Interviu cu preotul din Păuliş, Daniel Ungur: „Mi-au scos rinichiul, dar mi-au salvat viaţa”

4 comentarii

Preotul Daniel Ungur, din comuna arădeană Păuliş, a vorbit în EXCLUSIVITATE pentru mândri.ro despre agonia prin care a trecut în spitalele din Arad şi Timişoara, dar şi despre intervenţia de la Viena, care l-a pus pe picioare. Totul contra sumei de 43 de mii de euro, bani strânşi din donaţii.

mandri.ro: Când a început totul?

Daniel Ungur: În anul 2010 am avut colică renală şi am mers la spital, la Arad. Acolo mi-au găsit o piatră la rinichiul stâng de doi centrimetri, totul a decurs normal. Anul următor am avut intervenţie medicală pentru scoterea unei pietre la rinichiul drept.  În 2012, din nou, am avut o intervenţie medicală la rinichiul stâng. În anul 2013 au mai găsit o piatră. Vreau să specific că aceste intervenţii sunt de obicei uşoare, dar tot timpul cât am fost la spital, am avut complicaţii, aveam hemoragie şi în loc de trei zile stăteam câteva săptămâni internat.

De exemplu, la a doua intervenţie au fost două pietre, dar ei au văzut şi scos doar una. Cealaltă s-a depistat apoi. Nu vreau să comentez.  A fost ghinionul meu. Între timp am fost şi la Arad la o clinică privată, unde cu răbdare am eliminat o piatră de la rinichiul stâng. Apoi au început problemele la rinichiul drept. Am stat aproape o lună sub supraveghere medicală, în speranţa că poate piatra se elimină natural, dar degeaba, aceasta rămânând blocată pe ureter. Am sunat ta Timişoara la o clinică privată şi medicul era în concediu, dar asitenta mi-a sugerat să merg la judeţean la urgenţe. Aici cred că s-a făcut greşeala după ce am stat o lună cu piatra pe canal. În luna septembrie mi-au pus un cateter JJ, din rinichi în vezică şi m-au ţinut încă trei săptămâni şi de acolo a pornit totul.

mandri.ro: Când a avut loc prima intervenţie la Timişoara?

Daniel Ungur: În luna septembrie a anului 2015 mi-au pus cateterul, iar în luna octombrie am făcut o intervenţie pe canal cu laser. Au dat şi în piatră şi pe lângă. Am mai stat încă trei săptămâni cu un alt cateter JJ . În luna noiembrie am mers la spital mi-au extras cateterul şi m-am întors acasă. După câteva zile s-a blocat din nou rinichiul și m-am întors la Timişoara unde mi-au pus alt cateter, pe care trebuia să-l țin până în luna februarie. Făceam temperatură după fiecare intervenţie, complicaţii. Mă externau şi acasă trebuia să iau antibiotic. În decembrie am mers la Cluj pentru că mi s-a spus că am o infecţie urinară și am vrut să cer o altă părere și să-mi repet analizele. Acolo mi s-a spus că  rinichiul este bun, funcţionează, dar mi-au recomandat să scot cateterul mai repede.

mandri.ro: Cum vă simteaţi atunci ?

Daniel Ungur: Au venit sărbătorile, a fost totul bine, am fost la biserică, am slujit. Pe data de 10 ianuarie 2016 am simţit că nu e bine. După slujbă am venit acasă, nici nu puteam să mănânc. Am început să mă simt rău  şi l-am sunat pe doctorul de la Timişoara. Acesta a spus că dacă nu îmi este aşa de rău să aştept până dimineaţa şi atunci să mă prezint la el. Nu am putut aştepta, deoarece mă simţeam foarte rău, aşa că am mers la urgenţe unde au decis să mă interneze. M-au băgat iar pe antibiotice. Nu ştiam nimic din ce urmează să îmi facă, deoarece nu îmi spuneau. Soţia tot îmi spunea să mergem la alt spital, dar eu nu am vrut. Am argumentat că rămân acolo deoarece mă ştiu medicii şi îmi cunsoc cazul. Marțea mi-au extras cateterul, dar rinichiul a rămas tot blocat. Vinerea mi-au pus o nefrostomă pentru drenarea rinichiului. Mi-au propus că o să fiu supus unei intervenţii cu un aparat performant că se bagă pe canal, curăţă şi scot pietrele de la rinichi. Am spus: hai să facem şi asta. Mulţi mă vedeau că sunt de atâta timp la spital cu problema asta şi nu se vindecă şi încercau să mă ajute. Cunoştiintele mele au intervenit şi unii doctori au început să se poarte urât spunând că am apelat la toate pilele mele.

mandri.ro: Ce a urmat?

Daniel Ungur: Am acceptat din nou intervenţia, specific că la fiecare mi se făcea anestezie în coloană. În operaţie, deoarece anestezia era de la brâu în jos eu auzeam tot. Când să intervină cu aparatul performant şi-au dat seama că acesta lipseşte, că era în altă sală. Până la urmă  au intervenit pe canal  şi mi-au extras câteva segmente de piatră, fără aparat. Eram slăbit psihic, nu mai rezistam fizic. Apoi mi-au spus că îmi vor pune alt stend şi când am auzit ştiind ce am păţit cu primul am cerut un formular european prin care să solicit intervenţia în Ungaria, în mod gratuit. Ei mi-au explicat că acel formulat nu se dă decât la intervenţii care nu se pot face în România şi au refuzat. Atunci am luat decizia să mergem pe cont propiu la Szeged sau la Viena. Deşi soţia a sunat în Ungaria pentru programare, prietenii mi-au spus să merg în capitala Austrei, fară niciun diagnostic.

mandri.ro: Ce s-a întamplat la Viena?

Daniel Ungur: În data de  29 ianuarie am fost programat la Viena pentru operaţie, medicii crezând ca am ceva pe ureter, în urma a ceea ce am trimis eu din ţară. Când am ajuns acolo mi-au făcut analize. Au văzut radiografia făcută  la Timişoara şi au spus că se vede ceva. Iniţial au crezut că este o tumoră şi mi-au făcut biopsie. Din fericire nu era nimic canceros. Când mi-au scos stendul (cateter JJ) au văzut că se blochează din nou rinichiul ceea ce nu era normal. Atunci mi-au spus că trebuie să mă opereze. Am fost programat pe 19 februarie la operaţie. Când au deschis au văzut că ureterul este afectat pe o porţiune de 7 centimetri. Atunci au luat decizia să scoată ureterul și rinichiul. Medicii de acolo au spus că s-a ajuns aici datorită unei greşeli medicale făcute în România.

mandri.ro: Ce măsuri veţi lua?

Daniel Ungur: Nu ştiu. Scopul meu nu este să îi dau în judecată. Aş vrea totuşi să se schimbe ceva să nu se mai întâmple astfel de cazuri. Puteam să mor. Ajunseseam foarte rău. Am avut noroc că am fost o persoană cunoscută. Că m-a ajutat comunitatea, plus foşti colegi, plus oamenii care au donat bani şi pe care nu îi cunosc. Am avut mare noroc şi cu Arhepiscopia.

mandri.ro: Când vă puteţi relua activitatea?

Daniel Ungur: Am vrut să mă duc duminică la biserică, dar nu mă simt încă în stare, voi mai aştepta o perioadă, dorința mea este de a fi cât mai repede în mijlocul credincioșilor. Recuperarea merge bine, însă nu este ușoară, deoarece nu mai am rinichi şi ureter pe partea dreaptă, iar în rinichiul stâng mai am patru pietre ce vor trebui eliminate.

mandri.ro: Cum vă afectează viaţa acest lucru?

Daniel Ungur: Mă afectează destul de mult. Totul va fi mai greu. Dacă se începea corect de la început cu eliminarea pietrei nu se ajungea aici. În loc de câteva zile am stat luni în spitale. Vreau să specific că cei de la Timişoara nu au recunoscut în scrisoarea medicală că eu am mai avut un stend pus înainte, dar am totul scris în prima externare din spital.

mandri.ro: Daţi vina pe sistemul medical din România?

Daniel Ungur: Este anormal ce se întămplă. Unii medici merg la spitale doar petru a-şi face norma. Ei se grăbesc spre cabinetele private. Dacă le dai bani te bagă în seamă dacă nu, nu. A fost şi ghinionul meu că mi s-a întamplat mie, bine ar fi să nu se întample la altul. Că nu te joci cu rinichii. Luni de zile am mers tot la Timişoara, deşi vedem că nu e chiar ok.  Nu mă poate acuza nimeni că nu am avut încredere în sistemul medical din România. Am tot încercat, deşi viaţa îmi era pusă în pericol. Rinichiul funcţiona cu nefrostomă. Firele mi s-au rupt. Mă durea. Aveam febră mereu, când am fost la Viena am scăpat de ea în câteva zile. Cu un antibiotic ce probail era şi la noi. Şi după externarea de la Viena m-am simţit bine acasă, când veneam de la Timişoara tot febră aveam.

mandri.ro: Când veţi avea intervenţia pentru eliminarea celorlalte pietre?

Daniel Ungur: Deocamdată nu s-a stabilit. Să vedem poziţia pietrei şi atunci se stabileşte. Dacă toul este bine merg la Viena după sfintele sărbători Pascale. Se va încerca să se evite intervenţia prin uretră. Infecţia urinară o mai am, dar atâta timp cât am pietre în organism nu va dispărea. O să o tratez după intervenţie. Nu sunt singurul care a plecat de la Timişoara cu acestă infecţie şi ceilalţi pacienţi ce erau internaţi în perioada în care am fost eu au păţit acelaşi lucru.

În încheiere preotul Daniel Ungur ne-a spus că doreşte să le mulţumească celor care l-au ajutat. Doar de la Arhiepiscopia Aradului s-au adunat 31 de mii de euro. Acesta menţionează că a fost ajutat şi de persoane de la alte culte din Păuliş, dar şi de alte persoane necunoscute. Toţi au sărit în ajutorul lui, deoarece şi el la rândul lui a ajutat cum a putut. Nu exista duminică în care să nu vorbească la slujbă despre un caz social şi să ajute atât el, cât şi credincioşii parohiei fără a mediatiza aceste lucruri. “Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că m-a ajutat să trec peste această încercare, care mi-a confirmat cât de importantă este credința în Dumnezeu și cât de importantă este lucrarea Lui prin oameni”, a spus Daniel Ungur.

Pentru că urmează şi alte inervenţii cei care doresc  pot face donaţii în continuare (RO54 RZBR 0000 0600 1714 5820 deschis la Raiffeisen Bank pe numele de Ungur Daniel Nicolae. De asemenea, soţia preotului, Ungur Bianca Margareta, a deschis la aceeaşi bancă un cont în euro: RO55 RZBR 0000 0600 1836 6353. Pentru tranzacţii interbancare, Codul Swift este RZBRROBU).

Amintim că o zi de spitalizare la Viena costă 750 de euro.

 

 

 

 

 

 

 

Category: Interviuri
Tags: , , , ,

4 comentarii. Leave new

 • In mod normal ar fi trebuit sa-i lase rinichiul pe loc si sa se vindece cu rugaciuni

  Răspunde
 • cred ca doctorii din Viena nu-s ortodocsi defel. poate-s chiar atei. dar ei nu acuza ci rezolva. cat le permite evolutia stiintei si momentul dat. ei invata o viata si muncesc pt banii primiti. nu cersesc si nu acuza pe nimeni. nu se dau alesi, nu vor sa devina “sfinti”, nu se dau “frate” cu lupul Alfa. nu defileaza impopotzanati ca tiganii.. ba chiar se barbieresc, ce chestie!!!
  si, in moment de cumpana, ai avut nevoie de ei. de zeci de oameni care au donat, au ajutat, au operat si reparat un corp bolnav.. si, sper, si un suflet deformat.

  Răspunde
 • “Dacă orgoliul individului nu este mare în rinichi se formează nisip, iar pentru nivel mare se formează pietre, care pot fi eliminate. Dacă însă nivelul trufiei este periculos pentru urmaşi începe formarea de pietre ce nu trebuiesc îndepărtate, pietre de formă coralică. Litiaza renală mai apare când individul are probleme de mânie nerezolvate de mult timp. Persoanele certăreţe şi care sunt de multe ori dezamăgite sau frustate vor avea probleme cu rinichii.” asa scrie undeva…. cat o fi adevarat?

  Răspunde
 • L-au macelarit pur si simplu l-au ucis cu Zile ?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu