Jobbik sprijină autonomia teritorială

jobbik Custom

„Relaţiile româno-maghiare sunt schimbătoare şi aşa este şi situaţia maghiarilor din Transilvania. Când relaţiile nu sunt bune, atunci şi situaţia lor se înrăutăţeşte, cand sunt mai bune, le merge mai bine. Declaraţia a fost făcută de liderul partidului de extremă dreapta Jobbik, Vona Gabor, într-un interviu realizat la Budapesta de Balazs Barabas.

Jobbik, partid de extremă dreaptă, a reușit să câștige teren în Ungaria într-un timp foarte scurt. Popularitatea de care se bucură în rândul alegătorilor ungari a ridicat formațiunea pe locul doi în sondaje, după partidul care se află la guvernare, Fidesz. Jobbik mizează pe o rețetă simplă pentru a-și crește numărul de susținători. Critică dur elita politică din ţară şi cea europeană, iar organizațiile sale extremiste, cum este Garda Maghiară, i-au adus mulţi simpatizanţi în rândul tinerilor, în ciuda faptului că autorităţile de la Budapesta au scos în afara legii această formaţiune. Vona Gabor, președintele Jobbik, vizitează des România. În 2014 a fost aproape să își piardă dreptul de a intra în țara noastră după o serie de declarații pe care le-a făcut. Autoritățile române au renunțat în cele din urmă să îl declare indezirabil.

Balazs Barabas: Domnule preşedinte, vă mulţumim pentru interviul acordat televiziunii Digi24. Pentru început vă întrebăm: este Jobbik un partid extremist?

Vona Gabor: Nu, niciodată nu a fost un partid extremist. Adversarii politici în cursul disputelor politice de obicei nu se menajează între ei dar eu consider că Jobbik este un partid popular, un partid de masă cu valori conservatoare, care se bucură de sprijin din partea tuturor păturilor sociale, de la tineri la vârstnici, de la intelectuali la muncitori, de la femei la bărbaţi. Eu cred că în cazul un sprijin de peste 20% în sondaje nu mai are rost să vorbim despre extremism.

  Discurs halucinant susţinut de un cleric musulman din Marea Britanie: "Da, băieţi, puteţi avea sclave sexuale!"

Balazs Barabas: Cum priviţi relaţiile româno-ungare, la nivel politic?

Vona Gabor: Le văd schimbătoare, fluctuează. Deşi există multe răni istorice în ambele naţiuni, una faţă de cealaltă, şi de multe ori ele dau posibilitate unor conflicte politice româno-ungare, eu regret de fiecare dată când sunt folosite diferite argumente, nu neapărat cu un scop anume, ci din raţiuni de politică internă. Am întâlnit de multe ori aceste situaţii în ultimii 25 de ani. Dar şi mai mult regret când suntem folosiţi de jocurile marilor puteri. Şi văd acum semnele acestui fenomen. Concret, mă gândesc la situaţia în care marile puteri folosesc conflictele româno-ungare pentru a ne folosi ca pioni pe tabla lor de şah. Ei adâncesc şi ascut conflictele noastre, ne întorc unul împotriva celuilalt, şi în locul coexistenţei paşnice, normale, relaţiile româno-ungare devin terenul conflictelor. Aşa cum am spus, văd şi trăiesc aceste lucruri. Vă spun sincer, nu sunt optimist în privinţa viitorului apropiat. Consider că atât politica externă ungară, cât şi cea română trebuie să fie foarte lucide dacă vrem să evităm conflicte majore.

sursa: digi24.ro

Categorie: mandri.ro
Tags: autonomie teritoriala, jobbik, maghiari, transilvania, unguri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici