Arădeanca Claudia-Romana Rista ne spune secretul preparării prăjiturii cu rubarbăr

Fata care gateste cu flori Rubarbar foto Diana Oros 6

Claudia-Romana Rista, din Arad, cunoscută sub numele de „Fata care găteşte cu flori“, ne dezvăluie secretele preparării prăjiturii cu rubarbăr (sau rubarbă)

Claudia-Romana Rista spune că această reţetă a aflat-o de la Diana Schuster Costea şi Cuţă Costea.

Prăjitură cu rubarbăr

Ingrediente

Pentru o tavă mare de aragaz se pun:

300 de grame făină cernută

1 vârf de cuţit de praf de copt

3 ouă, cu gălbenuşurile şi albuşurile separate

200 grame zahăr (100 grame zahăr dacă faci cu bezea deasupra)

1 plic de zazăr vanilat

125 ml ulei de floarea-soarelui

250  ml de lapte

1 praf de sare

1 kilogram rubarbă (8 tije lungi) sau un pachet de rubarbă cuburi, congelată

unt/ulei şi făină pentru tapetat tava de copt

zahăr praf pentru pudrat (doar pentru reţetă clasică)

Pentru spuma de bezea de deasupra se pun 200 grame de zahăr cu 4 albuşuri, bătute spumă tare.

Fata care gateste cu flori Rubarbar foto Diana Oros 7

FOTO: Diana Oroş

Mod de preparare:

 

  1. Pentru o prăjitură mai pufoasă, cum numa bunicile ştiu să facă, merită efortul la bateţi separat o spumă tare din albuşurile cu zahăr.
  2. Separat, cu ajutorul unei linguri de lemn freci bine, bine gălbenuşurile cu zahărul vanilat, un praf de sare şi esenţă de vanilie. Uneşti într-un bol mai mare cele două compoziţii.
  3. Peste spuma de ouă torni puţin câte puţin laptele amestecând bine. Apoi torni uleiul, puţin câte puţin, şi amesteci repede, ca fiecare picătură de ulei să fie încorporată bine în aluat. Adaugi în ploaie făina, în care ai pus praful de copt şi amesteci continuu.
  4. Torni compoziţia în tava tapetată cu unt şi făină.
  5. Pui cuburile de rubarbă din loc în loc în compoziţie şi laşi în cuptor timp de 25-30 de minute până se rumenesc.
  6. Truc. Cuptorul trebuie să fie încălzit înainte, iar când introduci tava reglezi temperatura la 180 grade sau dai focul mai mic. Apoi ideea e să nu deschizi curios cuptorul în timp ce prăjitura se coace.
  7. Când se răceşte o tai pătrate şi o pudrezi cu zahăr pudră.
  8. Pentru reţeta de Prăjitură cu rubarbă şi bezea Rubarberkachen mat Baiser, reduci la jumătatate cantitatea de zahăr din compoziţia de aluat. În rest procedezi la fel. Scoţi tava din cuptor, o laşi puţin să se răcească şi torni albuşurile bătute spumă peste ea. O pui din nou la cuptor şi laşi să se coacă încă cinci minute la foc mic.diana oros 7791 CopyFOTO: Diana Oroş
Categorie: arad
Tags: claudia, prajitura, ristea, romana, rubarbar, stiri arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici