Deputată britanică împuşcată mortal de un activist, pentru ieşirea Marii Britanii din UE

Niciun comentariu

Jo Cox, deputată laburistă, a fost împuşcată în circumscripţia sa electorală din nordul Angliei. A murit la scurt timp, la spital. Parlamentarul în vârstă de 41 de ani se pregătea să participe la o întâlnire cu alegătorii, în campania dinaintea referendumului care va decide dacă Marea Britanie iese sau nu din Uniunea Europeană.

 

Potrivit martorilor, atacatorul care se afla în clădirea Librăriei din Birstall, acolo unde Jo Cox avea un birou, a scos un pistol şi a tras de trei ori asupra politicianului britanic. Când aceasta a căzut la pământ agresorul a scos un cuţit şi a înjunghiat-o de mai multe ori. A plecat, lăsând femeia de 41 de ani într-o baltă de sânge. De asemenea, a fost rănit şi un bărbat de 77 de ani.

 

Poliţia l-a arestat pe bărbatul în vârstă de 52 de ani pe o stradă, la câteva zeci de metri de locul agresiunii. Jo Cox a fost transportată la spital dar a decedat după câteva ore. Poliţia care anchetează agresiunea nu ia în calcul un act terorist.

 

Deocamdată nu sunt informaţii în ceea ce priveşte motivele acestei agresiuni. Deputata laburistă era în campanie pentru tabăra anti-brexit, iar un martor povesteşte că agresorul ar fi strigat, înainte de atac, un slogan al unei formaţiuni de extremă dreapta, care se militează pentru ieşirea Marii Britanii din UE. Jo Cox, care avea doi copii, fusese aleasă ca membru al Camerei Comunelor în 2015.

 

Brendan Cox, soţul deputatei ucise, a declarat că îşi doreşte ca britanii „să se unească şi să lupte împotriva urii care a ucis-o pe Jo”.

 

„O colegă a noastră, Jo Cox, a fost atacată şi rănită foarte grav. Am decis ca, în urma acestui lucru, să suspend toate evenimentele de campanie. Gândurile noastre sunt alături de Jo Cox şi de familia sa”, a declarat fostul primar al Londrei Boris Johnson, care militează pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

 

Premierul David Cameron, care urma să participe la un eveniment în Gibraltar, teritoriu pe care Marea Britanie şi Spania şi-l dispută, şi-a anulat prezenţa acolo.

 

Liderul laburist Jeremy Corbyn a declarat că, în acest moment, Marea Britanie se află “în şoc după această crimă oribilă”.

 

„Jo a murit în timpul serviciului său public din inima democraţiei noastre, în timp ce îi asculta pe oamenii care au ales-o să-i reprezinte. Acum, toate gândurile noastre se îndreaptă către soţul ei, Brendan, şi cei doi copii ai lor. Aceştia vor creşte fără mamă, dar vor putea fi mândri de toată activitatea ei”, a declarat liderul partidului din care Jo Cox făcea parte.

 

 

Sursa:digi24

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu