul Economiei, acuzat că lucrează în favoarea firmei care a pus ochii pe aurul de la Rovina

646x404 1 1

Reţeaua Mining Watch atrage atenţia asupra intenţiei de modificare a Legii Minelor, schimbări care ar permite companiilor să exproprieze proprietăţile cetăţenilor din zonele cu resurse naturale în subsol. Activiştii de mediu îl acuză pe ministrul Economiei, Costin Borc, că lucrează în favoarea firmei ce intenționează să exploateze la suprafață aurul și cuprul de la Rovina, județul Hunedoara.

În timp ce Guvernul evită să își facă datoria legală de a trimite un punct de vedere Parlamentului privind legea de interzicere a cianurii, miniștri ai cabinetului Cioloș fac promisiuni alarmante industriei miniere. Costin Borc, ministrul Economiei, Comerţului și Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a declarat că dorește găsirea unor soluţii “care să elimine barierele birocratice, în așa fel încât să se poată relansa activitatea în domeniul exploatării resurselor”.

“Declarațiile recente ale ministrului Borc au rolul de a contrabalansa punctul de vedere al ministrului Pașca Palmer și a pune presiune în interiorul Guvernului pentru menținerea unor tehnologii poluante în industria minieră, precum cea bazată pe folosirea cianurii,” a declarat Roxana Pencea din partea rețelei Mining Watch România.

Costin Borc a readus în discuție controversatele schimbări legislative dorite de industria minieră în cadrul Forumului Minier Român, eveniment organizat și sponsorizat de directorul Samax. Această firmă deținută de compania junior Carpathian Gold intenționează să exploateze la suprafață aurul și cuprul de la Rovina, județul Hunedoara.

Modificarea Legii Minelor în favoarea companiilor miniere a fost propusă prima dată de senatorii Toni Greblă și Ioan Rușeț și, mai apoi, de guvernarea Ponta prin două tentative eșuate: Legea Specială pentru Roșia Montană din septembrie 2013 și propunerea Ponta-Șova-Plumb de schimbare a Legii Minelor din decembrie 2013.

Principalul motiv pentru care industria minieră dorește schimbarea Legii Minelor este declararea mineritului neferos ca fiind de interes național[1]. Această prevedere le-ar permite companiilor să exproprieze proprietățile cetățenilor din zonele cu resurse naturale în subsol.

  Guvernul Ungariei are ca prioritate consolidarea securităţii de-a lungul frontierei cu România

Forumul Minier Român, la care a participat ministrul Borc, este organizat de Asociația Profesională Munții Apuseni, al cărei președinte este Alexandru Nicolici. Acesta este totodată și administratorul Samax România, compania înființată într-un apartament din Baia Mare și deținută, prin intermediul unor companii offshore înregistrare în Insulele Virgine, de Carpathian Gold. În mai 2015, Carpathian Gold își anunța investitorii că a obținut licența de exploatare pentru zăcământul de aur și cupru de la Rovina. În doar 24 de ore, prețul acțiunilor la bursă creșteau cu 200%. În realitate toate acestea au fost o schemă pentru a capitaliza la Bursă în condițiile în care licența nu a fost nici până azi aprobată prin Hotărâre de Guvern. Mai mult, într-o investigație recentă, Rise Project a arătat structura piramidală a companiilor offshore care dețin proiectul minier Rovina ce sunt folosite pentru evitarea plății taxelor și asumării responsabilității în caz de accident.

“Prezența ministrului aparent tehnocrat la masa industriei miniere și angajamentul luat de acesta de a modifica Legea Minelor este dezamăgitoare și extrem de periculoasă. Declarația lui Borc nu diferă decât ca formulare de declarațiile unui Ponta sau a unui Șova din perioada în care erau influențați de Roșia Montană Gold Corporation. Oare Dacian Cioloș poate tolera așa ceva?” a adăugat Roxana Pencea, coordonator programe în cadrul rețelei Mining watch România.

În prezent exproprierile sunt legale pentru proiecte de interes public (autostrăzi, drumuri, căi ferate) și pentru mineritul energetic de cărbune și uraniu, prevedere rămasă neschimbată din perioada dictaturii comuniste.

 

Sursa:rosiamontana

Categorie: mandri.ro
Tags: guvern, montana, rosia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici