Concertmaistrul Orchestrei Radio din Hamburg – invitatul concertului cameral de marți, 14 iunie

afis 14 16 iun 2016

Pentru o seară de audiţie nonconvenţională, Filarmonica le propune celor care iubesc muzica de cameră un recital cu un program divers şi atractiv.

Barocul, clasicismul, impresionismul, dar şi muzica lui Astor Piazzolla  sunt zonele stilistice asimilate în programul la ora 19.00 al serii de 14 iunie 2016, din Sala Cercului Militar, în care se regăsesc ca repere celebra Sonată pentru vioară şi pian Trilul diavolului de Giuseppe Tartini, ce are în spate o binecunoscută şi misterioasă legendă, dramatica Sonata în la minor, nr. 4 op. 23 de Ludwig van Beethoven, Sonata pentru vioară şi pian de Claude Debussy, plină de culoare şi de farmec, dar şi două dintre titlurile de carieră ale aceluia care a revoluţionat tangoul argentinian (Astor Piazzolla), creând un Tango Nuevo cu tente contrapunctice, jazzistice, cu expresii complexe, intense şi misterioasse: Adios Nonino şi Francanapa.

Protagoniştii sunt violonistul Florin Paul, concert maestrul Orchestrei Radio din Hamburg şi pianistul Filarmonicii, Sorin Dogariu.  Ei sunt aceia care vă lansează invitaţia la un recital eveniment, cu o muzică pe placul tuturor, într-o seară de iunie, aproape de finalul de stagiune.

 

Portret – Florin Paul

 

Florin Paul s-a născut în data de 21 Ianuarie 1958, la Lugoj. A început studiul viorii în oraşul natal cu Iosif Willer, l-a continuat apoi la Timişoara cu profesorul Ilie Lina, la Liceul nr. 1 din Bucureşti, cu profesoara Elisabeta Tomescu-Ciomu şi la Conservatorul de muzică din Bucureşti, cu reputatul maestru Ştefan Gheorghiu.

Calităţile sale artistice au fost remarcate de timpuriu, obţinând primul premiu I la un concurs naţional, la vârsta de 11 ani. Porţile adevăratei cariere interpretative s-au deschis însă odată cu câştigarea unor mari concursuri internaţionale: „Jaques Thibaud”, Paris – Franţa (1977) şi „Nicolo Paganini”, Genova – Italia (1979).

În anul 1982 s-a stabilit în Germania, unde a continuat să-şi completeze formarea artistică, studiind cu profesorul Wolfgang Marschner, la Freiburg  şi cu marele violonist Henryk Szeryng în cadrul Academiei „Bach” din Stuttgart. Alături de acesta, Florin Paul a avut onoarea să cânte Dublul concert de Johann Sebastian Bach, la Stuttgart, în1998.
În Germania a ocupat succesiv mai multe posturi de concert-maestru: la Filarmonica din München (aflată pe atunci sub bagheta regretatului Sergiu Celibidache – 1983), la Filarmonica din Stuttgart şi din anul 1994 la NDR (Orchestra Radio din Hamburg).
În stagiunea 1981-1982, violonistul Florin Paul a fost solistul Filarmonicii de Stat Botoşani. După 1989 şi-a reluat activitatea concertistică în România şi şi-a recâştigat poziţia de solist concertist al Filarmonicii din Botoşani.
            Portret – Sorin Dogariu   

  Spectacol caritabil pentru solista de muzică populară, Mihaela Suciu

 

Pianistul Sorin Dogariu este solistul Filarmonicii de Stat Arad şi conferenţiar universitar la catedra de pian a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara. A predat pianul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi a susţinut numeroase cursuri de măiestrie, fiind frecvent invitat să facă parte din juriile unor concursuri internaţionale şi naţionale de pian.

Absolvent al Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de pian a profesorului Gabriel Amiraş, s-a perfecţionat în anul universitar 1996-1997 la Academia Pianistică Internaţională “Incontro col Maestro” din Imola – Italia, unde a frecventat clasa  marelui pianist Lazar Berman.

A susţinut peste 600 de concerte şi recitaluri la Filarmonicile din ţară şi a onorat invitaţii de peste hotare, pe scene de concert din Europa şi Asia.

Sorin Dogariu a realizat înregistrări CD cu lucrări de Ceaikovski, Poulenc, Bernstein, Piazzola, iar repertoriul său de concert cuprinde toate zonele de creaţie, de la preclasic până la literatura concertistică românească actuală.

Prima audiţie a Toccatei pentru pian şi orchestră de Remus Georgescu a fost realizată de pianist sub bagheta compozitorului, la Taichung, în anul 2001, acompaniat de National Taiwan Symphony Orchestra.

În  Anul Internaţional Joseph Haydn (2009), pianistul şi-a asumat parcurgerea integralei lucrărilor concertistice pentru clavecin, orgă şi pian de Joseph Haydn, iar în luna noiembrie a anului 2011,  în concertul organizat  în cinstea Zilei Naţionale a României  de către Ambasada României  la Bruxelles dar şi în programele de schimburi culturale între oraşele Heist op den Berg, Pécs şi Arad, Sorin Dogariu  şi-a dovedit  performanţele şi abilităţile în  trei dintre cele mai complexe creaţii pianistice universale: Concertul nr.5 în mi bemol major „Imperialul” de Ludwig van Beethoven, Concertul nr. 1 în mi bemol major de Franz Liszt şi Concertino în stil clasic de Dinu Lipatti.

În 2010, pianistul şi-a susţinut doctoratul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti,  având ca temă de studiu Concertul românesc pentru pian şi orchestră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici