Pavilionul administrativ al fabricii de automobile „MARTA”

BCCCDD51 AD96 4C15 A822 FD00FE131430 jpeg

Pavilionul administrativ al fabricii de automobile „MARTA” (acronim de la „Magyar Automobil Részvény Társaság Arad”, în traducere „Societatea Maghiară pe Acțiuni de Automobile Arad”), înființată în data de 21 ianuarie 1909 cu un capital inițial maghiaro-francez de 6 milioane de coroane. Ridicată pe terenul viran din vecinătatea fabricii de vagoane „Weitzer János” (azi Calea Aurel Vlaicu nr. 65-67), fabrica de automobile „MARTA” a aparținut inițial de sucursala franceză a firmei „Westinghouse” din Statele Unite ale Americii, iar ulterior de firma „Austro-Daimler”.
În cursul anului 1926, fabrica de automobile „MARTA” a fost mutată la Brașov în vederea înființării societății „Industria Aeronautică Română”, iar clădirile și terenul fabricii din Arad au trecut în folosința uzinei de vagoane „Astra”.

Actualmente, alături de Antrepozitul Andrényi de pe Calea 6 Vânători și de fabrica de spirt și drojdie „Frații Neuman” (Indagrara) de pe Calea Aurel Vlaicu, pavilionul administrativ al fabricii „MARTA” este una din ultimele trei clădiri industriale de patrimoniu rămase în Arad.

sursa araduldealtadata
Sursa fotografiei: Fortepan / Major Lajos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici