Ce prevede noul Cod Fiscal cu privire la impozitul pe clădiri

blocuri Custom

Impozitele pe locuinţele persoanelor fizice vor creşte cu până la 30 % iar calculul va fi realizat ca şi până acum de către autorităţile locale, spune Adrian Vascu, Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).

Acesta a clarificat mai multe aspecte legate de schimbările legislative legate de impozitul pe clădiri plătit de persoanele fizice după ce în spaţiul public au apărut mai multe informaţii eronate.

“Pentru apartamentele şi casele utilizate ca locuinţe nu s-a modificat nimic din atribuţiile persoanelor fizice în calitate de contribuabili. S-a modificat doar valoarea impozabilă prin creşterea acesteia datorită modificarilor operate în art. 457 din noul Cod Fiscal. Cota de impozitare este stabilită de către fiecare autoritate locală.

Noua valoare impozabilă şi noua cotă vor conduce la impozitul pe clădirile rezidenţiale. Acesta va creste pentru toate clădirile rezidenţiale ale persoanelor fizice pentru că: (a) a crescut baza impozabilă de la 935 lei/mp la 1000 lei/mp; (b) a crescut coeficientul de conversie de la suprafaţa utilă la suprafaţa desfăşurată de la 1,2 la 1,4; (c) a crescut ;i procentul cu care autorităţile locale pot majora baza de impozitare de la 20% la 50%”, a scris şeful ANEVAR pe site-ul Vascu.ro.

Conform acestuia, pentru apartamentele şi casele unde se află sediul unei firme cu activitate, aceasta trebuie încadrată de către contribuabilul persoană fizică într-una din urmatoarele situatii: (a) dacă sunt deduse cheltuielile de către chiriaş, atunci clădirea va fi considerată cu utilizare nerezidenţială; (b) dacă aceste cheltuieli rămân în sarcina persoanei fizice, clădirea va fi consideraă rezidenţială.

În cazul apartamentelor unde sediul firmei sau PFA este declarat într-una dintre încăperi, spune Vascu, aceasta suprafaţă nu poate fi evaluată distinct deoarece nu se cunosc suprafeţele comune care îi sunt ataşate.

În aceste condiţii apartamentul va fi sau cu utilizare rezidenţială, sau nerezidenţială, în funcţie de cine deduce utilităţile. În cazul încadrării în categoria clădirilor nerezidenţiale, contribuabilul persoană fizică va trebui să solicite unui evaluator autorizat realizarea unui raport de evaluare din care va rezulta valoarea impozabilă asupra căreia se va aplica nivelul cotei de impozitare stabilit de către autoritatea locală, mai spune Vascu. Aceasta a crescut de la 0,1% la o valoare din intervalul 0,2%-1,3% în cazul clădirilor nerezidenţiale.

  O legendă a rock'n'roll-ului a trecut în nefiinţă

După ce contribuabilul persoană fizică deţinătoare de apartament va decide în ce categorie se încadreaza clădirea (rezidenţial sau nerezidenţial) ar trebui să opereze asupra contractului de închiriere/comodat încheiat cu persoana juridică astfel încât în acesta să fie stipulat în clar cine deduce utilitîţile, mai spune Vascu. Acesta susţine că este de aşteptat ca eventuala creştere a costurilor persoanei fizice în cazul încadrării apartamentelor/caselor de locuit, în categoria clădirilor nerezidenţiale, să fie recuperate prin creşterea chiriei iar un element esenţial îl va repezenta contractual de închiriere.

“În situaţiile în care persoana fizică şi persoana juridica sau PFA-ul sunt părţi afiliate (cazul cel mai frecvent al sediilor de PFA), contractul de închiriere sau comodat va fi documentul din care va rezulta dacă clădirea va fi încadrată ca şi clădire rezidenţială sau nerezidenţială. Încadrarea clădirii ca rezidenţială sau nerezidenţială este responsabilitatea contribuabilului”, mai scrie Vascu. Referitor la celelalte tipuri de clădiri: spaţii comerciale, clădiri de birouri, hoteluri, blocuri de locuinţe construite în scopul vânzării etc, clădirile sunt considerate nerezidenţiale şi impozitul va fi similar cu cel al persoanelor juridice deţinătoare de spaţii similare şi va creşte faţă de perioada anterioară. “Contribuabilii se pot consola cu ideea că nu acum este impozitul prea mare. Până acum a fost prea mic”, conchide şeful ANEVAR.

 

Sursa: www.cotidianul.ro / Foto: www.pressalert.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici