Evenimente dedicate Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului

3491112 2048 1360

Ambasada României în Regatul Suediei şi Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează pe 26 ianuarie, de la ora 18.00, la sediul Institutului şi în contextul preluării de către România a preşedenţieiIHRA (International Holocaust Remembrance Alliance), o serie de evenimente pentru marcarea în Suedia a Zilei Internaţionale Victimelor Holocaustului.

Seara va începe cu ceremonia de decernare a Ordinului Naţional “Steaua României” – în grad de Cavaler doamnei Hédi Fried, supravieţuitoare a lagărelor de la Auschwitz şi Bergen-Belsen. Decoraţia a fost conferită de Preşedintele României, Klaus Iohannis, “în semn de profund respect pentru suferinţele îndurate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, pentru contribuţia deosebită avută la promovarea valorilor toleranţei şi la mai buna cunoaştere a istoriei Holocaustului”, şi va fi înmânată de către ES domnul Iulian Buga, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Regatul Suediei, care va susţine şi o alocuţiune cu această ocazie. De asemenea, Magnus Florin, şeful Secretariatului literar al Teatrului Dramatic Regal, va susţine un laudatio despre personalitarea doamnei Hédi Fried.

Filmul Aliyah DaDa, în regia Oanei Giurgiu, ce va fi proiectat în continuare, urmăreşte emigraţia evreilor din România către Palestina, surprinzând şi relaţiile dintre aceştia şi populaţia română, de-a lungul celor peste 130 de ani de când primii evrei au luat drumul Palestinei. Contextul în care s-au desfăşurat aceste valuri de emigraţie va revela adevărata istorie a României şi a Europei de Est, precum şi cea a naşterii Statului Israel.

posterul filmului aliyah dada realizat de oana giurgiu

Posterul filmului Aliyah-DaDa, realizat de Oana Giurgiu

Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Iancu.

Hédi Fried s-a născut în 1924 la Sighet (actualul Sighetu Marmaţiei). În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost deportată, ca mare parte din populaţia de origine evreiască din zonă. A supravieţuit lagărelor de la Auschwitz şi Bergen-Belsen, iar după război şi-a găsit adăpost în Suedia, la invitaţia Crucii Roşii.

  INTERVIU Grațian Mihăilescu (EduCab): Vrem transformarea bibliotecilor rurale în hub-uri socio-culturale; 10.000 de volume donate

Este autoarea a patru cărţi cu conţinut autobiografic, trei dintre acestea fiind traduse şi în limba română: Frânturi dintr-o viaţă. Drumul la şi de la Auschwitz, A treia viaţă, Pendulul Vieţii – Fragmente, experiente, reflecţii – Date istorice şi îndrumător pentru profesori.

În 1998, Guvernul suedez i-a acordat medalia Illis Quorum, pentru merite civile deosebite. Este de asemenea laureata Premiului cultural al editurii Natur & Kultur şi Doctor Honoris Causa al Universităţii din Stockholm. În ciuda vârstei înaintate, Hédi Fried continuă să participe activ la diverse programe de rememorare a Holocaustului, atât în Suedia, cât şi pe plan internaţional.

Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust and Remembrance Alliance/IHRA) este o organizaţie inter-guvernamentală, creată în 1998, la iniţiativa premierului suedez Göran Persson. Obiectivul IHRA este de a încuraja activităţi legate de promovarea educaţiei, comemorării şi cercetării Holocaustului în statele membre, dar şi în alte ţări interesate, precum şi de a asigura sprijinul politic necesar în vederea materializării acestora.

Sursa: www.cotidianul.ro

Categorie: mandri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici