Medicul și senatorul USR Arad, Adrian Wiener, este coautor al unui proiect de lege care vine să echilibreze oferta informațională pe teme legate de medicină.

Niciun comentariu

Internetul și accesul facil la informație, precum și dificultatea diferențierii conținutului autentic de pseudoștiință, ridică numeroase probleme în societatea secolului 21.

Adrian Wiener, senator USR Arad: ”Omisiunea unei perspective importante – consensul științific – asupra unei probleme precum vaccinarea va afecta imparțialitatea programului audiovizual și, mai grav, poate duce la pierderea de vieți. Imparțialitatea unui program radio sau tv nu constă în includerea unei game largi de perspective sau opinii în proporții egale fără ponderarea acestora, conform ghidului editorial al BBC. Acestea ar genera un echilibru fals. Când este vorba de sănătatea românilor, opinia minoritară, necalificată, nu trebuie să aibă o pondere egală cu consensul validat științific.

În România există programe radio și tv care uneori devin platforme de comunicare pentru persoane necalificate și fără pregătire de specialitate care, din interese financiare sau din pură ignoranță, contestă fapte dovedite științific, punând astfel în pericol sănătatea publică prin dezinformare, răspândire de știri false și auto-atribuire abuzivă a unor competențe profesionale inexistente. Exemplul cel mai bun este comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea: în condițiile în care OMS arată că vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de vieți, părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media.

Category: mandri.ro
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu