Legislație nouă pentru românii care muncesc peste graniță

oameni locuri munca

Guvernul a aprobat, joi, un proiect de lege cu măsuri care să asigure respectarea drepturilor salariaţilor detaşaţi în alte state membre UE.

 

Proiectul de act normativ consolidează cooperarea administrativă între autorităţile competente ale statelor membre responsabile de problematica detaşării transnaţionale, transmite Agerpres. În plus, se stabileşte “o listă orientativă de elemente faptice care sprijină inspectorii de muncă în cadrul activităţii de verificare şi control, în scopul identificării situaţiilor care reprezintă o detaşare transnaţională şi pentru a preveni abuzurile şi eludările regulilor specifice detaşării”. Mai sunt prevăzute cerinţe administrative şi măsuri de control pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii în cazul detaşării transnaţionale pe teritoriul României, pentru a permite inspectorilor de muncă să monitorizeze în mod eficient respectarea prevederilor legale în domeniul detaşării transnaţionale.

 

Potrivit sursei citate, cerinţele administrative şi măsurile de control includ obligaţii pentru prestatorii de servicii – obligaţia de a transmite o comunicare în limba română privind detaşarea salariaţilor proprii inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială urmează să se desfăşoare activitatea, obligaţia de a deţine şi de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora, copii ale documentelor echivalente privind contractul de muncă sau un document echivalent şi/sau informaţii suplimentare referitoare la durata angajării, moneda în care se face plata salariului, prestaţiile în natură sau în bani de care beneficiază salariatul pe durata detaşării transnaţionale, condiţiile care reglementează repatrierea salariatului, salariul şi dovada plăţii acestuia; durata timpului de lucru şi fişa de prezenţă; obligaţia de a furniza o traducere în limba română a documentelor menţionate; obligaţia de a desemna o persoană care să asigure legătura cu autorităţile competente naţionale şi care să trimită şi să primească documente şi/sau avize.

  Copiii care au părinţii plecaţi în străinătate sunt monitorizaţi de autorităţi. În judeţul Arad numărul lor este de 1679

 

 

Sursa:dcnews

Categorie: mandri.ro
Tags: angajati, angajatori, bani, lege, munca, strainatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici