BNR a majorat dobânda de referință. Cât vor plăti românii în plus la creditele în lei

bani1

Ratele creditelor în lei ar putea creşte, după ce BNR a decis să majoreze la 2,5% pe an dobânda de referinţă. În ultimele două luni, acest indicator a fost la nivelul de 2,25%. Analiştii spun că se aşteptau la această creştere a dobânzii, care ar fi, în principal, influenţată de rata inflaţiei.

„Tocmai am făcut o rambursare anticipată, deci nu ni se mai pare deloc atractiv. (Rambursare la un credit în lei?) Da, la un credit în lei! Prefer să scap mai repede decât să plătesc la bancă în continuare dobânzi inutile. Mai bine te împrumuţi la părinţi decât la bancă”, spune o femeie.

Noi țintim acel indice al inflației. A acționat și în alte țări, la noi necazul este că s-au suprapus multe lucruri. Au fost amânări la electrictate la gaze, corecțiile probabil că trebuiau făcute mai devreme. În urmă cu 28 de ani când am preluat acest post și mi s-a spus de către un economist american: Din când în când domnule guvernator să vă duceti prin piață, pentru că așa veți face deosebirea între ce arată statistica și ce percepe populația”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Pentru cunoscătorii mecanismelor economice, decizia Băncii Centrale nu este o surpriză scrie digi24.ro

Este o urmare firească având în vedere creșterea ratei inflației până la 5 la sută și perspectivele de menținere a acesteia în această zonă, cel puțin până la jumătatea anului precum și că ratele ROBOR au urcat deja în piață la 2,5, deci practic e doar o egalizare cu piața”, explică Melania Hancila, director executiv al Asociației Societatilor Financiare.

Mai exact, analişti preconizează că indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează majoritatea ratelor românilor o să ajungă la 4%, până la finalul anului. În bani, asta înseamnă că pentru un credit prin Prima Casă, de 225 mii de lei, luat pe 30 de ani, românii vor da cu 200 lei mai mult.

Categorie: mandri.ro
Tags: credite, dobanda de referinta, lei, rate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici