Comisia Europeană a respins Planul REPowerEU al României, care prevedea investiții de 1,4 miliarde de euro. Marcel Boloș: Ne-au cerut informații suplimentare

repowerup jpg

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a anunțat joi, 11 mai, că Comisia Europeană a respins investițiile propuse de România în Planul REPowerEU, care trebuia să aducă investiții de 1,4 miliarde de euro.

Co-președintele REPER afirmă că Guvernul de la București a cerut finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid.

România a primit de la UE 1.4 mld euro pentru capitolul verde al PNRR denumit REPowerEU, bani europeni suplimentari pentru investiții în eficiență energetică destinați IMM-urilor și gospodăriilor, cu scopul clar de a ajuta consumatorii vulnerabili să își diminueze facturile la energie și să nu rămână în urmă în contextul tranziției către energia verde.

Comisia Europeană respinge încercarea Guvernului României de a direcționa 1 MLD EUR către clientela politica a PSDPNL.

Într-o totală lipsă de transparență și pe repede înainte, Guvernul a cerut finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servi clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv.

Ca răspuns, Comisia Europeană a respins aceste propuneri politice ale Guvernului pentru RePowerEU și a aprobat doar investițiile legate de eficiență energetică și care ajută gospodăriile și antreprenorii să își reducă facturile – adică exact ce am transmis împreună cu Partidul REPER ca soluții.

Am cerut 1 miliard pentru casele românilor și micii antreprenori.

Acum, când Comisia a respins bazaconiile pe care voia Guvernul să le facă cu bani europeni, poate că, în sfârșit coaliția se va hotărî să ne asculte, pe cei care știm cum trebuie implementat REPower, și să se gândească și la români.

De aia avem extremism în România: pentru că politicienii de la putere își bat joc de oportunitățile europene și cred că pot servi clientela politică cu bani europeni. Surpriză! Nu se poate! Banii europeni sunt pentru dezvoltarea cetățenilor europeni.

  Locul României în topul mondial al ţărilor în funcţie de reputaţie

Later edit: văd că ministrul Boloș spune că nu e vorba de o respingere, ci de o cerere de informații suplimentare – domnule ministru, în spiritul transparenței, vreți să publicați mesajul primit ieri seara de la Comisia Europeană? Ca să vadă tot românul care e adevărul? Haideți, că se poate”, a scris Dragoș Pâslaru pe Facebook.

 

ec7b64af 93f0 42e5 bba4 5db848add1fd jpg

Marcel Boloș: Planul nu a fost respins

 

Ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloș a declarat pentru Economedia.ro că planul nu a fost respins, ci Comisia Europeană a cerut informații suplimentare despre proiectele de investiții. Potrivit ministrului, este o consultare informală. Nu este vorba nici despre un nou termen de aprobare, spune el.

România a primit de la UE 1.4 mld euro pentru capitolul verde al PNRR denumit REPowerEU, bani europeni suplimentari pentru investiții în eficiență energetică destinați IMM-urilor și gospodăriilor, cu scopul clar de a ajuta consumatorii vulnerabili să își diminueze facturile la energie și să nu rămână în urmă în contextul tranziției către energia verde.

„Guvernul României a avut timp până la 30 aprilie să depună capitolul REPowerEU la Comisia Europeană și să spună cum plănuiește să investească cei 1.4 mld eur. Într-o totală lipsă de transparență și pe repede înainte, Guvernul a transmis o varianta neoficială a capitolului, cerând finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servii clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană a respins aceste propuneri politice ale Guvernului pentru RePowerEU.

Sursa ziare.com

Categorie: mandri.ro
Tags: comisia europeana, dragos pislaru, investitii, romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici