Ex-şeful Fiscului, Gelu Diaconu, afaceri prin offshore-uri

ex seful fiscului gelu diaconu afaceri prin offshore uri 18529013

Familia fostului preşedinte al ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, demis în urma începerii urmăririi penale de către DNA împotriva sa pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu, este implicată într-o rețea de căsuţe poştale cu interese pe piaţa gazelor din Ucraina. Mai exact, prin intermediul ginerelui american al fostului preşedinte al ANAF. Aceeaşi reţea de offshore-uri controlează, în România, alături de fiica şi soţia lui Gelu Ştefan Diaconu, afaceri imobiliare şi de turism.

Inclusiv fostul şef al ANAF este implicat în afacerile statului cu gaze, în România, făcând parte din consiliile de administraţie ale GDF Energy România SA şi Societatea Naţională a Gazelor Naturale Romgaz SA. Reţeaua de căsuţe poştale, însă, în care este implicat ginerele american al acestuia derulează afaceri în domeniul distribuţiei de gaze în Ucraina, prin intermediul altor offshore-uri controlate direct sau indirect de controversatul magnat ucrainean Dmitry Firtash, partener în mai multe afaceri alături de compania de stat rusească, Gazprom.

Metoda căsuțelor poştale cipriote deţinute de către secretarul de stat în Ministerul de Finanțe, Gabriel Biriş, nu este singulară la vârful acestei instituţii. Familia fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Ştefan Diaconu, este implicată, la rândul ei, într-o reţea de firme deschise în paradisurile fiscale cipriote. „Jurnalul Naţional” prezintă, astăzi, această reţea şi tentaculele ei din România, controlate de rudele fostului preşedinte al Fiscului.

Doamna Diaconu, asociată la o căsuţă poştală din Cipru

Epopeea ciprioto-ucraineană a familiei fostului şef al ANAF începe cu două companii preluate de către Mihaela Diaconu, soţia lui Gelu Ştefan Diaconu, companii care activează în domeniul hotelurilor. Prima este SC CMC Hotels Grup SRL, care, în 2006, îi avea ca acţionari pe Mihaela Diaconu, Costică Dumitrescu şi Cristian Popa. Atunci, compania şi-a mutat sediul în strada Căuzaşi numărul 27, din Sectorul 3 al Capitalei.

A doua companie se numeşte SC Comity Prod Exim SRL, în care, iniţial, acţionari erau aceiaşi Mihaela Diaconu, Costică Dumitrescu şi Cristian Popa. În data de 31 octombrie 2010, CMC Hotels Grup SRL a fuzionat prin absorbţie cu SC Comity Prod Exim SRL, aceasta din urmă preluând activele şi patrimoniul primeia. În iulie 2009, asociaţii Costică Dumitrescu şi Cristian Popa, care deţineau, împreună, 50% din capitalul social al firmei Prod Exim, decid să cesioneze părţile sociale către compania britanică Klartech Limited, cu sediul social la Londra, dar cu sediul administrativ în paradisul fiscal din Cipru – Limassol.

Pentru acţiunile lor, Dumitrescu şi Popa au primit de la compania britanico-cipriotă suma de 250.000 de lei. Klartech Limited era reprezentată, la acea dată, la Registrul Comerţului, pentru parafarea acestor tranzacții, de către avocatul Cezar Constantin Gusu, de la casa de avocatură Boştină şi Asociaţii, ce a aparţinut unui alt controversat avocat, Doru Boştină, implicat, la rândul său, în mai multe scandaluri penale, inclusiv în dosarele de corupţie ale afaceristului Gruia Stoica, patronul GFR. Klartech Limited s-a lichidat şi dizolvat în anul 2011, motiv pentru care, la data de 10 octombrie 2011, întregul patrimoniu al acesteia a fost prelat de un alt offshore cipriot, pe nume Charta Limited, înfiinţat în acelaşi an, la Nicosia.

18529015

Mihaela Diaconu, patroană de hotel de lux în Bucureşti

Cartha Limited Nicosia şi Mihaela Diaconu, soţia proaspătului ex-preşedinte ANAF, au depus, fiecare, un aport de 250.000 de lei la capitalul social al SC Comity Prod Exim SRL, devenind, astfel, parteneri egali în această companie. Din documentele publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului din data de 16 ianuarie 2012, aflăm că offshore-ul cipriot Cartha Limited este reprezentat în România de către americanul Wesley Elijah Schroeder, soţul Nicoletei Diaconu Schroeder, fiica Mihaelei Diaconu şi a lui Gelu Ştefan Diaconu, născută în data de 4 decembrie 1986. La începutul anului 2012, acţionarii Charta Limited şi Mihaela Diaconu decid să extindă sediul social al companiei SC Comity Prod Exim SRL la trei numere poştale din strada Căuzaşi, Sector 3, respectiv numerele 25, 27 şi 27A. Aici, în prezent, se află Hotelul Internaţional, locaţie turistică de 4 stele, aflată în proprietatea rudelor fostului preşedinte al ANAF, Gelu Ştefan Diaconu.

Potrivit unei alte notificări a Registrului Comerţului referitoare la compania SC Comity Prod Exim SRL, din 5 decembrie 2014, aflăm că acţionariatul nu s-a modificat, fiind înscrise, însă, domeniile de activitate “hoteluri şi alte facilităţi de cazare”. Odată cu preluarea patrimoniului companiei britanice Klartech Limited, după dizolvarea şi lichidarea acesteia, offshore-ul cipriot, reprezentat de ginerele lui Gelu Ştefan Diaconu, Charta Limited, a preluat şi acţionariatul unic al societăţii SC Klartech Development SRL, companie care activează în domeniul dezvoltării și promovării imobiliare, ce a avut sediul social în Aleea Alexandru, aproape de sediul fostului PDL, pe care l-a mutat, în iulie 2015, în Bulevardul Aviatorilor. De această dată, la Registrul Comerţului, reprezentantul Cartha Limited nu a mai fost ginerele lui Gelu Ştefan Diaconu, ci o altă persoană, pe nume Bogdan Alexandru.

18529014

Fiica lui Gelu Diaconu – director la o companie interzisă în multe state

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Nicoleta Diaconu Schroeder (foto), fiica lui Gelu şi a Mihaelei Diaconu, deţine, împreună cu soţul ei, americanul Wesley Elijah Schroeder, născut în 15 august 1981 în Oklahoma City, acţionariatul companiei Yogoberry SRL, care se ocupă cu comerţ. Firma a fost administrată, până în data de 2 martie 2005, de către mama Nicoletei, Mihaela Diaconu, pe care, însă, acţionarii au revocat-o, administraţia firmei fiind preluată de către fiică. SC Yogoberry SRL, prin administrator Nicoleta Diaconu Schroeder, a acţionat în judecată, în data de 1 octombrie 2014, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, condusă chiar de către tatăl Gelu Diaconu. Procesul viza o plângere contravenţională, s-a judecat la Judecătoria Constanţa şi s-a soluţionat în 13 octombrie 2015, în stil propagandistic.

  Portugalia e prima semifinalistă de la EURO! Ronaldo, implacabil cu Țara Galilor

Fiica tatălui preşedinte al ANAF a pierdut cauza în favoarea ANAF-ului, condus de tatăl fiicei. De la începutul anului trecut, Nicoleta Diaconu Schroeder a fost numită în funcţia de director al filialei din România a UBER, companie care a creat şi operează o aplicaţie ce permite conducătorilor auto să devină taximetrişti fără licență, plătind doar un comision. Aplicaţia a fost declarată ilegală în ţări precum Germania şi Franţa, iar în România funcţionează oficial din februarie 2015. UBER a primit amenzi în Taiwan, iar în Franţa acţionarii au fost arestaţi. În Belgia şi Olanda au fost demarate investigaţii serioase cu privire la această aplicaţie, compania fiind scoasă în afara legii.

18529016

Legături cu afacerile cu gaze în Ucraina

Presa ucraineană a dezvăluit, în urmă cu câţiva ani, faptul că acest offshore cipriot Cartha Limited, care deţine acţiuni în firma din România a soţiei fostului şef al ANAF, reprezentată de ginerele american Wesley Elijah Schroeder, este, la rândul ei, deţinut de alte două căsuţe poştale cipriote. Acestea se numesc Suzel Enterprises LTD şi Heico Ventures Limited. Aceste două companii, împreună, deţin capitalul social al unui alt offshore, Menga Stablishment LTD.

Acesta, la rândul lui, deţine acţiuni în cadrul companiei ucrainene LiderGaz, un furnizor important de gaze naturale, ce a livrat, în anul 2012, 570 de milioane de metri cubi de gaze naturale către Uktransgaz – subsidiară a companiei naţionale de gaze din Ucraina, Naftogaz. Aceleaşi două căsuţe poştale, Suzel Enterprises LTD şi Heico Ventures Limited, mai deţin acţiuni la alte două offshore-uri. Este vorba despre Afidreko Holding Limited şi Maximalema Limited, cu interese directe în alte companii ucrainene. Astfel, potrivit informaţiilor citate, Maximalema Limited este acţionar în Ukrenergomontaj, iar Afidreko Holding LTD în Ukrestauratia, ambele fiind abonate la contracte cu statul ucrainean.

Ukre-nergomontaj, spre exemplu, a derulat cu Ministerul ucrainean al Energiei, contracte de peste o jumătate de miliard de dolari. Tot din presa ucraineană mai aflăm că offshore-urile Afidreko Holding LTD şi Maximalema Limited sunt două entităţi apropiate de magnatul ucrainean Dmitry Firtash.

18529017

Mai exact, Ukrenergomontaj îi are ca acţionari pe Maximalema Limited şi pe Anton Cernestov. Acesta din urmă este partener în holdingul britanic DV Corporation Limited, deţinut de actualul director al Naftogaz, Serghei Vinokurov, fost manager al companiei Ostchem Ucraina, aflat în proprietatea lui Dmitry Firtash. Magnatul ucrainean a fost reprezentant al companiei RosUkrEnergo, companie pe care o deţine împreună cu gigantul rusesc Gazprom. Averea lui Dmitry Firtash a fost evaluată de Forbes la peste 4 miliarde de dolari.

Acesta derulează afaceri şi în ţara noastră, prin compania maghiară Emfesz, care deţine în România compania Emfez România SRL, un tranzacţionar de energie şi gaze pe piaţa OPCOM. Revenind la Suzel Enterprises LTD, aceasta a avut legături în România cu CITEC Imobiliare SRL, în care a deţinut acţiuni pe care le-a înstrăinat companiei STOMBO Limited. În prezent, CITEC Imobiliare SRL este deţinută de căsuţele poştale CITEC Immobilien GBMG Austria şi de STONBO Limited Cipru.

Fostul şef al ANAF, membru în CA de la GDF Energy şi Romgaz

Potrivit declaraţiilor de avere şi de interese depuse, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, anul trecut, Gelu Ştefan Diaconu specifica faptul că deţine 1% din acţiunile SC Care Exim SA, acţiuni pe care le-a evaluat la 300.000 de lei. De asemenea, Diaconu a mai menţionat că este membru în Consiliul de Administraţie al SC GDF Energy România SA, de unde a încasat un onorariu de 3.000 de lei lunar, dar şi în GIFGA Eximbanc, de unde a încasat un onorariu de 20.000 de lei lunar.

Mai deţine şi calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al CEC Bank, de unde a încasat 18.000 lei lunar, dar şi cea de membru al Comisiei pentru Stabilirea şi Evaluarea Terenurilor Aflate în Patrimoniul SNGN ROMGAZ SA, de unde a încasat suma de 1.888 lei pe an.

Din ultima declaraţie de avere, afăm că familia Diaconu deţine 10.830 metri pătraţi de teren intravilan în Vaslui, cumpărat şi moştenit în perioada 1992-2013, un apartament de 119 metri pătraţi în Bucureşti, o casă de 250 metri pătraţi în Găneasa, judeţul Ilfov, şi încă un apartament în Capitală, achiziţionat în 2013, în suprafaţă de 63,8 metri pătraţi, la care se adaugă o casă în Vaslui, de 118 metri pătraţi.

Gelu Diaconu declară conturi şi depozite bancare deschise la BCR, Raiffeisen Bank, ING, Piraeus Bank şi CEC Bank, în valoare de 63.300 de euro, 87.000 de dolari şi 870.500 de lei. Plasamentele se ridică la 550.000 de lei în firmele Care Exim SRL şi Comity Prod Exim SRL.

Gelu Ştefan Diaconu este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului în dosarul în care s-a cerut arestarea deputaţilor Nicolae Păun şi Mădălin Voicu.

Sursa: www.jurnalul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici