UE cere marilor companii să impună cote de gen în rândul conducerii. Câte femei trebuie să fie în consiliile de administrație

9076BB3E 02BD 4E64 84D8 595DF5996BA2

Parlamentul European a adoptat marți noi reguli, prin care blocul comunitar obligă marile companii listate la bursă să aibă 40% din posturile de administrator neexecutiv ocupate de femei, relatează agenția franceză de știri AFP, preluată de Agerpres.
Directiva, cunoscută sub numele de „Femeile în consiliile de administraţie”, a fost adoptată marţi, la zece ani după ce a fost propusă. Aceasta urmăreşte introducerea de proceduri transparente de recrutare în companii, pentru a garanta că cel puţin 40% din posturile de administrator neexecutiv sau 33% din toate posturile de administrator sunt ocupate de membri ai sexului subreprezentat până la sfârşitul lunii iunie 2026. Conform noilor norme, procedurile de selecţie păstrează meritul drept criteriu esenţial şi trebuie să fie transparente. Companiile listate la bursă vor transmite autorităţilor competente o dată pe an informaţii referitoare la reprezentarea femeilor şi a bărbaţilor în consiliile lor de administraţie. Dacă nu au îndeplinit obiectivele în domeniu, ele vor menționa măsurile pe care intenţionează să le ia în acest scop. Informaţiile respective trebuie publicate pe site-ul companiei şi trebuie să poată fi uşor de accesat.
În schimb, întreprinderile mici şi mijlocii, cu mai puţin de 250 de angajaţi, nu sunt vizate de această directivă. 2 ani au la dispoziție statele UE să implementeze directiva Ţările Uniunii trebuie să introducă norme care prevăd sancţiuni eficiente, disuasive şi proporţionale, de exemplu amenzi, în cazul companiilor care nu au proceduri de numire deschise şi transparente. Un organ judiciar ar putea inclusiv să anuleze un consiliu de administraţie ales de companie prin încălcarea principiilor directivei.
Acordul a fost aprobat oficial de Parlament şi de Consiliu, așa că directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre trebuie să pună în aplicare normele în termen de doi ani. Anul trecut, doar 30,6% dintre membrii consiliilor de administraţie ale celor mai mari societăţi cotate la bursă din UE erau femei, cu diferenţe semnificative între ţările Uniunii (de la 45,3% în Franţa, la 8,5% în Cipru).

  Anagajatii romani sunt cei mai expusi riscului de saracie din intreaga UE

sursa agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici