Consiliul Judeţean Arad găzduieşte Simpozionul Naţional Constantin Noica

IMG 6024

Aradul este zilele acestea centrul naţional al manifestărilor ştiinţific eşi filosofice.

Doi academicieni, cercetători ştiinţifici, profesori universitari sunt prezenţi la evenimentele organizate în sala „Vasile Goldiș” a Consiliului Județean Arad, acolo unde astăzi a avut loc deschiderea oficială a celei de-a IX-a ediții a Simpozionului Național Constantin Noica, manifestare de înaltă ținută științifică a cărei temă în acest an este „Creație și frumos în rostirea filosofică”.

Simpozionul este organizat de Academia Română, prin Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” și de Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean, în parteneriat cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și cu Universitatea „Aurel Vlaicu”.

Lucrările Simpozionului au fost deschise prin alocuțiunile domnilor academicieni Alexandru Surdu și Alexandru Boboc, a ÎPS Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a președintelui Consiliului Județean Arad, domnul Iustin Cionca, a preşedintelui fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș”, domnul Aurel Ardelean şi a conf. univ. dr. Roman Regis-Mafteiu, reprezentant al Universităţii „Aurel Vlaicu”.

„Ne simțim onorați să găzduim la Consiliul Județean Arad, lucrările Simpozionului Național Constantin Noica, ediția a IX-a. Onoarea este cu atât mai mare, cu cât, în anul 2010, tot în această sală se desfășurau lucrările celei de-a doua ediții a Simpozionului  Național Constantin Noica. Altfel spus, ne înscriem cu declarată mândrie în clubul select al Consiliilor Județene care au găzduit de două ori lucrările distinșilor filosofi de la Academia Română și de la marile universități din România.

Ne propunem ca împreună cu Centrul Cultural Județean și cu aparatul de specialitate al CJA, să organizăm evenimente care validează ambiția noastră de a pune în valoare personalitățile din elita culturii românești.

Consiliul Județean Arad a fost finanțatorul și gazda întâlnirii redactorilor șefi ai revistelor culturale din România, în urmă cu numai câteva zile. Acest important simpozion este pentru noi o confirmare a faptului că eforturile pe care le facem, pentru a menține Aradul în circuitul vieții culturale naționale, sunt vizibile și eficiente.

Privesc în sală și identific, pe fiecare scaun, câte un model de profesionalism, de competență, de conduită. Câte un model la îndemână, la care ne putem raporta, spre care putem tinde și noi, și acei tineri care caută încă în viață calea corectă. Ea este la îndemână, iată, iar pentru mine, ca președinte al Consiliului Județean, este o datorie de onoare să o prezint și să o promovez cu toate mijloacele!

Această acoperire științifică a întregului areal românesc se petrece în anul premergător celui în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, moment istoric de cea mai mare importanță națională, în înfăptuirea căruia Aradul a jucat un rol determinant. O spunem răspicat: Marea Unire, desăvârșită la Alba Iulia, a fost pregătită aici, la Arad, de intelectuali arădeni care și-au asumat riscuri, au înfruntat un regim ostil și și-au pus în joc libertatea, siguranța, pentru idealul în care credeau. Aradul, chiar dacă astăzi se vorbește nemeritat de puțin despre el în contextul Marii Uniri, a jucat un rol important, poate cel mai important, deși absolutizarea nu este întotdeauna nimerită, în cel mai semnificativ moment din istoria noastră modernă! Iată și motivul pentru care ne-am gândit să găzduim, cu toată ospitalitatea de care suntem capabili, astfel de înalte manifestări științifice naționale, cum este cea pe care o deschidem astăzi.

Nu în ultimul rând, gândul nostru s-a îndreptat și către cele două Universități arădene, care au astfel prilejul să participe în mod direct la lucrările Simpozionului Național Constantin Noica, bucurându-se și implicându-se totodată în mânuirea ideilor acestei fermecătoare „științe a științelor”, cum mai este cunoscută, pe drept cuvânt, filosofia”, a declarat domnul Iustin Cionca, preşedinte al Consiliului Judeţean Arad.

  Marius Copil l-a învins pe urmașul lui Djokovic

Vineri şi sâmbătă, lucrările se vor desfășura între orele 9:00-18:00, cu pauză de masă între orele 13:30-15:00. Vor conferenția 41 de personalităţi: academicieni, cercetători și universitari de la toate marile centre universitare din România. Lucrările vor fi publicate în volum, la prestigioasa Editură a Academiei Române.

IMG 6024 IMG 6002 IMG 5991

Categorie: arad
Tags: cja, importante, simpozion, stiri arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici