Atenție la gripă. Iarna trecută în județul Arad au fost înregistrate peste 70 de cazuri dintre care șapte decese

Niciun comentariu

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Arad anunță că una dintre cele mai frecvente afecțiuni virale în sezonul rece este gripa, o infecție virală aparent banală, dar care poate fi insoțită de numeroase complicații, de aceea este prudent să se efectueze profilaxia prin vaccinare la persoanele cu risc crescut:

-vârstnici (peste 65 de ani)

– copii (peste 6 luni)

-bolnavi cronici (boli pulmonare sau cardio vasculare cronice, metabolice),

-gravide cu risc crescut de a contacta infecția si cele in trimestrul II si III (nu in primultrimestru de sarcina),

-personalul medical sau care lucreaza in colectivitați de copii sau instituții de ingrijire (crese, gradinițe, scoli, aziluri de batrâni, spitale, policlinici etc.) si toți cei care dorescsă se protejeze.

Conform recomandărilor OMS, Campania de vaccinaretrebuiesăînceapă la finalulluniioctombrie/începutulluniinoiembrie

Daca vaccinarea nu s-a efectuat toamna se poate face si la inceputul unei epidemii de gripă. Este bine sa stiți că virusul gripal se gasește intr-o mare varietate de tipuri si are o mare capacitate de a se modifica de la an la an, ceea ce inseamnă că, daca v-ati vaccinat este posibil să contactați o infecție cu alt tip de virus gripal, insă veti face o forma mult mai ușoară de boală dacă sunteți vaccinați.

„Datele in ce privesc cazurile de gripă in județul Arad, in sezonul de iarnă 2017-2018, confirmă un numar de 76 cazuri, cu 7 decese, ceea ce denotă gravitatea acestei afecțiuni.

Ca în fiecare an, Campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie, și unitățile sanitare cu paturi.Vaccinul corespunde tuturor recomandărilor biologice ale OMS, precum și cerințelor Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor  Medicale.

La nivelul Direcției de Sănătate Publică Arad, s-a solicitat un numar de 17.300 doze de vaccine antigripal”, a declarat Jr.  Constantin Cătană, director executiv DSP  Arad.

Pănă la această dată, s-au primit și distribuit 13.900 doze de vaccine antigripal trivalent in 4 tranșe, dupa cum urmează:

Tranșa I-in 17.09.2018, 900 doze, distribuite Unităților Sanitare

Tranșa II-in 05.10.2018, 900 doze, distribuite Unităților Sanitare

Tranșa III-in 16.10.2018, 5500 doze, distribuite Unităților Sanitare și Medicilor de Familie

Tranșa IV-in 23.10.2018, 6600 doze, distribuite Medicilor de Familie

Ministerul Sănătății reamintește populației că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă  tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnavire să solicite vaccinul gratuit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu