Ce (nu) poate face Falcă în trei mandate, alţii fac într-unul singur. Astăzi, realizările primarului din Craiova

olgu
Una din scuzele pe care şi-o găsesc cei care pun ştampila pe Gheorghe Falcă este aceea că „a mai făcut câte ceva“. Vă prezentăm în episodul de astăzi doar câteva dintre realizările pe care un alt primar din România le-a reuşit într-un singur mandat. Este vorba despre primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu. Menţionăm că realizările trecute aici nu sunt de la finalul mandatului, ci după trei ani în fruntea Primăriei Craiova.
Vă lăsăm pe dumneavoastră să trageţi concluziile.
Lia Olguţa Vasilescu în cei trei ani de mandat la Primăria Craiova:
Canalizare-apă potabilă: 60 de km canalizare, 40 km apă în trei ani. Mai mulţi decât s-au introdus în ultimii 25 de ani la un loc.
Stadion Oblemenco: Contract de finanţare şi execuţie semnate. Noul stadion, de 30.000 de locuri, trebuie să fie gata în 17 luni. Unul din cele mai importante proiecte ale Craiovei de după revoluţie. Momentam se lucrează la demolarea vechii arene. Termenul pentru începerea lucrărilor la noua arenă este preconizat pentru începutul lunii iulie. Costul total al arenei este de 50 de milioane de euro, cu o cofinanţare de 10% din partea municipalităţii.
olguta2
Stadion Atletism: Odată cu demolarea stadionului “Ion Oblemenco”, legea spune că trebuie să avem pistă de atletism. Pentru a nu intra în conflict cu legile statului, Primăria a decis să facă un stadion nou de atletism, cu 5000 de locuri, mai ales că, de-a lungul timpului, atleţii craioveni au adus nenumărate medalii pentru oraşul Craiova. Lucrările la acest stadion au început deja.
Cartierul de locuinţe: 1850 de apartamente vor fi gata anul viitor la un preţ de numai 400 de euro mp. Deja s-a tornat primul strat de ciment. Se face cu una din cele mai mari firme de construcţii din China, mâna de lucru şi matrialele fiind de pe piaţa locală. Vor lucra, concomitent, în perioada de vârf, până la 1000 de persoane în acelaşi timp pe şantier.
Centrul vechi: De departe unul din cele mai frumoase, dacă nu chiar cel mai frumos centru vechi din România. Au fost schimbate toate ţevăraiele din subsol, s-a pus pavement nou, s-au făcut fântâni arteziene, s-au plantat foarte mulţi pomi şi s-au reabilitat clădirile, fără de care centrul vechi nu ar fi avut nicio valoare.
olguta1
Fabrica de Biscuiţi ETI : După 25 de ani, la Craiova se va deschide prima fabrică construită de la zero. Investiţia totală a turcilor în ridicarea fabricii se ridică la câteva zeci  de milioane de euro. Unitatea se va întinde pe o suprafaţă de 75.800 mp, dintre care 18.500 va fi fabrica propriu zisă în care vor lucra 350 de craioveni. Se lucrează deja la ridicarea fabricii care este lângă Aeroport, în Parcul Industrial. Este o promisiune făcută la începutul mandatului care se va concretize în scurt timp.
Spitale: Toate spitalele din Craiova, care aparţin de municipalitate arată impecabil.
Spital nou Filantropia: Craiova investeşte 6 milioane de euro într-un spital nou, pe scheletul de la Spitalul Victor Babeş. Acolo se va muta Spitalul Filantropia, care şi-a pierdut în instanţă sediul de pe Calea Severinului. Spitalul este în fază de licitaţii şi are ca termen de execuţie 8 luni.   Spitalul Filantropia-Maternitate: Unitatea de la Maternitate a fost complet renovată, atât în ceea ce priveşte clădirea propriu-zisă, cât şi la nivel de aparatură.
Filantropia-Pediatria: Nu doar maternitatea a cunoscut ample lucr[ri de renovare, ci şi pediatria, care, acum 3 ani, aproape că se probuşea, iar acum arată ca în occident, copiii având parte de condiţii de lux.
Spitalul de Neuropsihiatrie: Toate saloanele secţiilor de la Spitalul de Neuropsihiatrie au fost renovate, au fost zugrăvite, s-a pus covor medical, grupurile sanitare au fost renovate, coridoarele de asemenea , sistemul de iluminare a fost schimbat, s-au achiziţionat paturi noi. În saloane au fost puse butoane speciale pentru pacienţi, care sunt dotate cu sistem wireless prin care medicii sunt înştiinţaţi imediat ce un pacient se simte rău. Sistemul include nişte brăţări care sunt purtate de asistentele de serviciu pe care se afişează numărul de salon şi de pat al pacientului care a apăsat “butonul de panică”. De asemnea, spitalul se bucură, ca toate celelalte, de aparatură medicală de ultimă generaţie.
Spitalul de Boli Infecţioase: Au mai rămas doar două etaje de renovat, şi acelea fiind în licitaţii. În reste este renovat ca la carte. S-au plătit arieratele, s-a luat aparatură nouă, a fost schimbat mobilierul.
Căminul de bătrâni : S-au investit peste 100 de miliarde de lei vechi. A fost primul proiect semnat ca primar al Craiovei. S-a schimbat tot, de la instalaţie electrică, la mobilier şi igienizare, zugrăveli, uşi, tocărie, bucătprie tot ceea ce se putea schimba.
Şcolile: S-a investit de 10 ori mai mult ca fosta administraţie. Municipiul Craiova este singurul municipiu care a mărit în fiecare an suma burselor şcolare.
Bulevarde:  Marile Bulevarde ale Craiovei se află în plin process de reabilitare. Caracal a fost deja finalizat, se lucrează intens pe Râului şi în aproape tot oraşul se toarnă asfalt. Până la finele anului, municipalitatea îşi doreşte să termine de asfaltat complet 4 cartiere: Lăpuş-Argeş,, Rovine, , 1 Mai şi Craioviţa Nouă. De asemenea s-a asfaltat centrul oraşului, iar acum se lucrează pe Mihail Kogălniceanu, stradă pe care se vor face 250 de locuri noi de parcare.
olguta
Canalul Corniţoiu:  Casetarea Canalului Corniţoiu este gata în proporţie de 80%. Ultimul tronson trebuie scos la licitaţie pentru a-l reabilita. Pe acest canal casetata va apărea un parc de distracţii. Este o promisiune făcută de toţi primarii din 1990 până în prezent.
Parcul “Nicolae Romanescu”: În curând, cel mai mare parc din Europa de Est va intra într-un amplu proces de reabilitare pe fonduri europene în valoare de 11 milioane de euro care includ un sistem de dranaj modern în tot parcul, aspersoare peste tot, pentru a nu se mai uda cu cisternele, vor fi refăcute sistemele electrice, se va schimba tot mobilierul cununul care să se preteze anilor 1900, drumurile vor fi reabilitate, unele cu ciment, pentru cei care aleargă iar altele cu pavaj din piatră cubică sau granit şi în tot parcul va fi sistem wireless gratuit. Teatrul de vară:  Reabilitarea Teatrului de vară este în plin proces, el fiind gata la finele acestui an. Lăsat în paragină, teatrul de vară va redeveni unul din punctele cheie ale Parcului “Nicolae Romanescu”.
Grădina Zoologică:  Au fost refăcute cuştile şi aleile de acces astfel încât animalele să beneficieze de confort sporit. Adăposturile sunt construite din beton armat cu acoperiş. Fiecare animal va beneficia de câteva sute de metri pătraţi. De asemenea, cuştile au fost dotate cu bazine de apă, astfel încât animalele să se poată răcori pe timp de vară. Costul total a fost de aproximativ 3 milioane de lei noi.
Grădina Botanică: Preluată de la Universitatea din Craiova, Grădina Botanică reîncepe să devină o mică bijuterie a Craiovei. Se refac aleile, se schimbă coşurile de gunoi, gardul împrejmuitor iar RAADPFL reface flora şi fauna.
Adăpostul canin: Inaugurat în 2013, adăpostul a dus la dispariţia câinilor din Craiova. Adăpostul are 512  locuri, dar poate fi mărit în funcţie de numărul de solicitări şi beneficiază de săli de carantină, sală de operaţii, postoperatorii şi alte încăperi speciale.
Firul II de apă Izvarna: Cea mai importantă realizare care se va termina în anul 2017. Conducta care alimentează Craiova este ieşită de 25 de ani din uz. Am avut foarte multe avarii, foarte multe probleme, dar, dacă nu intram pe fonduri europene să aducem al doilea fir de la Izvarna, probabil că într-un an, doi, trei, Craiova ar fi intrat în imposibilitatea de a fi alimentată cu apă. Este o investiţie de 123 milioane de euro. Este cea mai mare investiţie din România şi dacă ne gândim la faptul că pentru canalizare şi apă potabilă am reuşit să atragem fonduri până la 125 de milioane de euro care nu înseamnă doar Craiova, ci şi câteva localităţi din Zona Metropolitană ajungem la situaţia în care, doar Craiova a reuşit să ia partea leului. Aproximativ 20% din fondurile Ministerului de Mediu au fost luate de Craiova.
Parcarea subterană:  Parcarea subterană care se face în spatele Teatrului Naţional numără 619 loduri de parcare, dintre care 240 vor fi pentru maşini electrice. Deasupra parcării va fi amenajat un părculeţ care să semene cu zona din jurul Teatrului Naţional. Investiţia, pe fonduri europene se ridică la 50 de milioane de lei. Lucrarea este preconizată a fi gata la finele lunii septembrie.
Linia de tramvai: Pentru prima oară după revoluţie, linia de tramvai este schimbată în totalitate. Lucrările vor fi finalizate până la finalul acestui an. Suma totală este de 60 de milioane de lei pentru cei 11 km de linie de tramvai.
Reabilitarea faţadelor de pe A.I.Cuza: Toate faţadele blocurilor de la A.I Cuza au fost reabilitate gratuit, cu ajutorul sponsorilor. De asemenea, s-au pus flori la fiecare apartament, aşa cum se îmtâmplă în toate marile oraşe ale Europei.
olguta5
Autobuze noi: Parcul auto al RAT Craiova a început să fie schimbat. Anul trecut au ajuns primele 17 autobuze noi, urmând ca anul acesta să mai ajungă 17. În total, municipalitatea a achiziţionat 50 de autobuze noi, de ultimă generaţie, fiind pentru prima oară după revoluţie când în Craiova se întâmplă aşa ceva. Suma totală se ridică la 20 de milioane de euro.
Sediu nou pentru Teatrul de Păpuşi “Colibri”: În 2012, în lipsa unui sediu, teatrul de păpuşi Colibri juca piesele de teatru prin cantine şi săli inadecvate. În anul 2013, am reuşit să dăm teatrului o sală în spaţiul care a fost închiriat de la Sindicatele Electroputere. Acum, Teatrul Colibri, după ani de pribegie, are un sediu complet renovat iar piesele de teatru se joace cu casa închisă.
olguta3
Reabilitarea termică a blocurilor: Prim[ria Craiova a reuşit să obţină fonduri europene pentru reabilitarea termoică a blocurilor, astfel încât, tote scările de bloc care au dus tabelul cu semnături vor beneficia de reabilitare termică gratuită.
Reabilitarea tramvaielor: Toate cele 15 tramvaie din depoul RAT sunt reabilitate ]n regim propriu. Costul de reabilitare pentru un tramvai este de doar 10.000 de euro, faţă de 300.000 de euro, cât plătesc alte oraşe din ţară pentru a le reabilita.
Deschiderea unui centru de afaceri în Anglia: Craiova este primul oraş din România care are deschis un centru de afaceri în Hampshire. După nici un an, centrul de afaceri a dat roade, fiind anunţate primele două firme engleze care vor să îşi deschidă fabrici în Craiova. Este vorba de o firmă care produce circuite integrate şi o alta care face filtre de apă.
olguta4
Locuri de joacă: Craiova a investit şi în distracţia celor mici, astfel încât, în toate părculeţele din Craiova au apărut locuri de joacă pentru cei mici. Crearea a 20.000 de locuri de muncă: Conform statisticii de la Inspectoratul teritorial de Muncă Dolj, faţă de anul 2012, în Craiova s-au creat 20.000 de noi locuri de muncă. Cea mai productivă piaţă a fost cea a construcţiilor.
Toate regiile pe profit: Preluate cu datorii de milioane de euro, în cei trei ani de mandat am reuşit să ducem toate regiile pe profit, mai puţin Termoficarea, pe care am prluat-o cu o datorie istorică de 50 de milioane de euro. În rest, anual, regiile fac profit de câteva milioane de euro.
Singurul oraş care nu a crescut preţul gigacaloriei: Craiova este singurul oraş din ţară care nu a crescut preţul gigacaloriei în ultimii trei ani, aşa cum au făcut toate celelalte oraşe din ţară.
Model unic pentru chioşcurile din Craiova: Pentru a se ridica la standarde europene, primăria din Craiova a stabilit un regulament prin care a uniformizat chioşcurile de pe raza municipiului. Regulamentul prevede două tipuri de chioşcuri, specifice anilor 1900.
Reamenajarea părculeţelor: Toate părculeţele din Craiova au fost redesenate. Au fost platate multe flori, gazon şi refăcute aleile. Acolo unde a fost nevoie, s-a schimbat inclusiv mobilierul. Rezultatul s-a văzut imediat, craiovenii luând cu asalt zonele verzi, refăcute cu ajutorul RAADPFL. Spital regional la CraiovaLa Craiova, de asemenea, se va construi un spital regional, de 900 de paturi, cu fonduri de la Uniunea Europeană. Contractul a fost deja semnat şi urmează a se face licitaţia pentru execuţie.
Categorie: arad
Tags: falca, irealizari falca, olguta, olguta vasilescu, realizări

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici