EXCLUSIV Caz fără precedent în România: spital obligat să plătească daune morale unei mame căreia i-a fost schimbat copilul după naştere

bottlefed

Judecătorii Tribunalului Neamţ au hotărât definitiv obligarea Spitalului Orăşănesc Târgu Neamţ la plata a 50.000 lei cu titlu de daune morale pentru o tânără al cărei copil a fost schimbat imediat după naştere, din neglijenţa cadrelor medicale.

Decizia pronunţată pe 17 februarie de instanţa nemţeană vine la aproape cinci ani de la coşmarul prin care a trecut o tânără imediat după naştere: ani de îndurat umilinţe, reproşuri şi acuze din parte angajaţilor care „dintr-o regretabilă eroare“ i-au schimbat copilul la naştere.

Ramona Florean (33 ani) a adus pe lume o fetiţă la Maternitatea din Târgu Neamţ pe 2 iunie 2011. În aceeaşi zi, la diferenţă de jumătată de oră, o altă mămică a adus pe lume tot o fetiţă. Cadrele medicale ale spitalului au inversat cei doi bebeluşi din neglijenţă. Ceea ce a urmat este demn de un scenariu de film.

Ramona Florean remerorează firul evenimentelor care au adus-o în pragul disperării şi a unei căderi psihice ce cu greu i-a făcut faţă. A născut în mod natural, iar în timp ce se afla în travaliu, cealaltă gravidă născuse deja, nou-născutul fiind dus la compartimentul Neonatologie. După aproximativ 30 de minute a născut şi Ramona Florean.

„Imediat după ce am născut mi-au arătat fetiţa, era blondă, avea părul scurt, nişte unghii lungi ca de domnişoară, aspect care m-a amuzat pe moment, albicioasă la faţă şi curată. M-au dus în salon şi după câteva ore mi-au adus fetiţa la alăptat. Era înfăşată, iar în momentul în care alăptam am început să observ care avea părul ieşit de sub scutecul cu care era înfăşată şi era de culoare închisă şi avea mai mult puf pe faţă. M-am gândit că poate nu am observat eu bine şi am început să caut bileţelul din faşă să văd dacă este scris numele fetei mele. Am gasit bileţelul şi m-am liniştit: era scris numele Florean Teodora. Cealaltă mamă nu putea alăpta şi abia a doua zi i-au adus fetiţa. Când am văzut-o, am simţit să mi se surpă pământul sub mine: mi s-a părut ca fiind fetiţa mea, pe care o văzusem imediat după naştere“, rememorează Ramona Florean firul evenimentelor.

A fost considerată nebună

Pe moment, nu a îndrăznit să îi spună celeilalte mămici bănuielile ei. A aşteptat momentul sosirii asistentei care urma să dezbrace bebeluşii pentru a le da indicaţii în privinţa îngrijirii buricului. În momentul în care a început să desfaşe fetiţa, Ramona Florean a observat că pe brăţara fetiţei pe care o avea în pătuţ este trecut numele celeilalte fetiţe. Imediat a anunţat asistenta medicală. Numai că aceasta a încercat să o calmeze, spunându-i că s-au încurcat brăţările, nicidecum copiii. A încercat să obţine mai multe explicaţii de la cadrele medicale însă a fost „pusă la punct“, catalogată ca o mamă „nebună“, care nu îşi acceptă copilul.

În sufletul ei era o luptă cruntă. Era deprimată, disperată, se gândea că asistentele medicale au dreptate. „O priveam şi încercam să găsesc trăsături de ale familiei şi mă duceam cu gândul până la al nouălea neam, poate seamănă cu cineva, şi nu găseam“, povesteşte femeia.

Adevărul a ieşit la iveală abia în a patra zi după naştere, când asistenta medicală care participase la naştere a revenit la serviciu. În momentul în care a dezbrăcat bebeluşii pentru a efectua toaleta a observat că fetiţa care era încredinţată Ramonei Florean avea o pată pe picior. Nu a spus nimic celor două mămici, ci doar le-a cerut să meargă împreună cu fetiţele la cabinetul medical de la Neonatologie. Acolo li s-a comunicat că, de fapt, într-adevăr li s-au schimbat copiii după naştere. Asistenta care participase la naştere a observat că prima fetiţă avea un semn din naştere la picior, lucru notat şi în foaia de observaţie. Până atunci însă, timp de trei zile, nimeni nu verificase acest aspect.

A fugit în halat în parcul spitalului, plângând în hohote. După ce s-a liniştit a revenit în salon, însă lucrurile erau departe de a se fi liniştit.  Rudele celeilalte mămici au început să îi arunce cuvinte grele, acuzând-o că de fapt ar schimba copiii pentru că fetiţa ei ar fi bolnavă. Cele două mame au decis să efectueze testele de sânge pentru a avea certitudinea că pleacă acasă cu copilul care trebuie. Cadrele medicale le-au atenţionat că dacă doresc şi teste ADN trebuie să suporte ele cheltuielile. Ulterior, în faţa judecătorilor, reprezentanţii spitalului au susţinut că de fapt unitatea s-ar fi oferit să suporte cheltuielile aferente testelor ADN.

  Statul Islamic amenință din nou. Vezi care este ținta

„Acea duminică a fost extrem de încărcată, toată ziulica se deschidea uşa şi venea câte cineva să spună ceva, dar în mod special venea asistenta şefă şi cealalta asistentă, care discutau între ele. Spuneau că dacă eram o mamă în adevăratul sens al cuvântului îmi recunoşteam copilul de la început, lucru care m-a durut enorm, şi multe alte vorbe ce îmi erau adresate în mod indirect mie. Nu le-am răspuns provocării, ci stateam şi-mi înghiţeam lacrimile de ciudă“, îşi aminteşte tânăra mamă.

Pentru că nu li s-a permis decontarea analizei ADN, cele două mame au decis să facă doar testele uzuale de sânge. Acesta a fost momentul în care Ramona Florean a putut pleca cu copilul ei acasă.

Tema că-şi va pierde copilul
Umilinţele şi jignirile au afectat-o profund. Ajunsă acasă cu fetiţa, a fost lovitp de o depresie severă, fiind urmărită de gândul că micuţa i-ar putea fi luată înapoi. Tresărea la fiecare bătaie la uşă. Se temea să deschidă uşa, fiind îngrozită că ar putea fi cadrele medicale de la spital. Îi era frică să-şi scoată coapilul la plimbare ca nu cumva cineva să îi ia fetiţa. În momentul în care familia a observat că în sufletul tinerei se duce un război căruia nu îi mai poate face faţă, au apelat la psihologi şi psihiatri pentru a o ajuta să iasă din depresie.

După luni de zbucium, viaţa tinerei a reînceput să intre în normalitate, însă voia ca pentru toată suferinţa pricinuită ei şi familiei sale, pentru toată furtuna de sentimente care i-au răvăşit sufletul, pentru toate jignirile şi umilinţele cineva să plătească. A încercat să găsească un avocat din oraş, însă toţi cei la uşa cărora a bătut au refuzat-o politicos, spunându-i că au rude, vecini, prieteni printre cadrele medicale de la spital. Astfel, a ajuns să fie reprezetată de un avocat din cadrul Baroului Vaslui, Daniela Tonică (foto jos).

Timp de patru ani, avocata din Vaslui s-au luptat în instanţă pentru a demonstra suferinţa pricinuită tinerei de neglijenţa cadrelor medicale.  În primă instanţă, Judecătoria Târgu-Neamţ a decis obligarea spitalului la plata a 25.000 de euro cu titlul de daune morale pentru Ramona Florean. În motivarea hotărârii judecătorii au apreciat inacceptabilă neglijenţa cadrelor medicale care anilor 2000 au mai încurcat doi bebeluşi.

Consecinţe grave

„Deşi s-a mai produs un incident similar, personalul medical a continuat să aibă aceeaşi atitudine de neglijenţă şi indiferenţă faţă de atribuţiile de serviciu prevăzute în fişa postului. Cu consecinţe deosebit de grave este şi practica personalului din secţia Obstetrică Ginecologie a Spitalului Târgu Neamţ, care din lipsă de timp refuză să aplice brăţările de identificare nou născuţilor şi mamelor, astfel încât aceste brăţări sunt aplicate de către asistentele care preiau copiii ulterior naşterii, aspect relatat de către medicul Irimeanu Cristina (coordonatorul compartimentului Neonatologie n.r.)“, se arată în hotărârea Judecătoriei Târgu Neamţ.

Reprezentanţii spitalului au atacat decizia instanţei de fond, ulterior Tribunalul Neamţ, reducând cuantumul daunelor la 50.000 lei. Daunele urmează a fi achitate de asiguratorul spitalului din Târgu Neamţ, în dosar fiind chemat în garanţie SC Omniasig Vienna Insurance Group SA.

Avocatul Ramonei Florean apreciază că nu cuantumul daunelor este relevant în acest caz. „Nu vreau sa comentez decizia instanţei cu privire la cuantumul despăgubirilor, însă consider că rezultatul acestui demers judiciar este un act de demnitate al instanţelor nemţene, act ce sper să duca la responsabilizarea celor implicaţi în efectuarea actului medical“, a declarat, pentru „Adevărul“, avocatul Daniela Tonica, din cadrul Baroului Vaslui.

Reprezentanţii Spitalului Orăşănesc Târgu Neamţ nu au dorit să comenteze pe seama acestui caz, apreciind că a fost vorba de „o regretabilă eroare“. „Eu nu eram manager în acea perioadă. Cel mai probabil s-a desfăşurat o anchetă internă, însă nu ştiu dacă a fost cineva sancţionat. Momentan sunt în concediu şi nu pot verifica aceste aspecte“, a precizat Mihaela Antohi, managerul spitalului din Târgu Neamţ.

Sursa: www.adevarul.ro / Foto: www.lifetimetv.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici