Legile justiției. Lazăr: Așteptăm o decizie „istorică” de la CCR

Niciun comentariu

„Ministerul Public în continuare este foarte atent, urmăreşte cu cea mai mare atenţie procedura de verificare a constituţionalităţii acestor legi. Am pus la dispoziţia instituţiilor competente toate suspiciunile de neconstituţionalitate pe care le-am avut şi avem convingerea că se va da o decizie de către Curtea Constituţională, una care va fi de referinţă, fără îndoială o decizie istorică cred că va fi, şi Curtea Constituţională cred că va da o soluţie înţeleaptă într-un caz care se află în atenţia opiniei publice româneşti”, a spus Augustin Lazăr, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii scrie digi24.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat CCR, la sfârșitul anului trecut, în legătură cu mai multe articole din legile justiției.

Cea mai importantă critică adusă modificărilor Legii organizării judiciare se referă la înfiinţarea Parchetului special pentru investigarea judecătorilor şi procurorilor. Magistraţii consideră că se încalcă principiul egalităţii în faţa legii, deoarece ar deveni singura categorie profesională din România cu un parchet dedicat. Măsura este calificată drept o discriminare.

În modificarile aduse Legii CSM, magistraţii au identificat alte nereguli. O gravă încălcare a Constituţiei este considerată alegerea preşedintelui CSM doar prin votul judecătorilor aleşi în Consiliu, iar a vicepreşedintelui doar de către procurorii membri.

Înalta Curte consideră că verificarea, de către comisiile parlamentare de control al serviciilor secrete, a declaraţiilor date de magistraţii aleşi în CSM, conform cărora nu sunt ofiţeri acoperiţi sau colaboratori, încalcă separaţia puterilor în stat.

Prima sesizare făcută de Curtea Supremă se referă la Statutul magistraţilor. Documentul a fost trimis CCR înainte de Crăciun. Cei 89 de magistraţi care l-au adoptat atunci susţin că schimbările votate de Parlament încalcă 14 articole din Constituţie.

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu