Adrian Ţolea şi-a prezentat raportul de activitate

aa 3

Adrian Ţolea şi-a prezentat raportul de activitate în perioada cât a fost preşedintele interimar al Consiliului Judeşţean Arad. Acesta a ocupat funcţia în perioada august 2015-iunie 2016.

Conform celor spuse de Adrian Ţolea „Am preluat mandatul de interimar într-un moment de cumpănă pentru instituţie, cu finalul încheierii unui ciclu bugetar european. Multe dintre proiecte, cu finanţare europeană, aveau termen de finalizare 31 decembrie 2015 şi orice pas greşit ar fi putut însemna pierderea banilor europeni.

În acest an de interimat am reuşit să duc la bun sfârşit proiectele avute, m-am confruntat cu alte provocări administrative, am reuşit să formez cu colegii mei o echipă“.

Principala dovadă a unei activităţi complexe a instituţiei este acordarea unui nou premiu pentru excelenţă în administraţie, care demonstrează modul profesionist prin care Consiliul Judeţean Arad sprijină cetăţenii, dar şi al partenerilor din administraţiilor locale.

Acest premiu este în primul rând meritul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean pentru profesionalismul artătat în accesarea şi implementarea fondurilor europene.

 

Dintre toate domeniile în care Consiliul Judeţean se pune în slujba cetăţenilor, cel mai important şi cu impactul cel mai direct este indiscutabil domeniul sanitar. Indiferent de vârstă, ocupaţie sau condiţie socială, pentru fiecare dintre noi sănătatea este cea mai importantă. În ultimii ani s-au făcut paşi foarte de importanţi în Sănătate, dar mai avem încă mult de lucru.

 

În 15 octombrie 2015 am anunţat finalizarea studiului privind Strategia de sănătate din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, un document în urma căruia să se iniţieze acţiuni de planificare şi implementare a măsurilor de îmbunătăţire a performanţei şi calităţii serviciilor de sănătate.

Prin acest studiu am identificat priorităţile necesare Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, cât şi paşii pe care trebuie să-i urmeze managementul Spitalului şi conducerea Consiliului Judeţean.

 

Proiectul „Reabilitare, dezvoltare și modernizare ambulatorii ale Spitalului de Boli cronice Sebiș”, finanțat prin Regio Programul Operațional Regional, Axa prioritară 3, Domeniul major de intervenție 3.1, a avut  o valoare totală de 2.298.159,17 lei.

Obiectivul general al proiectului l-a constituit îmbunătăţirea nivelului de sănătate a populaţiei oraşului Sebiş şi a comunelor învecinate prin dezvoltarea unei infrastructuri durabile şi eficiente de sănătate ce sprijină asigurarea serviciilor medicale în regim ambulatoriu, servicii esenţiale pentru populaţie.

 

Vizita Ministrului Sănătăţii

Domnul ministru Patriciu Achimaș-Cadariu a apreciat eforturile pe care Consiliul Judeţean Arad, de fapt noi, toţi arădenii, le-am făcut în ultimii 5 ani, de când am preluat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

Cele 14 milioane de euro, investiţie a Consiliului Judeţean, la care se adaugă alte circa 5 milioane, fonduri atrase din diferite surse, guvernamentale sau europene, l-au impresionat pe ministru, inclusiv faptul că suntem printre puţinele Consilii Judeţene care au construit doar din fonduri proprii o clădire cu destinaţie de spital, cea din cartierul Grădişte.

 

Aradul primeşte un RMN, 7 incubatoare şi sunt şanse mari să demarăm construcţia la secţiile de Pediatrie şi de Infecţioase. Sunt convins că aceştia sunt doar primii paşi în consolidarea parteneriatului dintre Consiliul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii, un parteneriat care are îi ca principali beneficiari pe arădeni.

 

Inundaţii Tauţ

Consiliul Judeţean s-a confruntat şi cu evenimente neprevăzute, cum au fost inundaţiile de la Nadăş, comuna Tauţ.

Am venit în sprijinul celor sinistraţi şi, din fondul de rezervă al instituţiei, am alocat 50.000 de lei pentru refacerea infrastructurii.

 

Aeroportul Arad

Aradul dispune de o aerogară modernă şi funcţională, capabilă să absoarbă un flux de 500 de pasageri pe oră. Finalizarea modernizării Aerogării înseamnă că Aradul poate să-şi reia cursele aeriene interne şi internaţionale.

 

Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Arad

 

Obiectivele specifice ale proiectului au vizat:

  1. Implementarea colectării deşeurilor la nivelul întregului judeţ prin extinderea serviciilor de salubritate;
  2. Implementarea colectării selective a deşeurilor reciclabile la nivelul întregului judeţ;
  3. Construirea unei infrastructuri complexe de tratare a deşeurilor, formată din staţii de transfer, compostare şi sortare;
  4. Închiderea tuturor depozitelor neconforme de deşeuri;
  5. Implementarea compostării individuale în mediul rural.

 

Drumul Vinului

Drumul Vinului creează o legătură între Valea Mureşului şi Valea Crişului Alb, prin Podgoria Aradului. Mă bucur că am ajuns să finalizăm acest proiect important.

  Activitate culturală intensă la Centrul Cultural Judeţean

Drumul Vinului înseamnă modernizarea a peste 24 de kilometri de şosea şi reabilitarea viaductului de la Ghioroc.

 

Drumul Arad -Felnac

În 11 martie 2015 s-a semnat contractul pentru demararea lucrărilor, termenul de finalizare fiind de trei ani. Valoarea lucrării este de 17.159.580 lei.

Lucrările la drum au avansat spectaculos. Asfaltarea s-a început de la Felnac spre Arad, iar în prezent se lucrează între Arad şi Zădăreni.

În acest ritm, constructorul va finaliza tronsonul înainte de termenul avansat: trei ani.

 

Proiesct de 6 milioame la Beliu

Prin acest proiect, derulat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în comună se asfaltează 1,7 km de străzi în Beliu, 1,4 km străzi în Secaci, dar şi drumul comunal DC 9, între Secaci şi Mărăuş, în lungime de 1,4 km. Valoarea proiectului este de 6,05 milioane de lei, din care 5,8 milioane sunt din fonduri guvernamentale.

 

 

Investiţii în judeţ

 

Consiliul Judeţean a sprijinit în permanenţă investiţiile primăriilor şi consiliilor locale.

La Sebiş s-au inaugurat Casa de Cultură şi Biblioteca Orăşenească, instituţii elegante şi moderne.

La Sâmbăteni, în comuna Păuliş, s-a modernizat şi extins şcoala din localitate şi, de asemenea, s-au făcut investiţii majore la terenul de sport.

       Investițiile în cultură şi educaţie sunt investiţii în viitorul ţării!

 

Alte proiecte

După primul eveniment comun, «Zilele Culturii Austriece», început în 2014, acum ne extindem aria colaborării cu partea austriacă şi în domeniul economic. Este foarte important demersul Ambasadei Austriei de a prezenta potenţialul local de dezvoltare firmelor austriece interesate în colaborări cu administraţia publică locală şi cu mediul de afaceri arădean.

Putem spune că avem o legătură directă cu Austria, ne apropie o autostradă, fapt care scurtează distanţa dintre Judeţul Arad, ca instituţie, şi Austria. Să nu uităm că Aradul este judeţul cel mai apropiat, inclusiv geografic, de Occident, implicit de Austria, iar autostrada facilitează imens această apropiere. Deschiderea Ambasadei Austriei faţă de mediul economic din Arad nu este o întâmplare, ci o consecinţă a acestei duble apropieri: administrative şi teritoriale.

 

Aradul a găzduit, în mai, Colocviul Naţional al Revistelor de Cultură, ediţia a III-a. Moderator al colocviului a fost criticul şi scriitorul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, un reper al culturii româneşti în ultimii 25 de ani.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai revistelor de cultură din întreaga ţară, Aradul fiind, pentru 3 zile, polul culturii româneşti.

 

Ion Caramitru, un oaspete de excepţie, le-a vorbit arădenilor despre rolul teatrului în rezistenţa morală până în 1989, evoluţia societăţii româneşti după căderea regimului comunist, propriul său parcurs pre şi postrevoluţionar, precum şi statutul aromânilor în România.

 

Am fost gazda Excelenţei Sale Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, care, însoţit de doamna Mari Klemm şi de reprezentanţi ai ambasadei, a vizitat ieri biblioteca judeţeană A. D. Xenopol Arad şi a făcut o donaţie de 133 de cărţi, lucrări de referinţă din literatura americană, dar şi manuale pentru învăţarea limbii engleze.

 

Consiliul Judeţean a avut realizări şi investiţii în domenii mai sensibile, cum ar fi educaţia incluzivă. Din fonduri europene, s-au făcut modernizări la Centrul Şcolar Arad. Beneficiază de această investiţie, în mod direct, 223 de elevi, la care se adaugă şi cadrele didactice. Indirect, beneficiază încă 715 elevi, cu cerinţe educaţionale speciale, integraţi în 25 de şcoli din judeţul Arad.

 

Fundaţia Special Olympics din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad şi Consiliul Judeţean Arad, a organizat în perioada 27-29 mai, cel mai mare eveniment sportiv anual din România pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale – Jocurile Naţionale Special Olympics România.

 

 

Casa Verde de la Căsoaia – centru de informare şi educare pentru protecţia mediului – investiţie realizată în cadrul programului de cooperare transfrontalieră HuRo 2007-2013. Cu fonduri europene şi de la Consiliul Judeţean, Căsoaia oferă tinerilor şi cadrelor didactice un centru la standarde europene. Ecologie, protecţia mediului, educaţie, turism şi tradiţie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici