Medicul arădean Dan Merişca: „Căpşunile trebuie consumate proaspete şi fără zahăr”

merisca

Medicul nutriţionist arădean, Dan Merişca, ne vorbeşte despre modul în care este bine să consumăm căpşunile. El spune că folosite întregi, conţin cantitatea maximă de vitamina C. În plus, conţin substanţe antioxidante (antocianinele şi elagitaninele). Acestea dispar în produsele conservate (cereale sau hrană pentru copii).

“Din acest motiv căpşunile se consumă proaspete. Ele conţin o cantitate mare de vitamina C (la acelaşi volum de exemplu 100 de grame de căpşunii cantitatea de vitamina C e dublă faţă de portocale). Mai conţin vitaminele: E, B1, B6, K, P, antioxidanţi şi acid- folic indispensabil pentru femeile gravide, întrucât contribuie la dezvoltarea fătului. Căpşunile consumate proaspete au un efect benefic în menţinerea integrităţii ţesuturilor, părului, unghiilor şi pielii”, spune Dan Merişca.

În perioada de primăvară căpşunile au un efect pozitiv asupra asteniilor, anemiilor şi insomniilor prin asigurarea bunei funcţionări a sistemului nervos, întăresc oasele şi dinţii, cresc imunitatea organismului, au efect antibacterian, asigură protecţia inimii şi a vaselor de sânge.

Dan Merişca mai spune că niciodată nu terbuie să consumăm căpşunile cu zahăr. „Trebuie să diferenţiem provenienţa zahărului adăugat de cel conţinut în mod natural în fructe şi legume, acesta din urmă conţinând fibre şi micronutrienţi. Dacă noi consumăm căpşunele cu zahăr adăugat, acest deliciu ne poate costa mult, fie el şi zahăr brun”, mai adaugă nutriţionistul arădean.

Categorie: arad
Tags: capsuni, fara zahar, mancat, medic dan merisca, stiri arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici