Acord între Lituania și Gazprom pentru tranzitul gazelor naturale spre Kaliningrad

Niciun comentariu

Lituania a anunțat luni că a semnat un acord pe 10 ani cu societatea rusă Gazprom asupra tranzitului gazelor naturale spre enclava rusească Kaliningrad, relatează AFP

Operatorul gazoductelor lituaniene Amber Grid a precizat că acordul se referă la transportul prin teritoriul acestei foste republici sovietice a 2,5 miliarde m.c. gaze rusești anual, în valoare de aproximativ 10-11 milioane de euro, spre regiunea Kaliningrad, izolată între Marea Baltică, Lituania și Polonia.

Semnat la 24 decembrie, noul acord — în vigoare până la sfârșitul anului 2025 — este ‘comparabil’ contractului actual care expiră la sfârșitul acestui an, a explicat operatorul într-un comunicat.

Dependența tranzitului gazelor naturale spre Kaliningrad de Lituania suscitase neliniști în Rusia, într-un context al tensiunilor crescute între Est-Vest în legătură cu Ucraina.

Lituania, țară membră a NATO și a zonei euro, își reluase controlul asupra gazoductelor proprii când Gazprom vânduse anul trecut părțile sale în societățile de distribuire a gazelor în această țară baltică de trei milioane de locuitori.

Lituania spărsese astfel monopolul rusesc asupra livrărilor de gaze inaugurând în ianuarie un terminal plutitor de gaze naturale lichefiate (GNL) pe Baltica. Dar Gazprom rămâne furnizorul său cheie și discuții asupra unui nou contract sunt în curs.

Sursa: www.agerpres.ro

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu