Ironii în Rusia pe seama portavionului HMS Queen Elizabeth, noua mândrie a Marinei Regale Britanice

Niciun comentariu

Cel mai puternic portavion din istoria Marinei Regale Britanice, HMS Queen Elizabeth, lansat de curând la apă, a devenit o ţintă a ironiilor în Rusia.

HMS Queen Elizabeth este o „ţintă convenabilă“ pentru armata rusă, apreciază Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. „Spre deosebire de (portavionul, n. red.) Amiral Kuzneţov, care este echipat cu rachete antiaeriene şi antisubmarin şi cu rachete speciale de tip Granit antinavă, portavionul britanic este doar o ţintă mare şi convenabilă pe mare“, a declarat el, potrivit agenţiei AFP, preluată de news.ro. „În acest spirit, este în interesul Marinei Regale Britanice să nu-şi arate «frumuseţea» de portavion în ape libere decât de la câteva sute de mile“, a adăugat oficialul rus. Igor Konaşenkov a reacţionat astfel faţă de declaraţia ministrului britanic al Apărării Michael Fallon, care a afirmat despre singurul portavion rus, Amiral Kuzneţov, că este „dărăpănat“ şi că Moscova se uită „cu un pic de invidie“ la noul vas de război al Marinei Regale.

Declaraţia lui Fallon „dovedeşte în mod clar o lipsă de cunoştinţe navale“, a mai spus angajatul Ministerului rus al Apărării. Având 280 de metri lungime şi 65.000 de tone, HMS Queen Elizabeth este cea mai mare şi cea mai puternică navă construită vreodată pentru Marina Regală Britanică. Portavionul a costat trei miliarde de lire sterline (3,4 miliarde de euro). De cealaltă parte, portavionul Amiral Kuzneţov, construit în perioada sovietică, s-a confruntat cu mai multe probleme în ultimul timp. Nava a fost retrasă de pe frontul din Siria şi urmează să fie supusă unor renovări costisitoare, în portul Murmansk (nord).

Relaţiile dintre Londra şi Moscova, doi foşti inamici în perioada Războiului Rece, au ajuns la cel mai scăzut nivel de la prăbuşirea blocului sovietic, din cauza agresiunii ruse din Ucraina.

Category: mandri.ro
Tags: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu