Focare de trichineloză în toată ţara

Niciun comentariu

14 focare de trichineloză au fost descoperite, în ultimele două săptămâni, în judeţele Bacău, Cluj, Galaţi, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman şi Vrancea, 28 de persoane care au consumat carne infestată ajungând la spital, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În urma controalelor făcute în perioada 1-13 decembrie, în cele opt judeţe, parazitul Trichinella a fost descoperit în carnea provenită de la nouă porci domestici şi şase porci mistreţi. Carnea infestată a fost pusă sub sechestru şi trimisă la unităţile autorizate sanitar-veterinar pentru neutralizarea deşeurilor.

“Ca urmare a consumului de carne de porc netestată, 28 de persoane au fost trimise către spitale, manifestând simptomele infestării cu parazitul Trichinella spp.”, a precizat ANSVSA.

Reprezentanţii ANSVSA au precizat că, în urma controalelor făcute în magazine, depozite, centre de ambalare şi maşini, au fost confiscate şi trimise către unităţi de neutralizare 307.046 de ouă. Alte 312.840 de ouă cu Salmonella Enteritidis au fost reexpediate în statul de origine.

În urma neregulilor găsite, inspectorii ANSVSA audat amenzi de aproape 160.000 de lei. De asemenea, inspectorii au dispus suspendarea temporară a activităţii unei unităţi din judeţul Teleorman şi interzicerea desfăşurării activităţii unei unităţi din judeţul Vaslui.

Reprezentanţi ai Serviciului Control Oficial Siguranţa Alimentelor şi ai Serviciului Antifraudă, împreună cu poliţiştii, au făcut, în perioada 7 noiembrie – 27 noiembrie, controale în 83 de mijloace de transport produse de origine animală şi 73 de unităţi de destinaţie a ouălor provenite din statele membre ale UE (25 centre de ambalare ouă, 44 depozite independente, 4 unităţi de procesare ouă) şi 784 de unităţi de vânzare cu amănuntul, pentru verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor în transportul, ambalarea, depozitarea şi comercializarea ouălor, a precizat ANSVSA.

Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate, ANSVSA menţionează: contaminarea cu Salmonella spp. a unor loturi de ouă provenite din alte state membre ale UE şi destinate comercializării pe piaţa din României; marcarea necorespunzătoare a ouălor provenite din state UE; comercializarea unor loturi de ouă nemarcate, a căror trasabilitate nu a putut fi stabilită; depozitarea şi comercializarea ouălor în unităţi neautorizate sau neînregistrate sanitar-veterinar; utilizarea unor mijloace auto neautorizate pentru transportul ouălor; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură pe durata transportului şi depozitării ouălor provenite din comerţul intracomunitar; neînregistrarea, la nivelul unităţilor de destinaţie, a tuturor livrărilor de ouă provenite din alte state membre ale UE.

sursa:www.romaniatv.net

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu