Ion Cristoiu, despre scandalul operelor din închisoare: M-am amuzat că au devenit autori cei care, dacă ar fi întrebați cine e Mihai Eminescu, ar răspunde ”câți bani are în cont ca să aud de el?”

Niciun comentariu

În contextul scandalului iscat după afirmațiile făcute de Gigi Becali cu referire la cărțile scrise de ”vedetele” din închisoare, care le-a adus eliberarea sau reducerea pedespei, opinia publică a fost indignată.

Ion Cristoiu scrie pe blog că a fost contrariat de reacțiile multor intelectuali care au scris cărți ”pe bune”.

”Aceștia s-au indignat că apariția unor cărți iscălite de Gigi Becali, ca să dau exemplu nume identificat – pe drept sau pe nedrept – cu semidoctismul, ar compromite noțiunea de autor și prin asta și pe ei. Eu însă m-am amuzat văzîndu-i autori pe cei care – sînt sigur – întrebați dacă au auzit de Mihai Eminescu, ar răspunde Cîți bani are în cont ca să aud de el?”, ironizează jurnalistul.

Cristoiu mai spune că s-a amuzat pentru că, la fel ca în cazul doctoratelor luate ”pe ochi frumoși”, nu îi consinderă pe cei de pe listă concurenți ai scrisului său.

”Scriem – cred eu, poate iluzionîndu-mă – ca să sfidăm Eternitatea. Asta pentru că scriem în speranța că în posteritate cineva ne va citi așa cum acum îi citim pe Cehov, pe Gogol, pe Caragiale, pe Sadoveanu, fără ca bieții de ei să știe că sînt citiți”, afirmă Cristoiu.

Totodată, jurnalistul s-a bucurat, într-un fel, când a citit lista, și arată că ”vedete” din închisoare au plătit pentru ele: ”Autori, pe post de scribi, profesori universitari pe post de îndrumători, edituri, pe post de tiparnițe”.

”Dacă mă gîndesc la disprețul lor de pînă acum față de cei care scriu cărți, față de profesia care este munca intelectuală, neașteptata constatare că o carte poate juca în viața ta un rol crucial va fi strecurat în creierele lor fie și o așchie de stimă față de carte”, adaugă omul de presă.

Ca să ofere o explicație pentru cele afirmate anterior, Cristoiu precinzează că oamenii care scriu știu de la înaintași că o carte poate schimba viața autorului, iar ”ciocoii postdecembriști” au tratat cu dispreț tot ce nu era în legătură cu banii.

”Mare brânză, o carte!”, își imaginează Ion Crisotiu că și-au spus ”vedetele” și menționează că o operă îți poate aduce libertatea.

”Și mai știi? poate cînd un tînăr scriitor famelic va veni la ei să le ceară o sponzorizarea pentru tipărirea cărții sale de debut, respectivii se vor grăbi să scoată banul știind acum cît de important e uneori să-și vezi numele pe o carte.
Chiar și pe o carte scoasă de altul!”, conchide gazetarul.

 

Sursa: www.b1.ro

Category: mandri.ro
Tags: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu