Introvertitii si extrovertitii. Ce trebuie sa stim despre ceilalti

introvertsss

Cu toate ca este usor sa ne impartasim gandurile pe paginile noastre de socializare, intampinam dificultati atunci cand trebuie sa purtam discutii fata-in-fata. Multora dintre noi ne-ar prinde bine un mic ajutor in procesul de comunicare, mai ales atunci cand ne intalnim cu prietenii, cu familia, colegii sau vecini la o ceasca de cafea sau la o masa de seara.

Pentru cei dintre noi care suntem introvertiti ne-ar fi de folos cateva sfaturi pentru a ne angaja intr-o conversatie cu un extroverit, iar pentru cei care ne aflam in cealalta tabara, a celor extrovertiti, ne-ar prinde bine o indrumare pentru a-i intelege pe introvertiti, dat fiind faptul ca toti simtim nevoia de intelegere uneori.

Ce ar trebui introvertitii sa stie despre extrovertiti:

  1. Extrovertitii stiu sa si asculte, nu numai sa vorbeasca. Jennifer Kahnweiler, profesionista in arta vorbirii si autoare a cartii The Genius Of Opposites, declara ca este doar un mit ca extrovertitii stiu numai sa vorbeasca si ca, de fapt, este foarte usor sa vorbesti cu o persoana care socializeaza cu usurinta si ca acestia pot fi buni ascultatori. Aceasta categorie de oameni, desi foarte curiosi din fire si care pun multe intrebari, reusesc sa-i scoata pe cei mai putin sociabili din zona lor de confort.
  2. Introvertitii nu sunt singurii carora nu le place sa poarte acele conversatii marunte, neinsemnate. Conceptiile pe care unii le avem despre oamenii extrovertiti par a fi doar un mit. “Adevarul este ca nici extrovertitii nu par sa agreeze acele discutii de inceput, care totusi conduc spre o conversatie amanuntita”.
  3. Se spune ca persoanele sociabile deseori ii intrerup din vorbit pe altii. Dar daca ar fi sa privim din alta perspectiva acele intreruperi sunt uneori doar scurte propozitii sau cuvinte, precum “exact”, “da, asa este”, “si eu am trecut prin asta”, pentru a arata ca fie sunt de acord cu ceea ce se discuta, fie si ei au trecut printr-o situatie similara. De aceea am putea crede ca o pauza facut intr-o convorbire inseamna “am terminat de vorbit”. Dar daca am privi dintr-o alta perspectiva, am realiza ca uneori oamenii se opresc din vorbit pentru a-si recapata suflul.
  4. Extrovertitii pot avea prietenii apropiate si relatii de durata.

Deseori cand ne gandim la extrovertiti ne ducem cu gandul la urmatoarele lucruri: extrovertitii, spre deosebire de introvertiti, au doar prietenii trecatoare si superficiale. Ceea ce este doar un mit, conform unui studiu psihologic. Amy Alkon, autoare si reporter, explica cum creierul oamenilor mai sociabili este mai putin sensibil la stimuli, astfel incat au nevoie in viata lor de mai multe provocari si momente incitante. Cu toate acestea, nu trebuie sa privim extrovertitii ca un grup de oameni dezagreabili si neseriosi care trec cu usurinta de la un prieten la altul, doar pentru a avea parte de ceva nou si incitant. Singura “problema” ar fi aceea ca extrovertitii sunt mai afectati de rutina si plictiseala mai mult decat persoanele mai putin sociabile.

  1. Avem de-a face cu conceptia gresita ca introvertitilor nu le place sa vorbeasca. Temperamentul nu influenteaza cat de mult le place oamenilor sa vorbeasca. Introvertitii pot vorbi ca o moara stricata daca se afla in circumstate favorabile lor. De cele mai multe ori un mediu prielnic pentru cei introvertiti este unul tacut, linistit si echilibrat. Dar cum aceste lucruri nu sunt absolute, ar trebui sa nu se puna presiune pe cei introvertiti sa ia decizii rapide sau sa turuie doar fiindca se afla in mediul lor.
  2. Introvertitii nu simt nevoia intotdeauna de a fi singuri. Cele mai multe discutii se intalnesc pe tema “introvertitilor le place singuratatea”. Da, intr-adevar introvertitilor le plac locurile linistite, au nevoie de calm si solitudine, dar nu este un adevar general si nu aceasta este povestea care ii defineste. Cu totii suntem oameni, iar oamenii au nevoie de oameni. Asta e natura umana. Poate ca nu vor sa fie sufletul petrecerii sau sa iasa in fiecare vineri in oras sa se intalneasca cu prietenii, dar asta nu inseamna ca trebuie izgoniti sau ca nu avem un loc in inimile noastre pentru aceasta categorie de oameni.
  3. Atunci cand un introvertit vrea sa fie singur nu trebuie sa o luam personal. Nevoia frecventa de a fi singur nu are de-a face cu respingerea companiei altcuiva. “Noi, introvertitii, avem nevoie de o pauza pentru a ne reincarca”, declara sciitorul Jonathan Rauch. “Reteta mea este doua ore pauza pentru fiecare ora de socializare. Dar asta nu inseamna ca sunt antisocial sau ca sunt depresiv sau ca am nevoie de tratament medicamentuos.

  4. Introvertitii nu sunt niste ciudati ai naturii. Daca este introvertit nu inseamna ca esti antisocial, asocial sau socialmente nepotrivit. A fi introvertit inseamna sa preferi interactiunile cu mai putini oameni, declara un psiholog specializat in dezvoltarea personalitatii. O conversatie buna lasa un introvertit mai bine conectat si il face sa se simta o persoana mai bogata din punct de vedere psihic.

  5. Cu introvertitii si extrovertitii nu e intotdeauna alb sau negru. E mai degraba o combinatie intre aceste doua, mai mult gri. Cei mai multi oameni sunt undeva la mijloc. Chiar mai mult, odata cu inaintarea in varsta cu totii dorim sa exploram alte parti ale personalitatii noastre.

  Candidat la șefia Comisiei Europene: Bulgaria intră în Schengen la începutul anului viitor

Traducere si adaptare dupa www.huffingtonpost.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici