​VIDEO Faci afaceri? 8 filme de vazut in minivacanta de Craciun

businessMeeting

​Oamenii de afaceri sau antreprenorii aspiranti pot sa traga invataminte utile si din filmele artistice, nu doar din cartile de business, economie sau management. StartupCafe propune o lista de 8 filme din care antreprenorii romani ar putea sa aleaga macar unul pentru minivancanta de Craciun si de Anul Nou. 
Spre deosebire de cartile de specialitate, filmul artistic are capacitatea sa atinga partea emotionala a afacerilor. Si oricum, chiar daca nu pastrezi nicio idee de business, te vei alege macar cu placerea de a vedea un film bun.
Jerry Maguire
Un impresar de sportivi, Jerry Maguire (intrepretat de Tom Cruise), concediat de compania de impresariat la care era angajat, o ia pe cont propriu. Dintre toti sportivii pe care ii impresaria pana atunci, reuseste sa mai ramana cu doi clienti. Unul dintre ei, un tanar jucator de fotbal american foarte promitator, in care Jerry avea incredere si isi pusese mari sperante, renunta la serviciile sale.
In schimb, celalat client, Rod Tidwell (Cuba Gooding Jr), un jucator afro-american, care parea un client neserios, se dovedeste, in final, un partener de mare incredere.
Merita retinute cel putin doua citate frumoase din film:
The key to this business is personal relationships (Cheia in afacerea asta este relatia personala) – Dickie Fox, mentorul lui Jerry Maguire.
“It’s not just the money I deserve. It’s not just the “coin.” It’s the… – “the kwan”. It means love, respect, community… and the dollars too. The package. The kwan”. (Nu merit doar bani. Nu e vorba doar de ban. E vorba de “kwan”. Inseamna iubire, respect, comuniune… si dolarii. Pachetul complet.) Rod Tidwell catre Jerry .


The Social Network (Reteaua de socializare)

Este vorba de Facebook. Aparut in 2010, filmul spune povestea unuia dintre cei mai influenti oameni de pe Planeta, la ora actuala, Mark Zuckerberg, creatorul retelei de socializare folosite de 1,4 miliarde de utilizatori pe luna. In 2004, pe cand era student la Harvard, Zuckerberg a fost parasit de iubita. Era inceputul Facebook. Pentru micii antreprenori din Romania, filmul scoate in evidenta doua trasaturi importante ale viitorului mare om de afaceri: flexibilitate si rezistenta.
Desigur, filmul este o istorie romantata a retelei de socializare cu venituri de 12,4 miliarde de dolari doar in anul 2014. Pelicula are la baza cartea “Miliardari din intamplare: Infiintarea Facebook, o poveste despe sex, bani, genii si tradare”, de Ben Mezrich.
Mottoul filmului: “Nu ajungi sa ai 500.000 de prieteni fara sa-ti faci cativa dusmani“.


Piratii din Silicon Valley

Filmul spune povestea celor mai mari antreprenori in domeniul din istoria computerelor: Steve Jobs si Bill Gates. Pelicula, aparuta in 1999, cu 12 ani inainte de moartea lui Steve Jobs, ne duce intr-o incursiune in istoria Apple si Microsoft, in anii ’70, ’80 si ’90.
Doar doua citate celebre din film:

“Artistii buni copiaza, marii artisti fura” – Steve Jobs.
“Stii cum sa supravietuiesti? Ii faci pe oameni sa aiba nevoie de tine. Supravietuiesti pentru ca ii faci sa aiba nevoie de ceea ce ai tu. Si pe urma nu mai au incotro” – Bill Gates.

Citizen Kane
Pelicula lui Orson Welles din 1941 este unul dintre filmele- legenda ale cinematografiei. Charles Foster Kane, un magnat de presa din America, alearga dupa bani si putere si, dupa ce moare, in urma sa ramane o avere imensa. Dar cel mai valoros lucru pe care il lasa in urma sa este o saniuta, pe care o avea de cand era un copil sarac. De ce era pentru el saniuta nepretuita? A fost singura care i-a oferit cu adevarat bucurie.  Dupa ce Kane moare, fix saniuta aceea este aruncata pe foc de catre angajatii de pe proprietatea uriasa pe care a lasat-o in urma.

  VIDEO „De la mă-ta!“. Răspunsul dat de un director de la stat, întrebat de unde a avut bani de BMW X5


Moneyball

Billy Beane (Brad Pitt) este managerul unei mici echipe de baseball care ramane fara jucatorii cei mai buni, din cauza unor probleme financiare. Atunci, se vede nevoit sa reseteze toata strategia de management a echipei si de selectie a sportivilor. Daca esti antreprenor dar nu ai gasit inca succesul, poate ca acest film te va ajuta sa intelegi cat de important este sa te redefinesti, sa te adaptezi si sa inovezi in tot ceea ce faceai pana acum.


Wall Street (1987)

In filmul regizat de Oliver Stone, Michael Douglas reuseste sa construiasca unul dintre cele mai “rele” personaje de film: Gordon Gekko, un mare speculator pe bursa. Gekko il recruteaza pe Bud Fox (Charlie Sheen), un tanar broker cu ajutorul caruia obtine, ilegal, informatii confidentiale si privilegiate despre intentiile de investitii din piata. Reuseste castiguri imense, dar, in cele din urma, ucenicul sau il da pe mana justitiei.
Din film putem trage multe invataminte, dar cel mai preganant ramane in mintea privitorului mottorul lui Gordon Gekko: “Greed is good” (lacomia este buna). Pana la urma, insa, principiul sau il duce la pierzanie pe Gekko. Asta este probabil cea mai importanta lectie pentru orice anreprenor.

The Intern (Stagiarul)
Robert De Niro il interpreteaza pe Ben Whitaker, un fost director de companie de telephone directory. Ajuns la 70 de ani, vaduv, pensionar, fostul boss al unei companii de telephone directory gaseste o modalitate inedita de a scapa de plictiseala: se angajeaza ca stagiar intr-un startup de comert online in plina expansiune.
Aceasta comedie exceptionala din anul 2015 ii poate arata si unui antreprenor roman cateva fatete ale unei firme tinere din America. Si, in orice caz, la final nu poti sa spui ca ai pierdut doua ore degeaba. Macar ai ras pe cinste.
Mottoul filmului: “Experienta nu imbatraneste nicodata”.

The Pursuit of Happyness (In cautarea fericirii)
Will Smith reuseste o interpretare remarcabila in aceasta poveste reala. El il “joaca” aici pe Chris Garder, in prezent un antreprenor american, broker, lector motivational si milionar (in dolari, fireste). Dar inainte sa ajunga bogat, Chris Garder a fost comis voiajor si a fost nevoit chiar sa doarma pe strazi, cu tot cu baietelul sau in varsta de cativa ani.
Filmul este o lectie pentru orice antreprenor, o lectie de vointa, de curaj, de perseverenta, de seriozitate in munca si in urmarirea obiectivelor.
O scena emotionanta ramane in memoria oricarui privitor. Parasit de nevasta, lefter, homeless, cu un copil in grija, Chris zaboveste intr-o biserica din San Francisco, unde afro-americanii cantau un celebru “hit” gospell: “Lord don’t move that mountain,/ But give me strength to climb it, / Please don’t move that stumbling block,/ But lead me Lord around it (Doamne, nu muta muntele ala,/ Ci da-mi puterea sa-l urc, / Te rog, Doamne, nu muta stanca aia de netrecut, / Mai bine, indruma-ma s-o ocolesc”).

Sursa: startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici