Sorina Pintea: In sase luni, se vor crea premisele pentru autorizarea unor noi medicamente pe piata romaneasca

01 medicamente b6a80431d5 03

In sase luni se vor crea premisele pentru autorizarea unor noi medicamente pe piata romaneasca, a afirmat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea. “Eu spun ca in sase luni de zile. Dar pana atunci nu inseamna ca ne uitam pacientii, nu inseamna ca nu incercam sa grabim procesele de autorizare. Anul acesta s-au introdus 37 de molecule noi. Este mult, este putin. Nu stiu. Asta trebuie s-o spuna pacientii. Din pacate, n-am reusit sa acoperim toata patologia care ar avea nevoie de tratamente noi. Dar in octombrie vom mai introduce cateva molecule noi. Deci chiar se fac eforturi”.

Din punctul meu de vedere, cea mai mare problema in acest moment este problema studiilor clinice, care ar putea intra pe piata din Romania si, din pacate, din cauza procedurilor de evaluare au intarziat foarte mult”, a spus, sambata, Sorina Pintea. Ministrul Sanatatii a recunoscut si faptul ca exista “probleme si cu studiile clinice”, scrie Agerpres.

“Da, sunt probleme si cu studiile clinice. Am primit o situatie si exista studii clinice depuse pentru aprobare care au o intarziere de peste 400 de zile, studii clinice care ar putea intra in Romania si care ar furniza medicamente pentru multi din pacientii nostri, in special pentru bolile oncologice”, a spus ministrul Sanatatii. Sorina Pintea a anuntat ca luni va fi publicat in transparenta decizionala un proiect privind reorganizarea Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

“Specialisti vor aparea pentru ca sunt cursuri in derulare, tocmai asta va spuneam. Creezi posturi noi pentru a putea angaja acesti specialisti, creezi premisele finantarii din venituri proprii a acestor posturi, astfel incat sa nu grevam bugetul de stat, reorganizam modalitatea de functionare a echipelor de autorizare din tara, deci sunt mai multe lucruri benefice si asteptate. Este un act normativ care se discuta de cinci ani. Asa mi s-a spus. Prima masura si cea mai importanta este reorganizarea agentiei. Apoi, de la 1 ianuarie 2019, crearea premiselor pentru a bugeta aceste posturi pe care le vom crea in plus. Agentia are capacitatea din veniturile proprii sa-si plateasca angajatii”, a spus ministrul.

  Zeci de proiecte de cercetare, fără finanțare. Medicii dau în judecată Ministerul Sănătății

“In acest moment, ANM are in jur de 200 de angajati. Are nevoie, in total, de 500, astfel incat lucrurile sa poata functiona normal, astfel incat lipsa de personal si nu neaparat rea-vointa a guvernantilor, asa cum s-a spus de multe ori, conduce la foarte multe intarzieri pe care le recunosc si pe care incerc, impreuna cu colegii mei din MS si de la ANM, sa le rezolvam. Dar uneori se fac eforturi supraomenesti. (…) 500 de oameni ar fi necesari pentru a acoperi intregul obiect de activitate, inclusiv de a avea oameni in teritoriu pentru a autoriza farmaciile”, a mai precizat ea.

Ministrul a spus ca dintre cei 200 de angajati ai ANMDM, doar cinci sunt implicati in autorizarea medicamentelor. “ANM nu se ocupa doar de autorizari. Sunt mai multe obiecte de activitate pe care le desfasoara aceasta agentie pentru ca o simpla semnatura pe o cerere de autorizare nu este suficienta. Medicamentele se testeaza. Daca cineva doreste sa introduca pe piata din Romania un medicament nou, atunci angajati ai agentiei se deplaseaza la locul de productie al medicamentului in strainatate sa vada daca se respecta normele, daca acel medicament poate fi pus pe piata in Romania. (…) Apoi exista angajati in tara care autorizeaza farmaciile, deci obiectul de activitate al agentiei este foarte vast”, a spus Sorina Pintea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici