Demisia lui Ponta este prea putin! Tara are nevoie de 50.000 de politicieni necompromisi

IMG 1129

Circa 50.000 de oameni sunt toata clasa politica a Romaniei: parlamentari, demnitari, consilieri locali, primari, plus presedintele Romaniei. Nu sunt multi. A sosit momentul sa-i schimbam, pentru ca toti fac parte din sistemul care a omorat peste 30 de copii nevinovati.

Demisia catorva, fie ei si cu rang de premier, nu mai este suficienta. Degeaba pleaca Ponta, daca ramane Dragnea. Degeaba pleaca Piedone, daca ramane Ontanu.

Sunt un om de dreapta, nu-mi plac revolutiile. Dar situatia este asemanatoare unei infectii: pana cand nu va fi complet eliminata, riscul ca ea sa se extinda la loc va fi mereu prezent.

In decembrie 2014, cand presedintele Klaus Iohannis si-a preluat mandatul, am fost de acord cu mesajul sau ca actuala clasa politica poate fi reformata. Dar se vede ca am gresit. Stiam, intuiam, ca, fara exceptie, fac parte dintr-un urias sistem corupt, macar prin faptul ca au inchis ochii atunci cand campaniile lor electorale erau finantate cu bani negri. Acesti bani se colecteaza de peste tot de unde era posibil, nu exista nimic ce sa scape nevamuit.

Nu exista scoala renovata unde banii sa nu se fi scurs si spre buzunarele alesilor locali, in timp ce cadrele didactice traiesc cu salarii de mizerie.

Nu exista sosea sau autostrada construita fara sa se fi furat ceva. Pe autostrada Sibiu-Orastie puteau muri oameni, acolo pur si simplu nu existau metri intregi de fundatie. Si? Nimeni, absolut nimeni din mediul politic nu raspunde. DNA-ul, cu 160 de procurori si peste 8.000 de dosare pe cap, nu are cum sa-i prinda pe toti.

Aveti insa vreun dubiu ca tot ceea ce s-a petrecut pe Sibiu-Orastie nu se intampla si pe alte drumuri nationale sau la alte lucrari majore de infrastructura?

Mai tot ce inseamna autorizare a vreunei activitati comerciale insemna mita. Credeti ca autoritatile nu stiau ce drame s-au petrecut in cluburile din alte tari, unde au izbucnit incendii, nu au existat iesiri de urgenta si au murit zeci sau sute de oameni? Stiau. Dar au luat banii si au inchis ochii. Nu le-a pasat. “Lasa ca merge si asa!“.

Vorbesc cu prieteni care au mici afaceri in Romania: sunt storsi de bani, autoritatile locale se comporta ca o mafie care cere bani de protectie.

Va mai spun ca nu am invatat nimic din cazul Duicu, baronul de Mehedinti care transformase dotarea spitalului judetean intr-o sursa de profit. Nimic. Sunt convins ca reteta Duicu mergea in toate judetele.

  Scandal de proporții între Iohannis și Mihai Răzvan Ungureanu. Președintele i-a cerut demisia printr-un SMS

Cum se face ca la Spitalul Floreasca aveam o sectie ultramoderna pentru arsi deschisa in aprilie, dar nefunctionala? Sectie care a costat 8,5 milioane de euro! In timpul acesta, medicii se zbat sa traiasca cu circa 2.000 de lei pe luna.

Nu cred ca mai este nevoie de exemple. Banii furati se duceau peste tot in sistemul politic. Cine nu-i baga in buzunar avea nevoie sa-si achite cheltuielile de campanie, sa unga niste ziaristi, sa imparta niste pomeni. Toti stiau, toti au fost complici, cel putin prin tacere. Vreti sa-i iertam, dupa tot ceea ce s-a intamplat?

Stiu, o sa-mi spuneti ca este o nebunie, ca nu avem de unde sa aducem atat de multi politicieni noi, niste amatori. Serios? Bucurestiul nu are 300 de oameni cinstiti si competenti ca sa-i inlocuiasca pe cei din primarii si consilii? Eu va spun ca are.

Nu avem 400 de juristi, economisti, medici, profesori universitari sau oameni de cultura cu care sa schimbam un Parlament care din 2012 pana azi nu face decat sa protejeze infractorii? Ce stie presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si nu poate sa faca orice persoana cu o inteligenta medie?

Uitati-va si la faptul ca avem trei sau chiar patru milioane de romani in strainatate. Majoritatea au plecat pentru un nivel de trai mai bun, dar multi au fugit de un sistem corupt, care-i umilea, cu un aparat de stat unde se angajeaza aproape numai pe pile. Dintre milioanele de romani din strainatate, sondajele ne arata ca aproximativ 20% au studii superioare, iar 1-2% (adica 30-60.000 de persoane) au doctorate care au fost obtinute in mod onest, nu plagiate. Sunt zeci de mii de studenti care s-ar intoarce in tara, dupa finalizarea studiilor, daca ar avea speranta.

Cei peste 30.000 de tineri care au iesit pe strazi in aceste zile arata ca revolta este uriasa, mult dincolo de orice ne inchipuiam, mult dincolo de tot ce s-a intamplat in Romania dupa 1990.

Tara sta pe un butoi de pulbere. Nu sunt suficiente cateva sacrificii ritualice, fie si la nivelul unui Ponta. Schimbarea trebuie sa mearga inclusiv in institutiile care au trecut de partea coruptiei, in frunte cu procurorul general Teodor Nitu.

Nu mai exista loc pentru jumatati de masura: toti politicienii compromisi trebuie sa plece. Cu sau fara voia lor.

 

Sursa: www.ziare.com

Categorie: mandri.ro
Tags: demisie gabriel oprea, demisie victor ponta, mandri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici