Credincioşii au intrat în Săptămâna Patimilor. Vezi progreamul slujbelor de la Mănăstirea Hodoş – Bodrog!

bodrog

Săptămâna Mare, cunoscută şi ca Săptămâna Patimilor, este perioada premergatoare Sfintelor Paşti şi coincide cu sosirea lui Iisus în Ierusalim şi cu răstignirea Mântuitorului.

Săptămana Mare este marcata de o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii din popor. Fiecare zi are a o semnificaţie anume, după cum urmeaza.

Luni, în prima zi din Săptămâna Mare, are loc o denie specială, destinată povestirilor despre Iosif cel preafrumos, patriarhul Vechiului Testament, care a vorbit despre venirea lui Iisus. Tot în această zi, femeile încep curaţenia de Paşte, se aerisesc toate încăperile, iar covoarele se scutură de praful de iarnă. Totul se curaţă bine, se văruiesc pereţii, pentru ca totul să fie proaspat şi curat.

Marţea Mare, a doua zi din Săptămâna Patimilor, gospodinele se ocupă de curaţenia exterioară, se spală geamurile, se curăţă grădina de uscături, iar începând de acum, bărbaţii trebuie să stea pe lângă neveste, pentru a le ajuta la treburile gospodaresti.

 

Miercurea Mare este ultima zi cand oamenii mai au voie să se ocupe de curăţenie, dacă aceasta nu a fost finalizată până acum. Seara, toata lumea se îndreaptă spre biserica, unde are loc o denie specială, în care este spusă povestea Cinei celei de Taină, trădarea lui Iuda şi capturarea lui Iisus de către soldaţi.

 

Joia Mare este prilejul cu care sunt pomeniţi morţii, iar femeile impart la biserica vin, fructe şi colaci de post. Bărbaţii aprind în această zi focuri în curţi, pentru a arde vegetaţia uscată, reprezentând un ritual şi pentru sufletele celor care se întorc acasa. Tot în Joia Mare, înainte de a lua parte la Denia celor 12 Evanghelii, femeile trec la bucătarie, unde fac pâinea, pasca şi cozonacul pentru masa de duminică.

 

Vinerea Mare este cea mai neagră zi pentru creştini, moment ce comemorează răstignirea Mântuitorului. Credincioşii nu mănâncă nimic toata ziua şi nici nu se găteşte, iar seara cu toţii se îndreaptă spre biserică, pentru a cânta Prohodul şi a trece de 3 ori pe sub masa pe care se afla Sfântul Epitaf.

  În județul Arad se vor deschide patru frontiere

 

Sâmbata Mare, în ajunul învierii, femeile fac ultimile pregătiri pentru masa pascală. Mielul sacrificat se pregăteşte pentru ciorbă, friptură şi drob, se vopsesc ouăle şi se pregateşte coşul pentru mersul la biserică, în care se pun cozonaci, ouă, pască, sare, usturoi, vin, etc. După ce au participat la slujba de Înviere şi au cântat în cor „Hristos a inviat”, credincioşii iau pasca sfinită şi se îndreaptă cu lumănarile aprinse spre casă, unde pot savura mâncărurile pregătite din timpul zilei.

 

Duminica Paştelui este dedicată meselor în familie, unde oamenii ciocnesc ouale roşii şi se bucură alături de cei dragi de masa îmbelşugată. Începând de acum şi până la Înălţare, oamenii se salută folosind replicile „Hristos a înviat” şi „Adevărat a înviat”.

 

Programul Slujbelor din Săptămâna Patimilor la Mănăstirea Hodoş – Bodrog

LUNI, 25 aprilie 2016:

– ora 7:00 – Acatist, Ceasurile, Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite

– ora 19:00 – Denie

MARŢI, 26 aprilie 2016:

 

– ora 7:00 – Acatist, Ceasurile, Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite

 

– ora 19:00 – Denie

 

MIERCURI, 27 aprilie 2016:

 

– ora 7:00 – Acatist, Ceasurile, Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite

 

– ora 19:00 – Denie

 

JOI, 28 aprilie 2016:

 

– ora 7:00 – Acatist, Ceasurile, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare

 

– ora 19:00 – Denia cu cele 12 Evanghelii

 

VINERI, 29 aprilie 2016:

 

– ora 9:00 – Ceasurile Împărăteşti

 

– ora 10:30 – Procesiunea DRUMUL CRUCII

 

– ora 12:30 – Taina Sfântului Maslu

 

– ora 17:00 – Vecernia şi Punerea în Mormânt

 

– ora 19:00 – Denia cu PROHODUL DOMNULUI

 

– ora 23:30 – Taina Sfântului Maslu

 

SÂMBĂTĂ, 30 aprilie 2016:

 

– ora 8:00 – Acatistul zilei; Ceasurile; Liturghia Sfântului Vasile cel Mare

 

– ora 24:00 – SLUJBA ÎNVIERII

FOTO: arhivă

Categorie: arad
Tags: bodrog, denii, program, saptamana mare, stiri arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici