Bursele din China au căzut până la minimul ultimilor 5 ani / Ce spun investitorii despre degringoladă: „Piața imobiliară a început să se prăbușească” / Beijingul vrea să mobilize o sumă uriașă pentru a susține cotațiile – UPDATE

image 2024 01 23 26844305 41 bursele din china luat rau vale jpg

Acțiunile de pe bursele din China au scăzut marți, apropiindu-se de minimul ultimilor cinci ani atins în ședința de luni, deși guvernul condus de premierul Li Qiang s-a reunit luni și a anunțat că va intensifica injecțiile financiare pe termen mediu și lung pe piața de capital pentru a o stabiliza, transmite Reuters.

  • UPDATE 11:16 Presupusul pachet de salvare „este o măsură binevenită și arată o reacție din ce în ce mai amplă… dar, fiind mai puțin de 2% din PIB, ne temem că este încă inadecvat”, a declarat Aninda Mitra, șef al departamentului de strategie pentru Asia la BNY Mellon Investment Management. „Nu aș fi surprins de o creștere pe termen scurt a sentimentului și a prețurilor. Dar mă îndoiesc de sustenabilitatea sa dacă acestea nu sunt completate de un pachet mai amplu de reforme de anvergură”, a adăugat el. „Ne îndoim că mărimea (pachetului) este corectă sau că guvernul este suficient de hotărât pentru a mobiliza deocamdată o sumă atât de mare”, au declarat analiștii de la Bank of America Securities într-o notă adresată clienților. „În 2015-16 a fost nevoie de șase luni pentru ca guvernul să stabilizeze în cele din urmă piața”, au adăugat ei.
  • UPDATE 09:25 Autoritățile chineze iau în considerare un mega-pachet prin care să mobilizeze peste 300 de miliarde de dolari pentru a stabiliza piața bursieră, potrivit surselor Bloomberg. Beijingul încearcă să mobilizeze aproximativ 2.000 de miliarde de yuani (278 de miliarde de dolari), în principal din conturile offshore ale întreprinderilor chineze de stat, ca parte a unui fond de stabilizare pentru a cumpăra acțiuni în China continentală prin intermediul legăturii cu bursa din Hong Kong, au declarat sursele citate. De asemenea, s-au alocat cel puțin 300 de miliarde de yuani (42 mld. dolari) din fonduri locale pentru a investi în acțiuni onshore prin intermediul China Securities Finance Corp. sau Central Huijin Investment Ltd., a mai scris Bloomberg.

În ciuda declarațiilor oficiale ale Beijingului, indicele Shanghai Composite Index rămas marți sub pragul psihologic cheie de 2.800 de puncte, iar indicele CSI300 a pierdut creșterea din prima parte a ședinței de tranzacționare, ceea ce subliniază cât de fragilă este încrederea investitorilor în China, în condițiile în care economia chineză nu merge prea bine, iar autoritățile par reticente în a recurge la stimulente majore.

Indicele de referință CSI 300 era pe minus cu 0,2% la pauza de la prânz, iar SSEC a scăzut cu 0,4%.

„Declarațiile înalților oficiali sugerează că Beijingul este reticent în a recurge la o creștere pe termen scurt cu prețul creșterii riscurilor pe termen lung”, au declarat analiștii de la Nomura într-o notă pentru investitori, făcând referire la perspectivele ca guvernul să stimuleze financiar bursele.

„Ne așteptăm ca actuala scădere economică să continue în primăvara acestui an”, se mai spune în nota Nomura.

  FOTO Sera castelului Mocioni unică în Europa se va reabilita. În viitor urmează castelul/Calin Bibart

Ce spun investitorii despre degringolada de pe bursele din China

Derrik Irwin, manager de portofoliu pentru piețele emergente, Allspring: Guvernul aruncă doar căni de apă pe foc

„Investitorii care se uită la anul 2024 și toți cei care speră că guvernul chinez va veni în ajutor își reevaluează această speranță chiar acum.

Până când nu va exista o criză mai mare, guvernul chinez ar putea continua să arunce doar căni de apă pe foc, în loc să recurgă la ceva major, ceea ce probabil că ar trebui să facă.

Există un anumit grad de capitulare… în acest stadiu, piețele nu sunt conduse neapărat de tabele și calcule, ci mai mult de emoții și poate de aspecte tehnice.”

Norman Villamin, strateg-șef, UBP: Am vândut din octombrie

„Am vândut (acțiunile de pe piața din) China în octombrie. Speram că vor apărea mai multe stimulente ciclice. Când a devenit clar că acest lucru nu se va întâmpla, concluzia a fost că China era pregătită să se angajeze în restructurarea sectorului său imobiliar, ceea ce înseamnă un fel de proces destul de prelungit.

În ultimii 30 de ani, povestea Chinei a fost: China crește rapid, China devine centrul de producție al lumii – deci ar trebui să dețineți pur și simplu (acțiuni în) China, pentru că economia merge foarte bine.

Acum, povestea Chinei este că există unele sectoare care vor avea o perioadă foarte grea. Așa că trebuie să fiți mai selectivi în ceea ce privește companiile la care cumpărați acțiuni”.

Diana Rulke, profesor, școala de afaceri Tepper, Universitatea Carnegie-Mellon: Piața imobiliară a început să se prăbușească

Consumatorii, în loc să fi ieșit din perioada de restricții Covid cheltuind, așa cum s-a întâmplat în Statele Unite, piața imobiliară din China a început să se prăbușească… (iar oamenii) au încetat să mai cheltuiască.

China reprezintă aproximativ 30% din producția globală de producție; contribuie cu aproximativ 22% din creșterea PIB-ului global; oamenii ar trebui să vrea să investească acolo, dar, în schimb, se retrag rapid.”

Tony Roth: Director de investiții, Wilmington Trust Investment Advisors: Preferăm alte piețe emergente

„Alegem manageri care, în propriul lor interes și în dorința de a obține performanțe superioare, au o viziune mai constructivă asupra altor țări (emergente) decât China.

Este un proces gradual, nu noi suntem cei care apasă pe trăgaci în ceea ce privește investițiile, acestea sunt făcute de managerii noștri. Dacă unul dintre ei este prea puternic expus pe China, am putea decide să alocăm mai puțin acelui manager.”

Sursa : hotnews

Categorie: mandri.ro
Tags: bursa, china
Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici