Atentate teroriste pe aeroportul Ataturk din Istanbul. 36 morţi şi 147 de răniţi

Niciun comentariu

Potrivit TRT, au fost 3 explozii şi 3 terorişti sinucigaşi. Două persoane s-au aruncat în aer la terminalul de plecări pe aeroportul Ataturk din Istanbul. În atentate au murit 36 de persoane şi 147 au fost rănite, a informat miercuri dimineaţa televiziunea publică turcă TRT, citată de EFE. Printre persoanele decedate se află 5 poliţişti locali şi un cetăţean rus, a adăugat serviciul în engleză al TRT.

 

Două explozii şi focuri de armă au avut loc pe aeroportul Ataturk din Istanbul, a anunţat Ministerul de Interne din Turcia, informează CNN. Traficul in jurul aeroportului a fost blocat. Poliţia a deschis focul împotriva teroriştilor,  încercând să îi oprească să detoneze bombele, potrivit CNN.

 

Primele indicii conduc spre gruparea jihadistă Stat Islamic, ca autor al atacului terorist de pe aeroportul Ataturk din Istanbul, a spus miercuri dimineaţa premierul turc, Binali Yildirim, care a relevat că cel puţin 36 de oameni şi-au pierdut viaţa şi multe alte persoane au fost rănite, transmit agenţiile internaţionale de presă.

 

Într-o declaraţie făcută chiar la locul tragediei, transmisă în direct de NTV şi citată de EFE, prim-ministrul turc a indicat Dáesh ca responsabil probabil al atentatului, a negat existenţa unor falii de securitate şi a arătat că atacul a fost mai grav pentru că atentatorii au avut arme automate.

 

Potrivit AFP, Binali Yildirim a explicat că cei trei kamikaze, cărora nu le-a precizat nici identitatea, nici naţionalitatea, au deschis focul asupra pasagerilor cu pistoale-mitralieră înainte de a se arunca în aer.

 

El a precizat că atacatorii au sosit la bordul unui taxi la aeroport şi a dezminţit zvonul că unul dintre terorişti ar fi scăpat, adăugând însă că sunt investigate toate posibilităţile.

 

Premierul turc a adăugat că traficul aerian a fost reluat începând de la ora 03.00 locală (00H00 GMT).

 

Binali Yildirim a mai precizat că dintre victime doar un număr mic au suferit răni grave.

“Există o ameninţare globală şi obiectivul este uciderea de oameni nevinovaţi. Lupta contra terorismului trebuie să fie asumată de toţi”, a spus el.

 

“Este semnificativ că acest atac are loc exact când ne normalizăm relaţiile cu vecinii noştri”, a arătat Yildirim, aluzie la acordul cu Israel de restabilire a relaţiilor diplomatice, semnat marţi, şi la tentativele de reconciliere cu Rusia, mai notează EFE.

 

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lansat un apel la “lupta comună” pe plan internaţional după triplul atentat sinucigaş care a costat viaţa a cel puţin 28 de persoane, marţi seară, la aeroportul internaţional Atatürk din Istanbul, relatează AFP.

 

“Sper cu tărie că atacul asupra aeroportului Atatürk va reprezenta un punct de cotitură în lupta pe care o avem de dus în comun, în frunte cu ţările occidentale, în întreaga lume împotriva organizaţiilor teroriste”, a afirmat şeful statului turc într-un comunicat dat publicităţii de serviciul său de presă.

 

SUA au condamnat atacurile abominabile comise marţi, pe aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul, care au făcut cel puţin 36 de morţi şi au asigurat Turcia de sprijinul său, potrivit unui comunicat al Casei Albe, citat de AFP.

 

“Aeroportul internaţional Ataturk, ca şi aeroportul din Bruxelles, care a fost atacat anterior în acest an, este simbolul conexiunilor internaţionale şi al legăturilor care ne unesc”, a afirmat purtătorul de cuvânt al executivului american, Josh Earnest.

 

“Rămânem loiali în sprijinul nostru pentru Turcia, aliatul nostru şi partenerul nostru în NATO, ca şi pentru toţi prietenii şi aliaţii noştri în lume, în timp ce continuăm să înfruntăm ameninţarea terorismului”, a adăugat el.

 

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a estimat la rândul său că, “din nefericire, acest atac ucigător nu este decât ultimul dintr-o lungă serie de atacuri destinate să omoare şi să mutileze civili inocenţi”.

 

Relaţiile între Ankara şi Washington s-au tensionat în ultimele luni din cauza sprijinului explicit dat de americani miliţiilor kurde din Siria. Washingtonul le consideră unul din grupurile înarmate cele mai eficiente în lupta împotriva Statului Islamic, în timp ce Turcia estimează că acestea sunt strâns legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan, care desfăşoară din 1984 o rebeliune ucigătoare pe teritoriul său.

 

Candidaţii pentru alegerile prezidenţiale americane din noiembrie au condamnat de asemenea triplul atentat-sinucigaş de la Istanbul.

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu