Cum justifică ANAF controlul de la RISE Project, în ziua publicării unui raport „Doi şi-un sfert” care îl acuză pe Dragnea

photo

ANAF a reacţionat în cazul verificărilor efectuate, joi, la redacţia organizaţiei de jurnalism de investigaţie Rise Project, anunţând că acestea au avut loc în urmă unei analize de risc realizată de către Direcţia Generală Antifraudă (DGAF), fără vreo legătură cu conţinutul editorial al publicaţiei. Jurnaliştii au publicat astăzi o anchetă în care un raport al DGPI, serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne, arăta încă din 2011 că Liviu Dragnea controlează prin interpuşi şi prin acţiuni la purtător compania Tel Drum din Teleorman, care ar fi beneficiat de fonduri discreţionare de la stat. Ancheta arată că agenţii serviciului secret al MAI care au întocmit nota informativă au fost persecutaţi ulterior de superiori, iar nicio instituţie care a fost informată legal de aceştia – SRI, Poliţia şi MAI, nu a mişcat un deget pentru a investiga aspectele relatate de ofiţerii din Teleorman. De asemenea, articolul mai arată că legea de funcţionare a serviciului secret al MAI ar fi fost modificată pe ascuns, în Parlament, de senatorul Şerban Nicolae, care a lăsat controlul asupra DGPI strict la ministrul de Interne, care actualmente este Carmen Dan, o veche colaboratoare a lui Liviu Dragnea.

”Din primele informaţii puse la dispoziţie de conducerea DGAF rezultă că inspecţia desfăşurată la sediul Rise Project a avut loc în urmă unei analize de risc efectuată de către DGAF. Această analiză de risc a fost făcută că urmare a unei sesizări depuse la sediul DGAF Bucureşti. Precizăm că în fiecare zi DGAF desfăşoară sute de controale, bazate pe analize interne minuţioase, care nu au legătură cu conţinutul editorial al unor publicaţii”, se arată într-un răspuns al ANAF.

Şi ”ministerul Finanţelor Publice a cerut ANAF o informare în legătură cu speţa prezentată de jurnalişti, cu privire la controlul inopinat al unor inspectori ANAF la redacţia Rise Project”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.

Organizaţia de jurnalism de investigaţie RISE Project a fost vizitată astăzi de doi inspectori ai Direcţiei Antifraudă din cadrul ANAF. Jurnaliştii anunţaseră că astăzi publică o anchetă privind un raport secret al serviciului secret al MAI, fostul „Doi şi-un sfert”, privind afacerile Tel Drum şi indicându-l pe Liviu Dragnea drept cel care controlează compania. RISE Project a publicat mai multe anchete legate de afacerile preşedintelui PSD Liviu Dragnea şi de proprietăţile din Brazilia achiziţionate de apropiaţi ai lui Dragnea. Măsura vine la doar o zi după ce şeful Fiscului, Bogdan Stan, a fost convocat la Guvern de premierul Mihai Tudose, unde s-au discutat „30 de măsuri” de luat pe viitor, conform lui Dragnea. Tot ieri, Dragnea era interesat de „sursele de finanţare” ale organizaţiei jurnalistice. Astăzi, după controlul ANAF de la RISE Project, Liviu Dragnea a arătat într-un comunicat de presă că este „indignat de ceea ce se întâmplă” şi le cere ministrului de Finanţe şi şefului ANAF să „dea explicaţii imediat”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a cerut joi seara ministrului de Finanţe şi conducerii ANAF să dea explicaţii în legătură cu prezenţa inspectorilor ANAF în redacţia Rise Project, după ce numele său a fost legat de aceste verificări din cauza anchetelor jurnalistice apărute.

  Curtea de Apel a respins solicitarea Regelui Mihai I de suspendare a executării deciziilor ANAF

”Am aflat din presă că inspectori ai ANAF au descins în redacţia Rise Project. Întrucât, de ceva vreme, Rise Project publică subiecte legate de persoana mea, vreau să fac următoarele declaraţii:1. Nu am nici o implicare în prezenţa unor inspectori ANAF în redacţia Rise Project. 2. Sunt indignat de ceea ce se întâmplă.3. Am sentimentul că se încearcă compromiterea mea. 4. Faptul că o instituţie de presă scrie despre un om politic nu trebuie să aibă nici o legătură cu implicarea instituţiilor statului în viaţa acelei instituţii de presă”, transmite Liviu Dragnea, într-un comunicat de presă.

Liderul PSD cere ministrului de Finanţe să iasă public şi să explice situaţia produsă.

”Acest tip de comportament a existat în timpul unui regim prezidenţial de tristă amintire, când instituţii de presă ostile acestuia erau ţinta instituţiilor de forţă. Cer ca ministrul de Finanţe şi şeful ANAF să dea explicaţii imediat privind prezenţa inspectorilor ANAF în redacţia Rise Project.Vreau ca aceste explicaţii să fie publice”, a mai spus Liviu Dragnea.

Un control al inspectorilor ANAF a avut loc joi la redacţia Rise Project, publicaţie care a furnizat mai multe materiale, în ultima vreme, ce îl vizau pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

”Tocmai am fost vizitaţi la redacţie de inspecţia Antifraudă de la ANAF, control inopinat. Florin Tunaru, vicepreşedinte ANAF, a fost trezorierul PSD Teleorman şi asociat în Fundaţia pentru Politici Social Democrate cu Liviu Dragnea. Publicăm curând articolul “Serviciul lor secret”, scria pe pagina de Facebook al Rise Project.

Ancheta publicată joi seara de RISE Project dă detalii dintr-un raport secret al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, care datează din 2011 şi care trasează o mulţime de conexiuni politice şi de afaceri ale companiei Tel Drum. Raportul îl identifică pe actualul preşedinte al PSD Liviu Dragnea drept cel care controlează compania prin acţiuni la purtător şi prin interpuşi – prieteni şi foşti colegi de şcoală.

Ancheta arată că în documentul oficial al serviciului secret, intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman”, ofiţerii DGPI descriu o „reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale.

Ancheta mai arată că în Parlament, senatorul PSD Şerban Nicolae ar fi modificat pe ascuns un amendament la legea de funcţionare a acestui serviciu secret, după ce fostul ministru tehnocrat Dragoş Tudorache îl reformase, militarizându-l în urma scandalului legat de dosarul de corupţie al lui Gabriel Oprea şi al foştilor şefi DGPI. Prin acest amendament, serviciul secret a fost scos de sub controlul CSAT şi lăsat strict în subordinea MAI, unde acum ministru este Carmen Dan, o veche colaboratoare de-a lui Liviu Dragnea. Legea nu a fost însă încă promulgată de preşedintele Iohannis scrie gandul.info

Categorie: mandri.ro
Tags: anaf, antifrauda, control, liviu dragnea, rise project

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici