Iadul din Venezuela: un bărbat care a furat 5 dolari a fost incendiat de viu

Niciun comentariu

Oamenii din Venezuela devin pe zi ce trece tot mai disperați. Cum jafurile s-au înmulțit în această țară lovită de o criză puternică, unii dintre ei au început să-și facă ceea ce ei numesc dreptate. Așa s-a ajuns ca un bărbat disperat de foame care a furat 5 dolari să fie incendiat de viu de mai mulți oameni. Roberto Bernal a ajuns între timp simbolul crizei care macină cu cele mai mari rezerve de petrol.

 

La început, oamenii nu știau ce a făcut Roberto Bernal, însă acesta alerga, un semn clar că ceva nu era în regulă. Zeci de oameni l-au încercuit și l-au lovit până când acesta abia mai putea să respire.

Agresorii fuseseră la rândul lor victime ale jafurilor: au rămas fără telefoane mobile, fără portofele și motociclete, iar Bernal arăta precum un infractor, relatează AP. La scurt timp, un bătrân a venit și le-a spus că Bernal l-a jefuit. Fără să stea pe gânduri, oamenii au început să îl controleze prin buzunare, unde au găsit mai multe bancnote, echivalentul a cinci dolari. Ulterior, au turnat benzină peste el și i-au dat foc.

 

“Am vrut să-l învățăm o lecție. Ne-am săturat să fim jefuiți de fiecare dacă când ieșim pe stradă și poliția să nu facă nimic”, a povestit Eduardo Mijares, în vârstă de 29 de ani.

 

Nu este singurul caz în care oamenii încearcă să-și facă singuri dreptate. Rata de infracționalitate a crescut teribil în țara cu 30 de milioane de locuitori, considerată cândva una dintre cele mai bogate și mai sigure din America Latină. Oamenii au început să se bată între ei, să se lovească cu brutalitate din motive din ce în ce mai incredibile, din cauza crizei adânci care a dus la o penurie de alimente, dar și de medicamente. În primele patru luni ale acestui an, autoritățile au deschis anchete în 74 de astfel de cazuri, în timp ce anul trecut au fost doar două.

 

Atacurile din răzbunare arată când de mult a decăzut Venezuela, după ce produsele necesare pentru viața de zi cu zi au devenit din ce în ce mai greu de găsit. Cum prețul petrolului a scăzut, iar oficialii nu au reușit să adopte măsuri care să îmbunătățească situația, economia țării s-a prăbușit, iar răbdarea oamenilor a ajuns la final.

 

Venezuela are acum una dintre cele mai ridicate rate de infracționalitate din lume și este dificil să găsești o persoană care nu a fost jefuită. Mai mult, țara se confruntă cu un val de violențe fără precendent, iar cazul lui Bernal nici măcar nu a ajuns pe prima pagină a ziarelor.

 

“Viața aici a devenit mizerabilă. Mergi pe stradă mereu stresat, mereu speriat”, a declarat Robert Briceno-Leon, de la Observatorul pentru Violențe, pentru AP.

 

Bernal, cel care a fost incendiat pentru aproximativ 5 dolari, a locuit mereu în zona mai săracă a capitalei Caracas. Acolo, oamenii nu au mai văzut apă potabilă la robinete de câteva luni și au început să atace camioanele care treceau prin zonă pentru a fura mâncare. Bernal era șomer, iar în ultima perioadă el și soția sa abia mai reușeau să-și hrănească cei trei copii. Cei doi voiau să găsească o modalitate să părăsească țara și să se mute în Panama.

 

Cu câteva zile înainte să fie incendiat de viu și să moară, bărbatul  a stat în bucătărie, încercând să pregătească ceva de mâncare pentru familia sa. Rudele lui Bernal credea că el a reușit în viață. A urmat cursurile unei școli de gătit și a devenit bucătar. În fiecare duminică, bărbatul mergea la biserică și nu de puține ori le dădea rudelor mesaje pozitive cu rugăciuni.

 

În dimineața în care a avut bătut cu bestialitate, Roberto Bernal și-a lăsat fiica la școală, iar apoi a luat metroul către centrul capitalei. Îi spusese soției sale că va primi un nou serviciu la un restaurant și că se îndreaptă către local. Cu toate acesta, el s-a oprit în dreptul unei bănci. A văzut cum un bărbatul de aproximativ 70 de ani ține în mână mai multe bancnote, în valoare de aproximativ 5 dolari. O sumă modică, însă pentru Bernal asta însemna hrana pentru familia sa pentru o săptămână. Ar fi putut chiar să-i cumpere o uniformă fiicei sale, de care colegii râdeau și spuneau că este “împuțită”.

 

Bernal a înfășcat bancnotele și a început să fugă către o coadă, unde zeci de oameni erau aliniați. Era urmărit de bătrânul pe care îl jefuise și care striga “hoțul”. Bătaia începuse deja atunci când acesta l-a ajuns din urmă pe Bernal. Unii martori au început să-I încurajeze pe agresori, în timp ce alți oameni aflați în zonă s-au întors cu spatele pentru a nu fi martori la asemenea scenă extrem de brutală.

 

Unul dintre bătăuși a luat benzină din rezervorul unei motociclete și l-a stropit pe Bernal. În timp ce mirosul de carne arsă se ridica în aer, mulțimea a amuțit, însă unii au început să filmeze cu telefonul mobil scena de groază și cum bărbatul se zbătea să stingă flăcările.

 

Sursa:libertatea

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu