Datoriile guvernului către contribuabili au crescut cu 60% de la începutul anului

c1locuitoriimedgidieiscutitideob 1454423815

 

Datoriile guvernului către contribuabili s-au majorat cu aproximativ 58,6%, de la 86 milioane de lei în decembrie 2015, prima lună plină de guvernare a executivului Cioloș, la 136,4 milioane de lei la finalul lunii martie. Această sumă nu cuprinde arieratele companiilor de stat, dar nici o sumă de 360 de milioane de lei reprezentând sume contestate în urma unor verificări ale ANAF.

Surprinzătoare este nu atât majorarea arieratelor înregistrate de autoritățile locale, cât mai ales cele ale autorității centrale, care au crescut cu 60,1%, de la 12,99 milioane de lei la 20,8 milioane de lei. Motivul ar putea fi deficitul de 1,5 miliarde de lei înregistrat de bugetul de stat pe primul trimestru.

Și arieratele autorităților locale s-au majorat cu 59,4%, de la 72,9 milioane de lei la finalul lunii decembrie 2015 la 116,28 milioane de lei la finalul lunii martie, în pofida faptului că la finalul lunii martie bugetul centralizat al unităților administrative locale înregistra un excedent de 2,85 miliarde de lei. În plus, legea finanțelor publice obligă unitățile administrativ teritoriale care au arierate să reducă volumul lunar acestora cu cel puțin 5%.

90 de milioane de lei din datoriile de 136,4 milioane de lei ale statului către contribuabili au o vechime mai mare de 90 de zile, 44 de milioane de lei -o vechime de peste 120 de zile, iar 10,3 milioane de lei – peste 360 de zile.

Față de anul trecut, datoriile statului către furnizori s-au redus considerabil atât în ceea ce privește cele ale autorității centrale, de la 66,7 milioane de lei în martie 2015 la 20,8 milioane de lei în martie 2016, cât și în ceea ce privește arieratele autorităților locale, de la 255,3 milioane de lei la 116,28 milioane de lei.

  Mircea Badea: ANAF a greșit! Are să-mi dea bani

Motivul acestei reduceri: în luna decembrie, guvernul Cioloș a suplimentat bugetele primăriilor care au acumulat obligații neachitate mai vechi de trei luni. Argumentând că activitatea primăriilor riscă să fie blocată, Executivul a scos din Fondul de rezervă aproape 300 de milioane de lei.

Din suma totală, 266,7 milioane de lei a fost alocată pentru plata arieratelor, bani cu care să fie stinse toate restanțele mai mari de 90 de zile înregistrate de primării. Alte 21,1 milioane de lei au fost acordate către 17 comunități obligate în instanță să achite datorii către firme care au executat lucrări sau salarii restante.

 

Actualul guvern s-a remarcat printr-o transparență, excesivă uneori, în ceea ce privește publicarea numelor persoanelor juridice și fizice cu datorii la bugetul general consolidat, uitând să precizeze că, la rândul său, este unul dinte datornicii economiei românești.

Pe lângă datoriile autorităților centrale și locale, și companiile de stat înregistrează arierate, situate la un nivel superior. Potrivit Profit.ro, numai companiile de stat din portofoliul Ministerului Energiei înregistrau la finalul anului trecut datorii de 1,427 miliarde de lei, ratând cu circa 842 milioane lei ținta de arierate stabilită pentru 2015. Drept urmare, ministerul i-a cerut premierului Dacian Cioloș acordul pentru ca respectivele companii să rateze ținta și anul acesta, cu 12%, din cauza situației financiare dificile în care se află câteva dintre acestea.

Guvernul va continua să trăiască pe datorie și în următorii ani, urmând a înregistra deficite în apropierea a 3% din PIB. Potrivit ultimei prognoze de primăvară a Comisiei Europene, datoria publică a României se va majora de 38,4% din PIB la finalul lui 2015 la 40,1% din PIB la finalul anului 2017.

 

Sursa:profit

Categorie: mandri.ro
Tags: contribuabili, datorii, guvern

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici