DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea ”celui mai bogat om al secolului XX”, Aristotel Onassis

nrm 1412286858 541b4b7a623c3 aristotleonassis lg

Aristotel Onassis, considerat cel mai bogat om al secolului XX, a fost unul dintre primii constructori de supertancuri petroliere. Magnatul, supranumit ”Grecul de Aur” și caracterizat de Winston Churchill drept ”un om de marcă”, a acumulat în timpul vieții cea mai mare flotă privată din lume. A rămas în istorie pentru succesul în afaceri și averea sa, dar și pentru viața personală, în care și-au făcut loc personalități feminine precum Athina Livanos, Maria Callas sau Jacqueline Kennedy.

Aristotelis Sokratis Onassis s-a născut la 15 ianuarie 1906, la Smyrna, astăzi Izmir, Turcia. Fiu al unui comerciant de tabac din comunitatea grecească din oraș, a trăit într-un mediu de oameni înstăriți. Mama sa, Penelope, a murit când Onassis avea șase ani. Tatăl său, Socrates, s-a recăsătorit și a avut mai mulți copii. În 1919, anul în care forțele grecești au invadat Smyrna, Aristotelis Sokratis Onassis lucra la un birou al tatălui său. În 1922, turcii au recâștigat controlul asupra teritoriului, declanșând tensiuni etnice în regiune. Mai mulți membri ai familiei au murit atunci, iar tatăl său a fost închis pentru că ar fi complotat cu foștii ocupanți greci. Tânărul Onassis a reușit să-și ajute familia să fugă în Grecia, unde a ajuns și el, cu banii economisiți de tatăl său legați de picioare. Când tatăl a fost eliberat și s-a întors în familie, Aristotel Onassis a primit un tratament aspru, astfel că a decis să-și facă averea în altă parte.

A navigat spre Argentina în 1923, cu 250 de dolari la el. În Buenos Aires, a avut mai multe locuri de muncă pasagere înainte să se angajeze ca electrician la United River Plate Telephone Company, conform articolului “Headliners, Aristotel Onassis is Dead”, publicat de New York Times, la 16 martie 1975. Argentinian naturalizat, Onassis a primit, mai târziu, cetățenia elenă, fiind numit consul general adjunct al Greciei la Buenos Aires, în 1931.

Reia legăturile cu tatăl său și începe o afacere de import de tutun, care se dovedește a fi de succes și îi aduce primul milion. După întoarcerea la Atena, pentru înmormântarea tatălui său, pleacă la Londra, unde află de situația dificilă a unor armatorii canadieni, în contextul crizei economice mondiale. Astfel, ajunge să cumpere de la aceștia șase vapoare la un preț de 20.000 de dolari fiecare, conform www.greece.org. A rebotezat primele două vase lansate la apă ”Onassis Socrates” și ”Onassis Penelope”, în memoria părinților.

https://youtu.be/DzX9eXwFWvM

Vapoarele sale încep să efectueze transporturi de marfă în Oceanul Atlantic. În acea perioadă, Onassis își împărțea timpul între Londra și Buenos Aires, unde se aflau birourile companiei sale, Olympic Maritime S.A. În 1935, intră în afaceri cu tancuri petroliere. Însă, în 1939, imperiul în creștere al lui Onassis intră sub amenințarea războiului. Ajuns în SUA, la New York și Washington, încheie acorduri pentru a-și salva flota, închiriind vapoarele forțelor aliate care luptau împotriva Germaniei și a Japoniei.

În timpul anilor de război, își petrece timpul în Long Island și la Hollywood. O întâlnește pe Athina (Tina) Livanos, tânăra fiică a magnatului elen Stavros Livanos. În pofida opoziției din partea lui Stavros Livanos, cei doi se căsătoresc la Catedrala Ortodoxă din New York, la 28 decembrie 1946.

După război, a devenit cel mai mare armator privat din lume, având ca principal obiect de activitate transportul de petrol. În 1953, Onassis a devenit acționar majoritar la compania ”Société des Bains”, care cuprindea cele mai importante hoteluri din Principatul Monaco, conform lucrării ”Glamour: A History”, de Stephen Gundle. A pierdut mai multe procese cu administrația americană, care l-a acuzat de ”practici neortodoxe” în obținerea unor vase americane, cu autoritățile peruane și chiliene, iar mai târziu cu societăți norvegiene, care îl acuzau de nerespectarea reglementărilor internaționale de mediu. Aceste acuze îl determină, în cele din urmă, să renunțe la flota de pescadoare.

  România a debutat cu o victorie la scor în Campionatul Mondial din Danemarca, 47-14 cu Porto Rico

La începutul anului 1954, Onassis a încheiat un contract cu regele saudit Saud Ibn Abdul Aziz, prin care se obliga să-i livreze flota sa de tancuri în schimbul priorității în transportul petrolului saudit. În 1956, și-a vândut întreaga flotă de baleniere Japoniei și a devenit director administrativ al societății elene de transport aerian pe termen de 21 de ani. În 1970, a încheiat un contract prin care se obliga să investească în Grecia 600 milioane dolari. Neînțelegerile apărute au dus la rezilierea contractului, în noiembrie 1971. După răsturnarea regimului militar, Onassis a intrat în conflict cu premierul Konstantinos Karamanlis, pretinzând facilități fiscale cu care guvernul nu a fost de acord. Deciziile lui Onassis în privința zborurilor efectuate de compania sa aeriană au determinat, în cele din urmă, preluarea de către guvern, la 1 ianuarie 1975, a firmei ”Olympic Airways”.

De-a lungul vieții, a deținut numeroase imobile și castele în mai multe regiuni ale globului, a avut conturi deschise la peste 200 de bănci din întreaga lume, după cum notează site-ul The Famous People.

Aristotel Onassis și Athina Livanos au avut doi copii: Alexander (decedat într-un accident de avion la Atena, în 1973) și Christina. Căsătoria lor s-a destrămat după ce Onassis a început o relație cu celebra soprană Maria Callas, cei doi dezmințind tot timpul că ar avea o legătură sentimentală. Onassis și Livanos au divorțat în 1960. Cea de-a doua căsătorie a fost cu Jacqueline Kennedy, văduva fostului președinte american John Fitzgerald Kennedy, pe care a cunoscut-o la o petrecere organizată pe iahtul său, în 1963, cu doar câteva luni înainte de asasinarea lui Kennedy. Cei doi s-au căsătorit în octombrie 1968 într-o capelă din insula Skorpios, insula deținută de Onassis.

Afectat de moartea fiului său, Alexander, la 24 de ani, Aristotel Onassis începe să aibă probleme de sănătate. A murit la Paris, la 15 martie 1975, și a fost înmormântat alături de fiul său, pe Insula Skorpios. Potrivit testamentului lăsat de Aristotel Onassis, fiica sa Christina a moștenit 55% din avere, iar restul de 45%, care i-ar fi revenit fiului său, a fost utilizat pentru crearea Fundației Alexander S. Onassis, potrivit www.greeka.com. Christina Onassis a preluat controlul asupra companiilor, dovedindu-se un succesor capabil să gestioneze imperiul construit de tatăl său. Însă, Christina a murit în 1988, la vârsta de 37 de ani, lăsând în urmă o fetiță de trei ani. Fiica ei, Athina, a devenit cea mai bogată adolescentă din lume, la împlinirea a 18 ani, în ianuarie 2003, moștenind o avere de 2,7 miliarde de dolari, ca descendent al bunicului său, pe care nu l-a cunoscut.

 

 

Sursa: www.agerpres.ro

Categorie: mandri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici