Aradul plateste pensiile PE DATORIE !

pensii

Problema e ca doar in Capitala si in alte doua judete din tara, angajatii si patronii lor cotizeaza la sistemul de pensii destui bani cat sa poata fi platite drepturile din acele judete. In rest, pensiile se platesc, teoretic, pe datorie. Ar mai fi de notat ca pentru prima data in istoria recenta, pensia medie a trecut de 1000 de lei, iar de luna viitoare ar trebui sa mai creasca.

De peste 15 ani, numarul de pensionari e mai mare decat numarul de angajati, dupa cum arata cifrele Ministerului Muncii. Potrivit celor mai recente date, sunt peste 5,2 milioane de pensionari la 4,8 milioane de salariati. Adica un raport de 10 pensionari la 9 angajati. Dar numarul pensionarilor e in scadere.

Catalin Ghinararu, analist al pietii muncii: “Am atins, pe la mijlocul primului deceniu al secolului acesta, un maximum istoric, intr-adevar, dupa care numarul a fost in scadere. Atat prin iesirile naturale, care sunt inevitabile, cat si prin faptul ca s-au mai inasprit niste conditii la pensia de invaliditate, unde ajunsesem la un numar destul de mare, si de asemenea datorita faptului ca a crescut varsta de pensionare.”

Chiar si asa, bugetul asigurarilor sociale, cel din care se platesc pensiile, imprumuta an de an de la bugetul general peste un sfert din bani pentru ca din cotizatii nu se aduna suficiente fonduri.

Doar angajatii si angajatorii din Bucuresti, Ilfov si Timis au suficiente contributii ca sa sustina pensiile din judetele lor. Restul sunt pe deficit. 27 de judete aduna sub 50% din nevoi, iar in Teleorman, ultimul pe lista, procentul e de doar 26%.

  Secretul ascuns al lui Liviu Dragnea

Bugetul este insa unul central, asa ca toate contibutiile ajung in acelasi cos cu cele ale unul salariat din Salaj, al unuia din Constanta si al altuia din Botosani sa zicem. Problema, atat pentru viitorii pensionari, cat si pentru bugetul insuficient de acum, este, spun specialistii, ca avem prea multi angajati pe salariul minim, deci care dau cotizatii foarte mici.

Catalin Ghinararu, analist al pietii muncii: “Sunt foarte multi lucratori platiti la salariul minim. Deci daca lucratorii sunt platiti la salariul minim, o perioada indelungata de timp sau suficient de mult timp de-a lungul intregii lui vieti active, va ajunge in situatia in care va avea in medie un punct de pensie acumulat. Si-atunci va fi dependent crucial de aceasta indexare.” scrie stirileprotv.ro

Indexare s-a facut, in ultima vreme, prin decizie politica sau chiar a fost folosita pentru a-i atrage pe votanti in campania electorala. De exemplu, la factura de un miliard de euro pe luna, cat costa azi pensiile, se va adauga de luna viitoare cresterea punctului de pensie promisa de Guvern: de la 917 lei in prezent, la 1000 de lei.

Categorie: arad
Tags: capitala, datorie, importante, judete, pensii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici