Ce prevăd legile anti-fumat din Europa

55d2187baa565.image

România a adoptat una din cele mai dure legislații din UE împotriva fumatului în spații publice. EVZ vă prezintă situația din alte țări

România a adoptat una din cele mai dure legislații anti- fumat din spațiul Uniunii Europene. Alte țări europene, precum Germania, mai dau fumătorilor o șansă. În Slovacia, de pildă, se poate fuma în restaurante sau pe balcoanele de la mall-uri. În afara spațiului european, Siria este prima țară arabă care, din 2010, a introdus restricții dure la fumatul în spații publice, chiar și narghileaua fiind interzisă.

Germania: câte landuri, atâtea legi

Fiecare land (regiune) din Germania are propriile reglementări referitoare la fumat, unele mai dure, altele mai tolerante. Majoritatea landurilor permit fumatul în încăperi speciale din restaurante sau alte localuri de alimentație publică, sau chiar în pușcării sau spitale de psihiatrie.

În Baden Wurtemberg, condiția este ca în spațiul în care se poate fuma să nu fie cazați și nefumători. Este vorba de încăperi speciale în discoteci, unde accesul minorilor este interzis. La Berlin, se poate fuma în arestul poliției, ca și în Brandenburg, dacă șeful arestului o permite. În schimb, în landul Hesse, nu se poate fuma în spații închise. În Bavaria și la Berlin este permis fumatul în instituțiile culturale, dar doar dacă face parte dintr-o „manifestare artistică”.

Spania, necruțătoare

În Spania, până în 2010, legea permitea ca în restaurante și baruri să se fumeze, dacă aveau sub 100 mp, sau să aibă încăperi speciale, dacă depășeau această suprafață.

Din 2011, spaniolii au adoptat modelul dur din Franța sau Marea Britanie. În hoteluri, 30% din camere pot fi pentru fumători. Nu este permis fumatul în spațiile deschise din jurul școlilor, spitalelor sau locurilor de joacă pentru copii. Amenzile variază între 30 de euro și 600.000 de euro.

  Peste 1 milion de imigranţi au pătruns în Europa în 2015

Reguli drastice în Franța

În Franța,fumatul este interzis în restaurante, cluburi și discoteci, fiind permis doar pe terasele acestora, majoritatea dintre ele acoperite.

În camerele de hotel nu se poate fuma, decât dacă există etaje speciale pentru fumători. În urmă cu două săptămâni a fost adoptată o lege și mai draconică, ce prevede că țigările vor fi ambalate în pachete unice, fără identitate de marcă. Din mai 2016, aceleași reguli se vor aplica și în Anglia și în Irlanda.( A contribuit Marcela Feraru)

În Australia, toate pachetele arată la fel

În Australia nu se fumează în mașinile în care sunt copii sau în clădiri, gări sau stații de autobuz, iar în aeroporturi nu există celebrele cabine pentru fumători. Dacă ești prins fumând, amenda variază între 110 și 250 de dolari, dar poate urca până la 8.000 de dolari pentru patronii care acceptă clienți fumători. În plus, de la 1 decembrie 2012, toate pachetele de țigări arată la fel (foto): sunt vernil, cu pictograme cu diverse tumori și diverse mesaje: „Fumatul produce cancer la plămâni”, „Fumatul afectează copiii nenăscuți”, „Fumatul provoacă orbirea”. „Pe niciun pachet nu mai apare firma, nu știi ce cumperi. Mulți dintre prietenii mei fumători au renunțat din acest motiv”, spune Jenna, o australiancă stabilită la Londra.

 

Sursa: www.evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici