Mesajul lui KOVESI pentru procurorii DNA: „Vă ţin spatele… nu uitaţi că suntem DNA!”

Niciun comentariu
Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, a trimis acest mesaj plin de înţelesuri pe data de 20 iunie 2017. Mesajul era adresat tuturor procurorilor.

Din mesajul trimis de Kovesi ar reieşi faptul că îi îndeamnă pe toţi la prinderea celui sau celei care a înregistrat-o şi a făcut publice casetele.

Cei de la luju.ro au făcut public mesajul lui Kovesi, cu următoarea precizare: „Foarte important: precizam ca mesajul sefei DNA pe care il publicam mai jos a fost transmis Inspectiei Judiciare de procurorii DNA Doru Florin Tulus, Mihaela Iorga Moraru si Marin Nicolae, fiind atasat la plangerea disciplinara facuta in data de 26 iunie 2017 impotriva conducerii DNA sub aspectul indeplinirii profesiei cu rea-credinta, precum si al unor manifestari de natura sa aduca atingere prestigiului justitiei si independentei procurorilor”.

„Sunt convinsă că aţi văzut cu toţii zilele acestea că o şedinţă internă de lucru a DNA a devenit subiect de dezbatere naţională şi trebuie să discutăm cu toţii despre această situaţie. Am dat şi un punct de vedere instituţional (…)

Ceea ce RTV a dat pe post este un “Fake Film”, trucaj grosolan, pentru că anumite afirmaţii n-au fost făcute deloc în acea şedinţă de lucru. Colegii noştri de la Serviciul tehnic au realizat o evaluare preliminară a aşa zisei înregistrări şi au constatat că există intervenţii pe înregistrare prin adăugarea, suprapunerea sau îmbinarea unor sunete/zgomote/cuvinte. Anumite afirmaţii, ca cele exemplificate în comunicat nu le-am făcut şi s-au constatat intervenţii pe înregistrare exact în acele părţi ale înregistrării. Cu toate acestea, acel trucaj postat pe siteul RTV ne oferă indicii bune pentru anchetă.

Din evaluarea preliminară se pare că o parte din discuţia difuzată a fost înregistrată cu ocazia unei şedinţe de lucru la Secţia a doua din 31 martie 2017, la care au fost prezenţi peste 20 de procurori din acea secţie. Cam ce s-a discutat la Cheile Grădiştei s-a discutat şi la această şedinţa, plus anumite dosare în lucru la secţia a două. La şedinţa au luat cuvântul mai mulţi procurori, iar în spaţiul public au fost date pasaje care aparent conţin vocea mea, pasaje în care ştiu că este vocea mea şi pasaje în care aparent este vocea altui coleg.

Măsuri imediat dispuse

Am comunicat public imediat după apariţia primei aşa zise înregistrări faptul că este un trucaj, iar a două zi am detaliat prin comunicat de presă;

Am înregistrat dosar penal pentru infracţiunea de divulgare de date nedestinate publicităţii, având în vedere că în acea şedinţă s-a discutat despre stadiul anumitor dosare penale, despre aspecte interne ale DNA şi vom verifică cine a înregistrat şi cine a furnizat înregistrarea în exteriorul instituţiei;

Am sesizat procurorul general cu rugămintea de a analiza posibilitatea ca SUPC să întocmească dosar penal cu privire la ticluirea de probe şi s-a înregistrat dosar penal şi acolo;

Am sesizat şi inspecţia judiciară cu privire la această situaţie.

Ce trebuie să facem?

În primul rând trebuie să ne facem curăţenie în interior şi deja la structura centrală am început. În ziua de 31 martie 2017 am avut mai multe şedinţe în urmă cărora am dispus controale la cele trei secţii din structura centrală (secţia 1, secţia 2 şi judiciar penală). Toţi cei care nu corespund standartelor profesionale şi etice au plecat deja sau vor pleca, la fel cum trebuie să plece şi cei care nu muncesc şi nu soluţionează dosare. Epoca “lasă că fac 3 rechizitorii şi e ok” a apus. În urma controalelor avem situaţia clară a ceea ce a muncit fiecare şi o să vedeţi că vor fi luate măsuri în consecinţă. La fel şi pentru procurorii de la judiciar, unde am constatat că unii “au dormit” în şedinţele de judecată şi nu şi-au făcut treaba.

Apoi trebuie să răspundă în faţă legii cel/cea care a înregistrat ilegal şi a dat public înregistrările cu şedinţa de lucru internă a DNA (spun cel/cea pentru că cercul limitat de suspecţi are şi “ea” şi “el” dar îl vom numi de acum încolo “infractor” – fără gen – pentru că asta este). În acest moment avem conturat un cerc de suspecţi şi vom afla cine este vinovt de această faptă. Mulţumesc celor care ne-aţi dat informaţii utile în aces sens!

De altfel, eu am dat un mail în urmă cu puţin timp în care spuneam unor colegi să aibă grijă cu cine şi ce vorbesc. Mai ales după ce un mail trimis de mine a fost dat lui Şerban Nicolae care l-a citit direct la TV. Şi ştiţi ceva? Oamenii se laudă cu ce află sau cu ce sms-uri/discuţii pe whatsapp sau telegram au cu cei din DNA. Aşa încât, aşa cum v-am spus, se află cine a făcut asta şi se află de ce a făcut-o. Acum rămâne să răspundă penal pentru aceasta. Probabil după mailul meu cel/cea care furniza toate bârfele unor persoane din afara DNA a stat cuminte câteva zile spunându-şi că, dacă nu i s-a spus nimic probabil nu se ştie. Nu! Va răspunde penal pentru furnizarea unor informaţii aşa cum va răspunde şi pentru înregistrarea ilegală care a furnizat-o în afara DNA. Cum spuneam… lumea e mică şi aşa ceva se află mereu!

(…)

Cred că ar trebui de acum încolo să înregistrăm noi şedinţele de lucru, să scriem procese verbale detaliate cu ce s-a vorbit, ce opinii au fost şi ce s-a decis. Mai mult, control strict la intrarea în sedii şi nimeni să nu între fără control. Am dispus deja un control la sediu central şi o să verificăm toate persoanele care au intrat (la toate intrările în DNA), când au intrat şi de ce, ce procuror/poliţist a înlesnit accesul, de ce a venit persoană în DNA, inclusiv anumit avocaţi pentru prezenţa cărora o să solicităm documentele procedurale întocmite. Înţeleg că unii avocaţi vin la anumiţi procurori că la ei acasă şi stau la discuţii fără să aibă audieri. Din păcate, aceeaşi avocaţi la aceeaşi procurori deşi nu se fac audieri şi nici nu se depun documente. Să vedem cum vor explică anumiţi colegi că au fost vizitaţi de anumiţi avocaţi/persoane fără calitate în dosare care nu au depus documente pentru clienţii lor, nu au asistat la audieri şi nu s-au consemnat nici un fel de informaţii (dacă se va justifică că au venit să spună informaţii procurorului).

În egală măsură trebuie să verificăm şi activitatea grefierilor, a poliţiştilor, a specialiştilor. Din păcate, unii au un aer de superioritate acum şi spun: uite ce fac procurorii, se înregistrează între ei. Desigur, trebuie să rămânem uniţi dar fiecare să fie verificat pe ceea ce are de făcut.

Nimeni să nu lipsească de la birou sau să întârzie fără că şeful să ştie unde este şi fără cereri de concediu sau zile libere.

E momentul să curăţăm DNA de cei leneşi sau de cei care nu mai vor să muncească, pentru că tot greul este dus de unii şi aceeaşi oameni.

Opinia mea cu privire la această fapta penală

În final m-am decis să va scriu ce simt eu şi ce cred eu despre această fapta penală comisă de unul din DNA.

În ultimii 4 ani am format o echipa a unui nou DNA. Va reamintesc cum zăceau anumite dosare prin sertare, cum se lucrau anumite dosare…

(…)

E momentul să fim uniţi şi să arătăm oamenilor că DNA înseamnă tot ceea ce era în ianuarie când au ieşit în stradă să ne susţină. Că DNA nu este un infractor las care înregistrează ilegal. Că DNA sunt acei oameni care fac zilnic dosare şi se implică scrie evz.ro

Şi noi să ne facem treaba în continuare şi să ieşim cu capul sus, mândrii de ceea ce facem. Nu uitaţi că sunt oameni cărora dacă le dai o bucată de hârtie şi le spui să scrie ce au făcut pentru ţară lor, nu u ce să scrie. Noi, avem ce scrie. Fiecare dintre dvs a contribuit la curăţirea ţării. Cu fiecare dosar şi cu fiecare efort pe care l-aţi făcut. Să nu lăsăm un infractor că alături de infractori disperaţi investigaţi de noi să ne intimideze sau să ne timoreze. Nu va temeţi pentru că noi am fost corecţi şi cinstiţi! Sunt mulţi oameni serioşi şi corecţi în această echipa a DNA. Suntem o echipa unită. Nu veţi fi singuri niciodată. Mereu voi fi aici să va sprijin şi să va ţin spatele cât pot de mult (…)

Iar la final, nu uitaţi că suntem DNA!”

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu