ANCHETĂ Beny Steinmetz. Singura șansă ca România să scape de despăgubiri record

Niciun comentariu

Beny Steinmetz este principalul acționar din spatele Gabriel Resources Ltd., care deține peste 80% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation.

Dacă ar fi implicată afacerea Roșia Montană în noua anchetă care-l vizează pe miliardarul israelian, ar fi singura cale de salvare pentru România ca să nu ajungă să plătească despăgubiri record de 4,4 miliarde de dolari către RMGC, dacă așa va decide ICSID, tribunalul de la Washington.

Singura șansă după mișcarea Corinei Șuteu, de a încadra Roșia Montană ca sit istoric clasa A, ar fi să înceapă investigații și să fie dovedită o afacere de corupție, care ar însemna și punerea sub acuzare a unor politicieni din România, dacă luăm în calcul că pentru orice afacere de corupție e nevoie de minimum doi.

Autoritățile din Franța și Elveția au descins recent la birourile firmelor lui Beny Steinmetz cu privire la obținerea drepturilor de exploatare a unui zăcământ din Guineea. Acțiunile ar fi fost solicitate de Departamentul american de Justiției, care verifică de șase luni cum a obținut BSGR concesiunea pentru a exploata mina Simandou. El a investit 165 de milioane în explorarea zăcământului și a obținut drepturile de a extrage jumătate din minereurile de acolo, iar apoi a vândut jumătate din acțiuni către o corporație minieră din Brazilia. Zăcământul din Guineea are o valoare de 50 de miliarde de dolari.

Dacă noul caz Steinmetz s-ar extinde la Roșia Montană, pe modelul cazului din Guineea, ar mai fi o șansă ca România să nu despăgubească RMGC. Dar, informațiile despre noul caz Steinmetz sunt extrem de puține. Se spune că ar fi vorba despre niște terenuri. După o simplă căutare pe Google, găsim însă numele acestuia legat de Roșia Montană, sub forme precum ”omul din spatele Gold Corporation”. De-a lungul timpului, s-a vorbit despre ”corupție” la Roșia Montană, dar nu se cunosc informații despre vreo anchetă, acuzație. Cu toate acestea, pentru că informațiile din noua anchetă ce-l vizează sunt foarte puține, se așteaptă noi informații despre acuzațiile la adresa acestuia noteaza dcnews.ro 

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu