Lira sterlină a ajuns la cel mai scăzut nivel de după 1985

Niciun comentariu

Lira s-a depreciat, vineri, cu peste 7,5% în raport cu dolarul, ajungând aproape de nivelul minim atins în 1985, și cu 6% față de euro, în urma triumfului “Brexitului” la referendumul din Marea Britanie.

Rezultatul referendumului a dus la o scădere de până la 11% a cotației lirei sterline în raport cu dolarul american, de la nivelul maxim anual atins joi, de 1,4877 dolari, la cel minim de 1,3237 dolari, la care ajuns pe parcursul sesiunii de vineri, potrivit Agerpres.

Reacția investitorilor față de decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană a început să se reflecte în cotația monedei naționale încă de la ora 5,28, când lira sterlină a scăzut cu 11 % în raport cu dolarul și a fost cotată la 1,3237 dolari, nivelul cel mai mic de după 1985, când a ajuns la 1,0520 dolari.

Astfel, deprecierea monedei britanice a confirmat previziunile analiștilor, precum cei de la AXA Investment Management, care estimau “o scădere de 10 % a lirei în raport cu dolarul”, însă prăbușirea sa până la 1,3237 dolari a fost sub intervalul de 1,36 — 1,41 dolari preconizat de economistul șef al Saxo Bank, Steen Jakobsen.

Totuși, pe parcursul sesiunii, lira s-a mai stabilizat în raport cu dolarul și s-a situat la 1,3634 unități, puțin după ora 14,00, cu o depreciere de 8% față de bancnota verde.

La finalul zilei, lira era cotată la 1,375 dolari, cu 7,54 % sub cotația anterioară, în raport cu moneda americană.

Euro a continuat vineri să se impună în raport cu lira, care, după ce au fost făcute publice rezultatele referendumului, s-a prăbușit cu 7,9 % în fața monedei unice, până la 1,2033 euro, nivel ce nu mai fusese atins din martie 2014.

Lira a înregistrat astfel cel mai mare regres în raport cu euro de după decembrie 2008, când s-a depreciat cu 3,09%.

Așa cum s-a întâmplat și în cazul dolarului, lira a reușit să-și mai revină pe parcursul sesiunii, însă la finalul zilei încă mai era cu 6 % în scădere, fiind cotată la 1,228 euro.

Cu toate acestea, în pofida faptului că euro s-a consolidat în raport cu lira sterlină, analiștii se tem de consecințele negative asupra monedei unice, afectate de Brexit.

Astfel, directorul de riscuri de la Ebury, Enrique Diaz-A?lvarez, consideră că “nivelurile cotațiilor actuale euro-dolar nu țin cont de înrăutățirea contextului politic” și în următoarele săptămâni “tendința euro va fi considerabil de scădere”.

Analiștii de la Goldman Sachs estimează o “depreciere mai mică” a euro, ca urmare a incertitudinilor legate de Brexit și a pașilor care vor fi urmați în timpul procesului de ieșire din UE.

Euro a scăzut vineri cu 2,16 % în raport cu dolarul american, cu 0,67 % față de francul elvețian și cu 5,78 % față de yenul japonez.

Protagonista zilei, lira, s-a depreciat, de asemenea, în raport cu aceste valute, considerate de refugiu, principalele opțiuni de cumpărare ale investitorilor pe parcursul sesiunii de vineri. Astfel, lira a pierdut 11,08% în raport cu moneda niponă, ajungând la 140,02 yeni, și 6,54 % față de francul elvețian, până la 1,332 franci.

Turbulențele înregistrate vineri pe piața valutară se vor repeta zilele următoare, estimează analiștii.

“În următoarele șase luni, lira s-ar putea deprecia cu circa 10 %”, precizează un comunicat al Goldman Sachs, în timp ce economistul Beka Finance, Victor Peiro, crede că această scădere ar putea fi înregistrată în următoarele zile.

sursa: www.romaniatv.net;

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu