Situația ariilor protejate din România

TĂIERI DE PĂDURI DEFORESTARE

Ariile naturale protejate sunt cea mai bună partea a naturii pe care o mai avem azi.

Dacă acum 100 de ani, aproape 80% din suprafață țării era împădurită, azi mai avem sub 30% din suprafață împădurită. Asta înseamnă că odată cu expansiunea omului, avem nevoie de aceste instrumente, arii naturale protejate, pentru a păstra natura. Altfel nu o să mai avem deloc. Omul are nevoie de resurse, de spațiu și de cele mai multe ori, nu îi pasă dacă mai rămâne ceva generațiilor viitoare.

Reprezentanții Federației Coaliția Natura 2000, care administrează prin intermediul membrilor 10% din teritoriul ariilor protejate din România, spun că “în momentul de față, în România sunt aproape 1000 de arii naturale protejate, din care jumătate nu sunt administrate. Mai puțin de 500 au fost administrate de custozi. În momentul în care guvernul a tăiat termenul de custode, 160 de entități au rămas fără o categorie juridică. Ei nu mai pot desfășura această formă de administrare a ariilor protejate”.

Conform aceleiași surse, 25% din suprafața țării înseamnă arii naturale protejate, adică cea mai bună parte din natură pe care noi încă o mai avem în ziua de azi.

Cazuri de abuzuri desfășurate în arii protejate

În ultimii 10 ani, Federația Coaliția Natura 2000 a instrumentat peste 50 de cazuri de abuzuri desfășurate în arii protejate și în afara lor. 

“Dacă sunteți la curent cu ce se întâmplă în Ungaria, Polonia, a existat o prigoană a ONG-urilor care se luptau pentru drepturile omului, drepturile mediului. Nu știm dacă acea ordonanță, deși a intrat în vigoare, produce efecte, sau dacă ONG-urile își mai pot face treaba. Și ca să înțelegem mai bine ce înseamnă dreptul de control, am pregătit o listă cu peste 50 de cazuri pe care le-am instrumentat în ultimii 10 ani. 

Sunt cazuri de abuzuri desfășurate în arii protejate și în afara lor. Ele pornesc de la politicieni sau oameni de afaceri locali care și-au dorit să își construiască o vilă într-o arie protejată, sau activități economice care se desfășoară în arii protejare sau care au impact asupra acestora. Spre exemplu, acum doi ani am avut un caz cu o fermă de nurci, care erau lăsate să iasă într-o arie naturală protejată. Cazuri de construcții de tip mine, sonde, exploatări – în acest an am fost asaltați de tot felul de legi și inițiative care incercau să deschidă calea distrugerii ariilor naturale protejate pentru a lua resurse de acolo. Este cea mai simplă formă de a face profit într-un timp foarte scurt. Apoi sunt construcțiile hidroenergetice. Numai în arii protejate sunt peste 100 și ceva de construcții care sunt teoretic ilegale pentru că nu ai voie să construiești o astfel de microhidrocentrală într-o arie naturală protejată. Apoi dacă luăm în calcul tot ce înseamnă amanajări ale râurilor. Anul trecut am reușit să oprim amenajarea râului Mureș în Arad. Ei își doreau să facă ecluze pentru a se da cu bărcuțele, ceea ce pare să fie foarte frumos pentru localnici, dar ar fi distrus în aval parcul Lunca Mureșului. Mai putem vorbi despre tăierile ilegale de pădure, despre turismul controlat. Custozii au rangeri pe teren prin care controlau aruncarea gunoaielor. Dacă mergem acum pe o cărare de munte și este curat, este posibil să fie și rolul unui custode”, mai spun reprezentanții Federației Coaliția Natura 2000. 

  UE, gata să recunoască reintrarea Marii Britanii în „splendida izolare“

Ariile naturale protejate din țară rămân fără custozi

În urma aprobării OUG 75/2018, 530 de arii naturale protejate din țară vor rămâne fără custozi, societatea civilă nu mai are dreptul de a contribui la menținerea unui mediu sănătos pentru cetățenii României, așa cum prevede Constituția, iar statutul custozilor este, pentru moment, neclar. Concret, dreptul de administrare a ariilor naturale protejate trece de la custozi, la Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. Federația Coaliția Natura 2000 România condamnă public această OUG.

Sursa:  Federația Coaliția Natura 2000 România

Categorie: mandri.ro
Tags: arii protejate, impadurire, romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici