Serbia vizează Litiul ca pe Noul Aur, în timp ce România, cu zăcăminte uriașe, lipsește de un plan strategic”

litiu lhitium gold white gold

Astăzi, la Forumul de Afaceri Kopaonik, Ministrul sârb al Minelor și Energiei, Dubravka Đedović Handanović, a subliniat că Serbia se clasează pe locul trei în Europa în privința rezervelor de litiu și ar putea furniza până la 20% din piața Uniunii Europene, necesare pentru producția anuală a aproximativ un milion de vehicule electrice.

Ministrul a evidențiat importanța disponibilității materiilor prime, cum ar fi nichelul, litiul, cobaltul și altele, subliniind că acestea sunt esențiale pentru industria vehiculelor electrice și a energiei verzi. Litiul devine tot mai valoros, fiind denumit “aurul secolului XXI”, iar SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană se confruntă cu nevoia de a-și asigura resursele necesare, în special având în vedere trecerea la mijloace de transport electrice.

Cu toate că România deține rezerve semnificative de litiu, cobalt, nichel și cadmiu în regiuni precum Bihor și Harghita, țara nu a elaborat încă un plan strategic în acest sens.

Litiul este supranumit aurul secolului XXI pentru că alături de cobalt, nichel şi cadmiu stă în centrul producţiei mondiale de baterii, iar dincolo de industria electronicelor şi a oricărui alt produs care necesită o baterie, întreaga politică mondială de energie verde se bazează pe asta, în special trecerea totală la mijloace de transport electrice.

La ora actuală, în toată lumea se extrag puţin peste 100.000 de tone de litiu pe an. Scenariile arată că, în următorii ani, doar SUA vor avea nevoie de aproximativ 300.000 de tone pe an, iar dacă se decide scoaterea de maşini şi mai puternice alimentate electric, atunci se estimează că numai nevoia Statelor Unite va ajunge la 500.000 de tone pe an.

  Arădenii sunt așteptați în weekend la Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Joe Biden, preşedintele SUA, a anunţat un plan naţional de deschidere de mine fiindcă SUA au în prezent doar una singură. În Marea Britanie la fel, se caută în disperare deschiderea de mine, iar la nivelul Uniunii Europene există aceeaşi îngrijorare fiindcă în acest moment 95% din producţia mondială provine din doar patru ţări: Australia, Chile, Argentina şi China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici