Cu ce se ocupă beizadelele lui Ioan Bendei de la cablu

18583211

Fostul administrator al RCS & RDS SA, Ioan Bendei, pus sub control judiciar de DNA, pentru dare de mită și spălare de bani în dosarul Ligii Profesioniste de Fotbal, are doi fii de succes. Unul dintre ei, fost patron de firmă de pază și protec­ție abonată la contracte cu instituțiile publice de pe raza județului Brașov, este, începând cu anul 2011, angajat al Ministerului Afacerilor Externe. Dan Octavian Bendei a lucrat, inițial, ca atașat diplomatic în cadrul Ambasadei României în Cipru – Nicosia și, începând cu anul trecut, a fost promovat ca Secretar III în cadrul Secției Consulare din cadrul Ambasadei României din Marea Britanie. Al doilea fiu al lui Bendei, Radu Cornel Bendei, este om de afaceri și deține, împreu­nă cu fostul iubit al Ioanei Băsescu, Giovanni Francesco Mario, o firmă de recree­re în București. În paralel, Radu Bendei se ocupă de angajările pentru hotelul de patru stele pe care și l-a construit tatăl său în centrul Municipiului Brașov, aface­re dezvăluită, în urmă cu trei luni, în exclusivitate, de „Jurnalul Național”.

Dan Octavian Bendei, în vârstă de 33 de ani, este unul dintre cei doi băieți ai adminis­tratorului RCS & RDS, Ioan Bendei, mâna dreaptă a magnatului Zoltan Teszari, a cărei companie a fost pusă sub sechestru în ancheta penală declanșată chiar de DNA. Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, numele lui Dan Octavian Bendei este legat de două companii din Brașov, pe care le-a înființat și pe care le-a deținut până în anul 2011, când s-a angajat în centrala Ministerului Afacerilor Externe.

Astfel, în 2009, Bendei junior, împreună cu un prieten din Brașov, Florin Bogdan Aronescu, a cumpărat de la un anume Sorin Dan Farcaș, acțiunile pe care acesta din urmă le deținea la o companie denumită SC WI-No­vation SRL. Potrivit obiectului de activitate declarat la Registrul Comerțului, societatea în cauză se ocupă cu telecomunicații prin rețelele de cablu. În 2011, are loc o adunare a asociaților SC WI-Novation SRL, prilej cu care Dan Octavian Bendei decide să-și cesioneze părțile sociale deținute la această companie către partenerul său de afaceri, Florin Bogdan Aronescu, și către un anume Alexandru Cristian Grigorescu, domiciliat în Ploiești, județul Prahova.

În noiembrie 2010, Dan Octavian Bendei a întemeiat o a doua companie. Aceasta se numește SC Solid Brands SRL, care se ocupă cu servicii privind sistemele de securitate. Fiul lui Ioan Bendei deținea, la înființare, un pachet de 60 la sută din capitalul social, în timp ce Florin Bogdan Aronescu deținea 30 de procente, iar un anume Alin Remus Cozma, restul de 10 la sută. Câteva luni mai târziu, în anul 2011, Dan Octavian Bendei îi cesionează lui Aronescu părțile sociale deținute la SC Solid Brands SRL și renunţă inclusiv la calitatea de administrator pe care o deținea în societate.

 

Firmă abonată la contracte cu institu­țiile publice brașovene

Cele două firme, atât WI-Novation SRL, cât și SC Solid Brands SRL fac, practic, parte din același grup economic, controlat inițial de Dan Octavian Bendei și plasate, în acte, fostului său partener de afaceri, Florin Bogdan Aronescu. De altfel, Bendei și Aronescu sunt de aceeași vârstă, ambii născuți în anul 1984.

După ieșirea lui Dan Octavian Bendei din aceste companii, una din ele, SC WI-Novation SRL, a început să deruleze importante contracte cu statul. Unele aribuite prin licitație, fiind vorba inclusiv de fonduri europene, iar altele, cele mai multe, constând în cumpărări directe de tehnică de calcul făcute de unele instituții ale administrației publice locale brașovene.

Un prim contract este cel încheiat, prin licitație, cu SC WI-Novation SRL, în data de 29 septembrie 2012, de către Compania de Apă Brașov. Instituţia a cumpărat atunci, de la firma lui Bendei, echipamente de tehnică de calcul (unități centrale de calculator, laptopuri, impri­mante laser și monitoare), în valoare de 9.299 lei fără TVA.

O altă instituţie care a încheiat contracte, prin licitație, cu SC WI-Nova­tion SRL este Universitatea Transilvania Brașov. În 27 iunie 2013, instituţia de învățământ a contractat de la această companie, pe fonduri europene, un sistem de monitorizare, comandă și achiziție a datelor aplicate în domeniul energiei eoliene, în valoare de 70.600 de lei fără TVA. Ulterior, în 21 august 2013, aceeași Universitate Transilvania Brașov a încheiat cu SC WI-Novation SRL trei contracte scrie jurnalul.ro

 

Primul, în valoare de 405.999 lei fără TVA, viza achiziția unui sistem de monitorizare în domeniul energiilor regenerabile, al doilea, în valoare de 77.000 de lei fără TVA, consta în achiziția unui sistem de comandă și control a platformelor strungurilor, iar al treilea, în valoare de 17.999 lei fără TVA, viza achiziția unui sistem de detecție-avertizare pentru incendii. Tot printr-o licitație și tot pe fonduri europene, Universitatea Transilvania Brașov a mai încheiat cu fosta firmă a lui Dan Octavian Bendei, în 23 iulie 2013, un contract în valoare de 136.499 lei fără TVA, pentru achiziția unui sistem de monitorizare și achiziție de date pentru sisteme solare termice outdoor, aferente preparării apei calde în clădiri autonome termic.

În afară de aceste contracte, firma în cauză a mai vândut direct, potrivit evidențelor din sistemul SEAP, prin sute de contracte, tehnică de calcul pentru Jandarmeria Română, Electrica Serv, Evidența Persoanelor Brașov, comuna Hărman, Serviciul Public Salvamont Brașov, Școala Generală “George Enescu” din Sinaia, comuna Mînzălești, Direcția de Servicii Sociale Brașov, Direcşia Finanțelor Publice Brașov, Regia de Transport Public Brașov, Primăria Brașov, Primăria Sinaia sau Spitalul Clinic pentru Copii Brașov.

Diplomatul Bendei, de la Nicosia, la Londra

Dan Octavian Bendei a ieșit, în anul 2011, din afaceri, deoarece s-a angajat la Ministerul Afacerilor Externe, în timpul ministeriatului lui Teodor Baconschi. Aici, în perioada 2011-2016, fiul lui Ioan Bendei a ocupat funcția de atașat diplomatic în cadrul Ambasadei României în Cipru, la Nicosia. În mai 2016, Dan Octavian Bendei a fost promovat în funcția de Secretar III la Ambasada României din Marea Britanie, în cadrul Oficiului Consular.

  Atac armat într-un club din Istanbul: 35 morți și zeci de răniți

În prima declarație de avere pe care a întocmit-o, în 12 noiembrie 2011, Dan Octavian Bendei nu menționa niciun venit salarial încasat anterior. Preciza că deține, din același an, un apartament în Brașov, în suprafață de 90 de metri pătrați, achiziţionat prin credit ipotecar, în baza programului Prima Casă. În același docu­ment, Bendei jr menționa că deține un autoturism marca Volskwagen, fabricat în anul 2009, și că are un credit de 27.000 de euro la BCR. În declarația de avere din 28 mai 2012, Dan Octavian Bendei schimbă mașina, cu un autoturism Skoda fabricat în 2005, după ce a reușit să vândă unui anume Ovidiu Stoian Volkswagenul cu suma de 86.000 de lei (aproximativ 20.000 de euro). Tot atunci, el stipu­lează că deține trei conturi bancare, în România, cumulând 87.700 de lei și 1.000 de euro, în condiţiile în care veniturile declarate ca fiind încasate de la MAE s-au ridicat la suma de 2.604 euro.

Într-un alt document, datat 30 mai 2015, lui Dan Octavian Bendei îi apare un teren, de 360 meri pătrați, în Săcele, și o casă, de 138,4 metri pătrați, primite donație. Apare o altă mașină, un BMW, fabricat în 2004, însă dispar conturile bancare. Ca ataşat diplomatic la Nicosia, a încasat 16.981 de euro, iar de la MAE a mai încasat 7.916 lei. Situația veniturilor este oarecum similară pentru anii 2014 și 2015, însă, în 2016, îi apar deja două conturi, de 6.000 de euro, într-o bancă din Marea Britanie. Conform acestui ultim document, fiul lui Ioan Bendei era deja Secretar III la Ambasada României din Cipru. Ulterior, el a fost numit Secretar III la Ambasada României din Marea Britanie. Conform legii, stagiul pentru promovarea în grad diplomatic sau consular este de doi ani de la atașat diplomatic, la Secretar III.

 

Sechestru penal pe acțiunile RCS & RDS

Fostul administrator al RCS & RDS SA, Ioan Bendei, a fost pus, luna trecută, sub control judiciar de către procurorii DNA, fiind acuzat de dare de mită și spălare de bani, în dosarul privind mitu-irea fostului președinte al Ligii Profesi-oniste de Fotbal, Mitică Dragomir. Și compania familiei acestuia din urmă, SC Bodu SRL, s-a ales cu un sechestru penal

pentru recuperarea sumei de 16.771.659 de lei. Zilele trecute, și pe acțiunile SC RCS & RDS a fost instituit un sechestru asigurător de către DNA, până la concu-rența sumei de 13.714.414 lei.

 

Afacerile din România, în grija celui de-al doilea fiu

Al doilea fiu al lui Ioan Bendei se numește Radu Cornel Bendei și este om de afaceri în România. Mai exact, el este partener cu fostul iubit al Ioanei Băsescu, Giovanni Francesco Mario, în cadrul firmei SC Loc pentru Pitici SRL. Firma, deschisă la București, a luat ființă în 5 martie 2014 și se ocupă, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, cu activități recreative și distractive. Legăturile dintre Giovanni Francesco, Ioana Băsescu și RCS&RDS SA sunt deja de notorietate și nu mai insistăm, aici, asupra lor.

Însă, în afară de afacerea recreativă, Radu Cornel Bendei se ocupă și de luxosul hotel pe care tatăl său, Ioan Bendei, îl deține în centrul Brașovului. În urmă cu trei luni, „Jurnalul Național” a dezvăluit faptul că Ioan Bendei deține în întregime capitalul social al unei societăți comerciale care a construit, în centrul orașului Brașov, un hotel de patru stele. Bendei senior a înființat, în 1997, o companie pe nume SC Edison SRL, care a activat, până la mijlocul anului trecut, în domeniul comercial și care avea sediul social într-un apartament de bloc amplasat în strada Măcieșului, din Municipiul Brașov.

În data de 15 iunie 2016, în calitate de unic asociat și administrator al acestei firme, Ioan Bendei a decis să mute sediul social al companiei la o adresă din Bulevardul Victoria, la numărul 6A, din Brașov, care este amplasat în buricul localității, în imediata apropiere a centrului și la o distanță de cinci minute de gară. Tot atunci, Ioan Bendei a mai decis să înlocuiască activitatea principală a SC Edison SRL cu cea de „hoteluri și alte facilități de cazare smilare”, iar începând cu aceeași zi, SC Edison SRL urma să fie administrată, în continuare, cu puteri depline de către asociatul unic Ioan Bendei, mandatul acestuia fiind de 25 de ani de la data deciziei despre care facem vorbire. La prima vedere, aceste decizii luate în cadrul companiei cu pricina par a fi doar unele elemente pur administrative.

Însă, studiind cu atenție noua locație utilizată ca și sediu social, constatăm faptul că, în Blevardul Victoriei, la numărul 6 A, a fost ridicată o clădire care găzduiește, în prezent, „Victoria Bulevard Hotel”, unitate de cazare de lux, clasificată la patru stele. Zilele trecute, pe mai multe site-uri destinate anunțurilor, fiul lui Ioan Bendei, Radu Cornel Bendei, a postat, în nume propriu, mai multe înștiințări prin care își face cunoscută intenția de a închiria, în regim hotelier, camere în apartamente la Brașov. Tot atunci, mai anunţa că angajează barmani, ospătari, recepționeri, bucătari și ajutoare de bucătari, respectiv cameriste pentru hotelul de patru stele din Brașov.

Categorie: mandri.ro
Tags: beizadele, bendei, importante, rcs, rds

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici