UPDATE 20.10 Dor Geta Popescu (13 ani), alpinistă, se numără printre victime, a confirmat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Salvamont al Judeţului Hunedoara. Cealalătă victimă, Eric G., şi el pasionat de alpinism, se afla împreună cu tatăl său, a precizat şeful Salvamont Hunedoara, pentru adevarul.ro.

Alpinista din Braşov a primit recent premiul Sportivul Anului 2016, secţiunea Alpinism juniori, acordat de catre Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă, ca o recunoaştere a două cele mai importante ascensiuni pe care le-am făcut anul trecut.Dor Geta Popescu a intrat şi în Cartea Recordurilor. A reuşit în luna mai 2016 să doboare două recorduri mondiale de vârstă într-o singură lună după ce a atins vârful Denali din Alaska şi Pico de Orizaba din Mexic. Are în palmares şase recorduri mondiale şi unul european. Denali este cel mai înalt munte al continentului nord american. Este al treilea cel mai înalt vârf din Circuitul 7 Summits cucerit de Dor Geta Popescu (cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent), după Everest (Nepal) şi Aconcagua (Argentina).

UPDATE 19.40 Salvamontiştii care au urcat pe munte, în Retezat, pentru a-i ajuta pe turiştii surprinşi de avalanşă, confirmă decesul celor doi copii de 12 şi 14 ani. Salvatorii montani spun că şapte turişti au fost surprinşi de avalanşă, şi nu cinci, cum se crezuse iniţial, iar aceştia erau desprinşi dintr-un grup mai mare de 50 de persoane.

Toţi turiştii sunt în drum spre Cabana Genţiana. Ulterior, echipele de intervenţie vor merge până la locul avalanşei pentru a recupera cele două trupuri, operaţiunea fiind de durată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

„Ne-am lămurit şi noi, după ce am discutat cu cei din grup. Au fost şapte persoane desprinse din grupul de 50 care au fost surprinse de avalanşă. Dintre cei şapte, trei au scăpat teferi, fără nicio leziune, doi au răni uşoare, câteva zgârieturi, iar doi copii au decedat. Cu toţii au experienţă montană şi erau bine echipaţi. A avut loc întâlnirea cu persoanele care au scăpat în urma avalanşei. Turiştii sunt, în acest moment, în drum spre Cabana Genţiana, unde li se va face o verificare medicală, chiar dacă vizual nu au leziuni. Apoi vor fi preluaţi de Poliţie”, a declarat şeful Serviciului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

  ​Guvernul vrea un impozit special pentru persoanele fizice care vand mai mult de doua autoturisme pe an

Copiii decedaţi au rămas pe munte

„Din primele informaţii obţinute de la echipele Salvamont, care au ajuns spre locul indicat de către apelant, 5 persoane sunt rănite, acestea fiind preluate de către echipele Salvamont şi coborâte în siguranţă spre Refugiul Genţiana. Cei 2 copii, în vârstă de 13 ani, respectiv 14 ani, au rămas la locul producerii accidentului, echipele de intervenţie urmând să se deplaseze spre aceştia, decesul acestora putând fi confirmat oficial doar de către o persoană autorizată. Având în vedere condiţiile meteorologice şi stratul consistent de zăpădă afânată aşternut în ultima perioadă, intervenţia se va desfăşura pe parcursul mai multor ore, la această oră misiunea de salvare fiind în desfăşurare”, a informat Centrul Judeţea de Comunicare şi Informare Publică.

UPDATE: 16:00 Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara, a declarat că pe traseu se aflau 51 de turişti, iar prezenţa lor în număr mare, deplasându-se în şir indian prin zăpada de peste un metru, a crescut riscul producerii avalanşei. Cinci dintre membrii grupului au fost surprinşi de avalanşă.Salvamontiştii din judeţul Hunedoara au atras, de vineri, atenţia asupra pericolului „iminent” de producere a unor avalanşe în masivele Parâng şi Retezat. Salvamontiştii avertizau că stratul de zăpadă proaspătă care s-a aşternut în ultimele zile măsoară aproape un metru la altitudini mari şi în zonele de creastă. În plus, le recomandau turiştilor să rămână în apropierea cabanelor şi să evite traseele de creastă sau schiul de tură.

„S-a produs o avalanşă, care ne-a fost sesizată printr-un apel la numărul de urgenţă 112. Ni s-a comunicat faptul că cinci turişti au fost surprinşi de avalanşă şi că două persoane au decedat. Avem două echipe de jandarmi montani şi una de salvamontişti care se deplasează spre zona respectivă, Bucura – Poiana Pelegii, cea indicată ca loc de producere a avalanşei şi în momentul în care vom ajunge acolo vom avea mai multe detalii”, a declarat, pentru adevarul.ro, Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi al judeţului Hunedoara.

„Am primit un apel la 112, la 14:25, cum că două persoane au fost surprinse de o avalanşă în Munţii Retezat, pe traseul din Şaua Bucurii spre Vârful Peleaga. Cele două persoane sunt copii de 12 şi 14 ani. Au fost scoşi din zăpadă de ceilalţi. Deocamdată nu putem confirma dacă sunt decedaţi. Echipe de la Salvamont, Jandarmeria Montană, Pompieri şi Poliţe se deplasează spre locul respectiv”, a precizat, pentru adevarul.ro, maiorul Claudiu Iacob, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.
Zona în care s-ar fi produs avalanşa (FOTO: Lucian Ignat, octombrie 2016)

Potrivit meteorologului ANM, Mihai Huştiu, riscul de avalanşă în zona munţilor Retezat a fost crescut la 5, încă de vineri, 21 aprilie, pe o scală de la 1 la 5.

Lacul Bucura, una dintre principalele atracţii turistice din Munţii Retezat, este situat la o altitudine de 2.040 de metri şi este înconjurat de numeroase vârfuri montane.


Zona Bucura – Poiana Pelegii FOTO negura-istoriei.blogspot.ro

Sursă: Adevărul