Atentate teroriste în Paris. Teroriştii s-ar fi drogat cu captagon, o amfetamină care dezumanizează

captagon1

Combatanţii reţelei teroriste Stat Islamic folosesc captagon, un euforizant şi dezumanizant care permite mai ales atentatorilor sinucigaşi să-şi alunge temerile.

Teroriştii islamişti, în special membrii reţelei fundamentaliste Stat Islamic, posibil chiar autorii atacurilor de la Paris, folosesc din ce în ce mai mult droguri pe bază de amfetamină pentru a nu se teme şi a nu simţi durere, afirmă experţi citaţi de presa franceză.   Combatanţii reţelei teroriste Stat Islamic folosesc captagon (fenetillin) – o pilulă de culoare albă care permite alungarea temerii şi ignorarea durerii. Captagonul, drog euforizant şi dezumanizant, pare să fie folosit din ce în ce mai mult în rândul jihadiştilor şi mai ales al candidaţilor pentru comiterea de atacuri sinucigaşe.   Drogul – pe bază de amfetamină – este foarte răspândit în Siria şi Irak, ţări în care organizaţia teroristă sunnită ocupă teritorii vaste.

Potrivit experţilor, în afară de reţeaua Stat Islamic, drogul este folosit şi de membri ai Frontului Al-Nusra, filiala siriană a Al-Qaida, şi de gruparea insurgentă Armata Siriană Liberă.   Stupefiantul a ajuns în atenţia autorităţilor după atentatele comise în iunie în Tunisia, soldate cu 38 de morţi. Acum, experţii cred că acelaşi drog ar fi putut fi folosit de autorii atacurilor teroriste de la Paris, unde au fost ucise 129 de persoane.   Autorul atacului din staţiunea Sousse din Tunisia din iunie era sub efectul captagonului. Potrivit publicaţiei Le Point, seringi impregnate cu acest drog au fost găsite în diferitele locuri unde a stat şi Salah Abdeslam, creierul presuspus al atacurilor sângeroase comise vineri, 13 noiembrie, la Paris, dar şi o parte dintre complicii săi.

Captagonul conţine fenetilamină, o amfetamină înscrisă pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de substanţe psihotrope de mai bine de 30 de ani. Produsul este cunoscut pentru senzaţia de forţă extraordinară pe care o induce, de invincibilitate. „Ca toate amfetaminele, acest drog induce o rezistenţă la oboseală, o vigilenţă crescută dublată de o pierdere a discernământului. Ea dă consumatorului senzaţia că este un superom, «regele lumii» într-un fel”, explică profesorul Jean Paul Tassin, neurobiolog la INSERM şi specialist în problemele de dependenţă în revista de specialitate „Sciences et avenir”.   Imediat după ce efectele dispar, apare o formă de psihoză, o alterare a funcţiilor mentale şi o stare de depresie care ia locul euforiei. În acest interval nicio durere şi nicio frică nu mai sunt resimţite de consumator.

  Arădeanul George Țucudean pleacă de la CFR Cluj! Atacantul s-a înțeles cu Universitatea Craiova

Aşa se face că un terorist interceptat cât este sub efectul acestui drog nu va fi în niciun caz sensibil la niciun fel de presiuni sau ameninţări, psihice sau fizice.   Cei care au supravieţuit masacrului de la Bataclan povestesc că atacatorii aveau aerul că sunt complet dezumanizaţi, comportament care corespunde efectelor produse de acest drog. Nimeni nu a uitat însă nici imaginile cu atacatorul de la Sousse, Seifeddine Rezgui, cu arma în mână, mergând surâzător pe plajă. Asta pentru că, sub efectul unui astfel de drog, a ucide un om este un act fără însemnătate.

Captagonul este vândut în prezent luptătorilor din Armata Siriană Liberă, combatanţilor Frontului al Nosra şi grupării Statul islamic iar comercializarea lui merge extraordinar de bine pentru traficanţii din regiune care sunt ajutaţi de haosul din Siria. „Azi nimanui nu-i pasă cu adevărat de religie”, spune unul dintre jihadişti comentând faptul că Islamul interzice de fapt orice consum de droguri.    Dacă azi captagonul a devenit apanajul luptătorilor kamikaze, trebuie spus că el a fost folosit de ceva mai mult timp în lumea arabă. În urmă cu cincizeci de ani, aceste pasile albe produse în Turcia şi Siria aveau drept destinaţie principală statele din Peninsula Arabă. Potrivit unui raport al Biroului ONU pentru combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii, pastila costa câteva centime în Liban dar se revinde cu câteva zeci de dolari în ţările din Golful Persic.

În noiembrie anul trecut, justiţia din Liban a condamnat pentru trafic de droguri zece persoane între care şi un prinţ saudit care a încercat să scoată din ţară nu mai puţin de două tone de pasile de captagon într-un avion privat cu destinaţia Riad. Este cea mai importantă captură de droguri de pe aeroportul din Beirut. În aprilie anul trecut, alte 15 milioane de pastile de captagon au fost confiscate în portul capitalei Libanului, ascunse în containere de cereale. Autorităţile saudite însărcinate cu lupta antidrog au anunţat de partea lor în 15 noiembrie că au confiscat peste 22 de milioane de pastile de amfetamină în 2014.

sursa adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici