Medicul arădean Otilia Ţigănaş: Ștampila mamei ei dă ștampilă, azi și mâine. Și ieri.

stampila

Medicul arădean, Otilia Ţigănaş, revine pe blogul personal cu o postare în care vorbeşte despre ştampilă şi semnătura electronică.

Că rețetele electonice (deci semnate electronic și urcate-n sistem!!) nu se mai parafează/ștampilează/ semnează cu “pixul doctoral” pe formularul printat, e CLAR.

 

De mult e clar.

 

La început, semnătura electonică extinsă ne-a prins pe toți ca un TV color plat pe ăi cu țâțele goale-n arborele de cacao. Azi însă orice idiot cu 3-4 zile de școală prin corespondență pricepe că: ceva electronic e electonic. Deci nu-i pastă de pix. Nici hârtie. Nici cauciuc. Nici registru cartonat.

 

Recapitulare.

 

Dacă ceva e electronic, atunci cum e?

 

Răspuns corect:

 

Dacă-i electronic, e electronic. Nu-i pe hârtie.

 

Bon.

 

Odată însușit acest “adevăr cutremurător”, putem merge mai departe.

 

Chit că-i cum zic eu mai sus, inerția farmaciilor și a medicilor în a continua – primii să ceară, ultimii s-o facă (inutila parafare, ștampilare) -, este uriașă.

 

Eu nu mai ștampilez de mult, farmaciile din zona mea, (via intervențiile-mi verbale/ scrise/ telefonice) nu mai cer, dar mai am pacienți la Arad la oraș.

 

Ieri capăt telefon (nu-i primul dinspre Arad!), de la o farmacie. Interlocutoarea e prezentă pe pagina mea FB, îi place cum scriu, zicea. Și, după niscai discuții (calde, amabile!) aud:

 

Totuși, să știți că toți colegii dumneavoastră, aici la Arad, ștampilează. Sunteți singura care REFUZĂ.

Nu cred că-s chiar singura, gândesc, dar răspund sărind peste gând:

 

În istorie a existat și prima femeie în pantaloni, atunci când niciuna nu ieșea decât în fuste. Chiar și-n mare, făcea baie-n rochie. Azi nu mai e așa.

Râde…

 

Râde, fiindcă n-am zis-o cu ton nasol, agresiv, ci simpatic.

 

Pe undeva aveți dreptate, ȘTIU că nu PREA trebuie semnat, dar vreau să mă asigur că nu ni se impută nimic. Știți cum e cu astea.

Normal că știu, gândesc. Continui:

 

Rămâne așa. Ale mele vin nesemnate și restul semnate. Rata de risc pare minusculă, nu? Dar hai să ne duelăm elegant. Dumneavoastră refuzați să eliberați medicamentele compensate, eu refuz să semnez ceva ce nu trebuie semnat. Apoi eu semnez că refuz să semnez, iar dumneavoastră semnați că refuzați să onorați rețeta. Și cu astea toate scrise (nu rostite), mergem mai departe. Bine?

Păi, nu. Hai să vedem. Dar unde scrie clar că nu se semnează?

Vă trimit și fagmentul de norme, dar și o emisie TV cu Președintele Casei Arad, care era uluit să audă că unele farmacii mai solicită semnătură și ștampilă.

  Accident cu două autoturisme şi o căruţă, la Nădab. Trei persoane rănite

Vă rog. Vă dau adresa mea de mail.

Și așa, am mai bifat o inerție patologică.

 

Deși îmi era MULT MAI UȘOR să pun ștampilele legate-n serie (și-n paralel) și să scot creionul chimic de după ureche! Era mult mai scurt.

 

Numai că, tot scurtând, de lene: EU, TU, EL, NOI, cei jdă milioane de români, ne blocăm în actualul blocaj. Aparent fără ieșire.

 

Ne blocăm „în paradigmă”, vorba aia pe care o ador.

 

Jaba demisionează al 1875-lea Ministru al Sănătății, că noi tot ștampilăm ceva ce nu trebuie ștampilat. Iar farmacista cere ceva ce nu trebuie cerut, în timp ce ei îi cere diriginta fiicei tot ceva ce nu trebuie. Iar dirigintei i se impută la fisc ceva ce nu trebuia imputat, fiscalistului îi lipsește la spital, (el mort de bolnav) un act pe care nu trebuia să-l aducă, (de exemplu adeverința de la serviciu, deși are card). Iar directorului de spital i se aplică amendă-n trafic la ceva ce nu trebuia amendat, sau i se ia taxa Y gn eco, ce nu se mai taxează. Și tot așa…

 

Iar astea se întâmplă ȘI fiindcă că ni-i nouă lene/silă/frică să facem schimbări întâi în propria ogradă!

 

 

 

Iată ce zice legea.

 

Anexa 36, art.1″(3) În cazul prescrierii electronice on-line, în situaţia în care medicul prescriptor are semnătură electronică extinsă, acesta listează un exemplar al prescripţiei medicale (componentă prescriere) care poartă confirmarea semnăturii electronice extinsă şi îl înmânează asiguratului pentru depunerea la farmacie şi poate lista un alt exemplar al prescripţiei electronice (componenta prescriere) care rămâne la medicul prescriptor pentru evidenţa proprie.(…)

 

Comentariu pe text.

 

“Una bucată” greșeală gramaticală= “semnăturii electronice extinsă”. Corect e “extinse”.

“Una bucată” ezitare logică flagrantă= “în situaţia în care medicul prescriptor are semnătură electronică extinsă”. Păi băăăăăăăăăăăă!!! Fără ea, prescriptorul on line nu există. E ca și cum ai zice “în situația în care medicul are diplomă de medic”. Nu există “situații” decât în imaginația prodigioasă a legiuitorului. E Da sau BA. Emiți rețete electronice, deci ai semnătură electronică extinsă. Nu o ai, nu emiți. Limpede.

Restul de trei propoziții din frază, sunt în regulă. Adică LISTEAZĂ și ÎNMÂNEAZĂ. Deci NU ȘTAMPILEAZĂ, în puii mei.

 

 

(imaginea preluata de la:http://2012.newhousemilitary.org/passion-art)

Categorie: arad
Tags: blog, electronica, medic, otilia, stampila, stiri arad, tiganas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici